Dieta cu cireșe – cât poți slăbi vara aceasta?
De bună seamă că dieta cu cireșe le-ar surde și multora care nu au neapărat probleme cu silueta, dat fiind faptul că se bazează pe niște fructe care sunt vedetele începutului de vară. Pe de altă parte, dacă vrei să îți adaptezi silueta pentru sezonul estival și să dai jos cele câteva kilograme în plus, suntem convinși că privești dieta cu cireșe ca pe o opțiune plauzibilă.
26.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 32 secundeDat fiind interesul firesc pentru acest subiect, îți vom vorbi și noi despre dieta cu cireșe, mai precis despre regulile de care să ții cont și despre celelalte beneficii pentru sănătate asociate cu o astfel de cură.
Dieta cu cireșe pe termen scurt
Diate cu cireșe poate fi de două tipuri – primul bazat pe consumul exclusiv al acestor fructe iar cel de-al doilea bazat pe o alimentație ușoară în care să fie incluse și cireșele. Cele două tipuri diferă și în funcție de durată iar dieta cu cireșe pe termen scurt este cea care presupune consumul exclusiv de fructe.
Acest tip de dietă cu cireșe este recomandat în special pentru detoxifiere, chiar dacă în timpul unei astfel de cure poți pierde un kilogram pe zi. Cura ține trei zile, timp în care nu trebuie să mănânci nimic altceva în afară de cireșe. Se recomandă între două și patru kilograme pe zi, iar pentru hidratare este important să bei cel puțin doi litri de apă zilnic.
O astfel de dietă cu cireșe exclusivistă pare eficientă dacă vrei să slăbești pentru că pe parcursul celor 3 zile poți pierde tot atâtea kilograme în greutate, însă problema e ca tot la fel de ușor acestea pot fi puse la loc. Aceasta pentru că nu se poate vorbi de slăbire în adevăratul sens al cuvântului, ci de o pierdere în greutate datorată eliminării de lichide și toxine din corp. Așadar, dieta cu cireșe pe termen scurt este eficientă pentru curățarea organismului de toxine însă nu topește semnificativ și stratul de grăsime. De aceea cele 3 kilograme pierdute pe parcursul curei sunt puse repede la loc, la scurt timp după ce revii la o alimentație normală.
Dieta cu cireșe pe termen lung
„Termenul lung” e oarecum impropriu spus, pentru că perioada la care se referă este de 7-10 zile, însă în comparație cu dieta cu cireșe descrisă anterior, perioada este evident mai îndelungată. De această dată consumul exclusiv de cireșe este contraindicat pentru că pe o perioadă mai lungă de 3 zile poate genera deficite nutriționale asociate cu o serie de probleme de sănătate.
Dieta cu cireșe pe termen lung te poate ajuta să slăbești până la 5-6 kilograme în funcție și de celelalte alimente pe care le consumi. Sunt recomandate fructele și legumele, cerealele integrale, peștele și carnea slabă, lactatele degresate și ouăle fierte, acestea din urmă în cantități mici.
Pentru că vorbim totuși de o dietă cu cireșe, acestea trebuie incluse în meniul zilnic, consumând aproximativ 500 de grame pe zi. Poți consuma cireșele ca desert după mesele principale sau poți înlocui cu ele gustările dintre mese. De asemenea, este recomandat să bei și ceai din cozi de cireșe după masă sau în orice moment al zilei.
În rest, dieta cu cireșe îți lasă libertatea să îți alegi meniul zilnic, iar numărul de kilograme pierdute depinde în bună măsură și de alimentele pe care le consumi, dar și de cantitate.
Cum funcționează dieta cu cireșe
Cireșele conțin 63 de calorii la suta de grame și sunt o bună sursă de fibre vegetale, acestea fiind principalele calități ce le recomandă pentru un regim de slăbit. În dieta cu cireșe acestea au un aport caloric de 300 – 350 de calorii, în condițiile în care doza zilnică necesară unui adult este de circa 2.500 de calorii. În același timp, fibrele pe care le conțin rămân mai mult timp în stomac și mențin senzația de sațietate, reducând astfel apetitul și determinându-te să mănânci mai puțin.
Pentru ca dieta cu cireșe să dea rezultate cât mai bune este recomandat să nu consumi dulciuri în perioada curei iar pofta de dulce să ți-o potolești cu aceste fructe. De asemenea, în loc de sucuri cu îndulcitori sau băuturi carbogazoase este mult mai bine să bei un smoothie de cireșe, iar în loc de înghețată poți să te răcorești cu niște cireșe ținute la congelator.
În același timp, dacă ții o dietă cu cireșe încearcă sa înlocuiești treptat alimentele cu un aport caloric mai ridicat cu aceste fructe, care conțin mai puține calorii și îți conferă senzația de sațietate.
Ce alte beneficii aduce dieta cu cireșe
Detoxifierea organismului și pierderea kilogramelor în plus nu sunt singurele beneficii asociate cu dieta cu cireșe, dat fiind faptul că vorbim de niște fructe cu numeroase proprietăți pozitive. Cireșele conțin vitamina C și vitamine din complexul B, cărora li se adaugă minerale cum ar fi potasiul, magneziul și fierul. Culoarea roșie a cireșelor e dată de antocianine, care sunt pigmenți naturali cu un puternic efect antioxidant. De asemenea, în cireșe se mai găsesc melatonină și triptofan, care sunt două substanțe ce joacă roluri importante în organismul uman.
Datorită acestor substanțe, dieta cu cireșe mai este asociată cu următoarele beneficii:
Îmbunătățirea calității somnului
Se datorează aportului de melatonină, care este un hormon ce induce starea de somnolență și astfel consumul de cireșe poate fi eficient împotriva insomniilor și altor tulburări de somn.
Ameliorarea durerilor musculare
Dacă faci și mișcare în paralel cu dieta cu cireșe vei constata că durerile musculare ce apar frecvent după activitățile fizice solicitante sunt mai puțin intense sau chiar inexistente. Explicația stă în faptul că cireșele conțin compuși antiinflamatori care acționează preponderent asupra țesuturilor musculare și astfel calmează durerile cauzate de febra musculară, întinderi sau contracturi.
Menținerea aspectului sănătos al pielii
Antocianinele despre care am amintit mai devreme contribuie la prevenirea unui proces degenerativ care duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Este vorba de stresul oxidativ, provocat de niște compuși numiți radicali liberi, care modifică structura celulelor. La nivelul pielii, stresul oxidativ se manifestă prin apariția ridurilor, pierderea elasticității și strălucirii țesutului cutanat, deshidratare, apariția de crăpături și pete. Dieta cu cireșe contribuie într-o oarecare măsură la prevenirea acestor schimbări și menținerea pielii sănătoase prin faptul că antocianilele neutralizează acei radicali liberi care generează stresul oxidativ.
Reglarea tensiunii arteriale
Dieta cu cireșe aduce organismului un aport important de potasiu, care joacă un rol important în menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Potasiul facilitează eliminarea lichidului în exces prevenind astfel retenția de apă, care determină creșterea volumului de sânge, implicit a presiunii cu care acesta circulă prin vase.
În același timp, fibrele solubile rețin în intestine o parte din colesterolul rău (LDL) care este una din cauzele hipertensiunii arteriale. Chiar dacă în sânge ajunge totuși o anumită cantitate de colesterol rău, substanțele antioxidante din compoziția cireșelor împiedică oxidarea moleculelor sale de către radicalii liberi și astfel previn depunerea grăsimii în vasele sanguine si creșterea tensiunii arteriale pe fondul îngustării acestora.
Dieta keto pentru începători - principii, reguli, informații utile
20.09.2024