Dieta impotriva afectiunilor reumatice

Timp estimat de citire2 minute, 32 secunde

In ultimii ani, din ce in ce mai frecvent apar bolile inflamatorii si degenerarea articulatiilor. Conform statisticilor fiecare al doilea om care se adreseaza medicului este bolnav reumatic.

Ponderea mai mare o reprezinta bolnavii carora de mai mult timp li s-au umflat mai multe articulatii, cei care sufera de poliartrita cronica. Aceasta afecteaza sistemul locomotor, este foarte dureroasa si impiedica activitatea fizica a persoanei. Adevarata cauza a imbolnavirii a ramas necunoscuta. Este o boala cronica, progresiva care se agraveaza rapid si care produce dureri foarte mari. Nu exista nici un tratament special care sa vindece aceasta afectiune. Totusi starea bolnavilor poate fi ameliorata prin medicamente, chirurgie sau metode de reabilitare. Toate aceste tratamente au acelasi scop: stoparea inflamarii articulatiilor si a tesuturilor; mentinerea in forma a articulatiilor si a muschilor cat si stoparea deformarilor; regenerarea articulatiilor. Pe langa tratamentul medicamentos nu trebuie sa uitam ca o alimentatie sanatoasa poate  reduce aparitia inflamatiilor, a durerilor ajutand la prevenirea afectiunilor reumatice.

Consum minim de carne!

 In urma unor studii efectuate recent s-a aratat ca unele alimente de origine animala, cum ar fi carnea, mezelurile, organele animale, ouale, grasimile de porc contin un acid care in cantitati mari poate provoca inflamatia articulatiilor. Acidul arachidonic este un acid pe care si corpul uman il produce. Necesarul organismului este de 0,1mg. Prin consumul de carne cantitatea de acid arachidonic este de 200-400 mg, ceea ce poate provoca inflamatia articulatiilor. Altfel spus, reducerea consumului de carne poate duce la prevenirea reumatismului.

Dieta, importanta pentru reumatici

  1. Consumati carne numai de doua ori pe saptamana si evitati pe cat posibil mezelurile si organele animale;
  2. Nu consumati grasimile din porc (ex: slanina, unsoare etc.);
  3. Gatiti numai cu margarina dietetica si cu uleiuri bogate in acid linoleic (ex: ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei din germeni de porumb).

Nu exista o dieta “minune” care sa poata vindeca reumatismul. Cu o dieta bine alcatuita se pot cel mult reduce durerile si ameliora efectele bolii.

Mancati cat mai multe fructe!

Bolnavii de poliartrita cronica au nivel foarte scazut al vitaminelor C si E din organism si tocmai de aceea se recomanda consumarea alimentelor care contin aceste vitamine. Care sunt acestea? Fructele si legumele. Aceste vitamine (C si E) sunt antioxidante, ele putand reduce inflamatia articulatiilor. Pestele si branzeturile sunt alimente absolut necesare. Nu, nu va speriati! Nu trebuie sa deveniti vegetarian daca sunteti bolnav reumatic. Puteti manca carne de doua ori pe saptamana iar pestele este chiar recomandat. Acesta desi contine acid arachidonic, ce-i drept in cantitati mult mai mici decat carnea, este recomandat bolnavilor reumatici. De ce? Reumatologii au demonstrat ca uleiul de peste contine anumiti acizi grasi care reduc inflamatiile articulatiilor.

6 sugestii importante

  1. Consumati carne doar de doua ori pe saptamana evitand mezelurile, organele animale si grasimea de porc;
  2. Gatiti numai in margarina dietetica si uleiuri bogate in acid linoleic;
  3. Nu aveti voie mai mult de doua oua pe saptamana;
  4. Beti minim 1/2 litri de lapte pe saptamana;
  5. Consumati de doua – trei ori pe saptamana peste;
  6. Mancati cat mai multe fructe si legume!

Dietetician Corina Turcu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate