Dieta macrobiotică standard Kushi
Michio Kushi este fondatorul dietei macrobiotice – venit din Japonia în America, el a început să învețe oamenii să se hrănească sănătos și să încerce să se vindece într-un mod holistic, mai puțin invaziv. Astăzi îți prezentăm dieta macrobiotică standard, exact așa cum a fost creată de Michio Kushi și cum este adoptată în cadrul curelor de tratament de la Institutul Kushi din SUA!
26.06.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 27 secundeAflă ce meniu adoptă cei care urmează dieta macrobiotică standard, așa cum este implementată la Institutul Kushi din SUA!
Dieta macrobiotică este un sistem ce promite să-ți îmbunătățească semnificativ sănătatea, să te ajute să slăbești, să îți regăsești vitalitatea, tonusul, să previi îmbătrânirea și chiar anumite afecțiuni grave. De aceea, multe vedete de la Hollywood au adoptat, de-a lungul timpului, dieta macrobiotică. Printre adepții dietei macrobiotice se numără Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Madonna, Jennifer Aniston sau Angelina Jolie.
Dieta macrobiotică standard este strictă și ți-o prezentăm în detaliu în rândurile ce urmează, exact așa cum este redată de către Institutul Kushi.
Meniul dietei macrobiotice propus de Institutul Kushi
În funtie de climatul regiunii în care locuiești, dieta macrobiotică are un anumit meniu. Pentru climatul temperat, cel din Europa și America de Nord, Institutul Kushi recomandă următorul plan alimentar:
ZILNIC
- Cereale integrale: orez brun, orz, mei, ovăz, porumb, secară, grâu și hrișcă, de preferat din surse bio. O mică parte din cerealele integrale zilnice poate consta din tăiței sau paste, pâine nedospită.
- Legume: în dieta macrobiotică, sunt recomandate în special legumele de sezon sau bio, crude sau ușor călite, sotate, ca supe sau preparate la aburi, cu un strop de ulei vegetal. Legumele recomandate pentru consum zilnic sunt: varză, broccoli, conopidă, dovleac, măcriș, pătrunjel, varză chinezească, păpădie, verdețuri, ceapă, ridichi albe, napi, morcovi. O mică parte dintre aceste legume pot fi consumate și sub formă de murături.
- Legume ocazionale: de 2-3 ori pe săptămâna, poți consumă: castraveți, țelină, salată, ierburi precum mărar. Nu sunt recomandate legumele precum cartofii, roșiile, vinetele, ardeii grași, spanacul, sfecla sau dovleceii.
- Leguminoase: cele mai indicate sunt năutul și lintea. Alte leguminoase pot fi consumate ocazional, la fel ca și produsele precum tofu sau tempeh.
- Condimente și uleiuri vegetale: pudră de alge marine, sare de mare, miso, sos de soia tradițional (fără substanțe chimice), ulei de susan nerafinat, ulei de porumb nerafinat.
SĂPTĂMÂNAL
Semințe și fructe oleaginoase: crude sau ușor coapte, sunt recomandate semințele de dovleac, susan sau floarea soarelui și, ocazional, arahide, nuci și nuci pecan.
Fructe de sezon, ca atare sau combinate: de două, trei ori pe săptămână, este indicat să consumi fructe locale și să le eviți pe cele tropicale, de import. Mizează pe mere, pere, prune, piersici, caise, fructe de pădure sau pepene galben. Evită să bei sucuri de fructe.
Pește și fructe de mare: este recomandat peștele proaspăt, cu carne albă, precum cambula, cod, crap, halibut sau păstrăv.
Alimente pe care trebuie să le elimini din meniu
Dieta macrobiotică interzice complet consumul acestor categorii de alimente:
- Grăsimi de origine animală, ouă, carne, lactate (inclusiv unt, iaurt, înghețată, lapte sau brânzeturi), zahăr rafinat, ciocolată, vanilie, siropuri sau miere.
- Fructe tropicale sau semi-tropicale, precum și sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, cafea, ceaiuri colorate, ceaiuri aromatice, precum cel de mentă.
- Toate alimentele colorate artificial, conservate sau tratate chimic, toate cerealele rafinate și derivatele acestora, toate alimentele produse în masă, inclusiv cele conservate sau congelate.
- Condimentele picante, oțetul artificial și băuturile alcoolice concentrate.
Regulile stilului de viață macrobiotic, scrise de Michio Kushi
Pe lângă regulile alimentare stricte, dieta macrobiotică implică un anumit stil de viață și o mentalitate aparte. Astfel, susțin cei de la Institutul Kushi, îți poți vindeca organismul în totalitate, într-un mod holistic. De aceea, este important să adopți cât mai multe dintre regulile de viață macrobiotice, redate în rândurile următoare.
- Mănâncă doar când îți este foame;
- Este esențial pentru o bună digestie să mesteci fiecare îmbucătură de mâncare bine, de aproximativ 50 de ori;
- Mănâncă într-un mod disciplinat și relaxat. Atunci când mănânci, stai într-o postură dreaptă și petrece o clipă exprimându-ți recunoștința pentru mâncarea pe care o ai în față;
- Poți să mănânci regulat de două, trei ori pe zi, dacă menții controlul asupra portiilor și mesteci bine mâncarea. Este indicat să te ridici de la masă satisfăcut, dar nu satul;
- Bea lichide moderat, doar când îți este sete;
- Pentru un somn profund și odihnitor, culcă-te înainte de miezul nopții și evita să mănânci cu 2-3 ore înainte de culcare;
- Fă duș ori de câte ori este nevoie, dar evita băile sau dușurile lungi, ce duc la demineralizarea organismului;
- Folosește doar cosmetice și produse de curățenie fabricate din ingrediente naturale, non-toxice. Evită produsele aromate chimic, iar, pentru igiena orală, folosește doar pastă de dinți naturală;
- Pe cât posibil, poartă haine din bumbac, în special lenjeria intimă. Evită să porți îmbrăcăminte sintetică sau de lână direct pe piele și evita accesoriile excesive;
- Petrece cât mai mult timp în aer liber – mergi în iarbă, pe plajă sau stai la soare măcar o jumătate de oră pe zi;
- Fă exerciții fizice în mod regulat – mers pe jos, yoga, arte marțiale, dans, etc.;
- Adu în casă câteva plante mari, verzi, pentru a împrospăta și a îmbogăți conținutul de oxigen din aer. Aerisește zilnic, inclusiv iarna;
- Menține-ți casa în ordine, în special în bucătărie;
- Pentru a stimula circulația și eliminarea toxinelor, masează întregul corp cu un prosop cald și umed în fiecare dimineață sau seară;
- Evită utilizarea aparatelor de gătit electrice sau pe baza de microunde și alege un cuptor pe gaz sau, dacă ai posibilitatea, pe lemne;
- Gătește în recipiente din lut (ceramică), fontă sau oțel inoxidabil și evită-le pe cele din aluminiu sau teflon;
- Diminuează timpul petrecut la televizor sau la computer;
- Cânta o melodie veselă!
Text: Raluca Baciu
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024