Dieta cu trei mese pe zi, noua recomandare pentru diabetici
Adoptarea unei diete compuse dintr-un mic dejun bogat în carbohidrați, un prânz substanțial și o cină ușoară promovează pierderea în greutate și îmbunătățește semnificativ controlul glicemiei în diabetul de tip 2. Aceasta este concluzia unui studiu apărut în „Diabetes Care”, o publicație a Asociației Americane de Diabet.
15.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 54 secundeLa ora actuală, dieta izocalorică cu șase mese (6M) reprezintă standardul de alimentație pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Aceasta presupune împărțirea caloriilor unei zile în șase mese egale din punct de vedere caloric, luate la intervale aproximativ egale. Oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv, Israel, au vrut să compare efectele ei cu cele ale dietei cu trei mese (3M) și au recrutat, în acest scop, 28 de persoane cu diabet de tip 2 de cel puțin 5 ani, cărora li se administra insulină de cel puțin un an.
Același aport de calorii, fracționat diferit
Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unii au urmat, timp de 12 săptămâni, dieta 6M, iar alții 3M, ambele având aceeași compoziție de macronutrienți (35% grăsimi, 25% proteine și 40% carbohidrați). Singura diferență dintre cele două a fost distribuția calorică și frecvența meselor pe parcursul zilei. Concret, subiecții din grupul 6M au mâncat câte 150 de calorii la fiecare masă (mic dejun, prânz, cină și trei gustări), pe când cei din grupul 3M au consumat un mic dejun bogat – pâine, fructe și dulciuri (aproximativ 700 de calorii), un prânz de dimensiuni medii (600 de calorii) și o cină ușoară, de doar 200 de calorii, fără amidon, dulciuri și fructe.
Rezultate încurajatoare
La finalul studiului, cei care au urmat dieta cu trei mese au pierdut, în medie, 5,4 kg, comparativ cu o creștere mică în greutate de 0,3 kg în grupul 6M. De asemenea, evaluările au arătat că, în cazul celor din grupul 3M, s-a produs o scădere semnificativă a senzației de foame și a poftei generale de dulciuri, fast-food și alimente bogate în grăsimi, iar timpul petrecut în normoglicemie a crescut pe parcursul studiului de la 59% la 83%. În grupul 6M nu s-au observat schimbări la aceste capitole.
Suplimentele cu Omega-3, de mare ajutor în controlul agresivității
04.10.2024