Cum te poate ajuta rinoplastia sa-ti imbunatatesti respiratia
Ti s-a intamplat vreodata sa te simti exasperat de faptul ca nu te poti odihni cum trebuie? Te-ai trezit indispus si ai avut impresia toata ziua ca cei din jurul tau sunt enervanti. O respiratie anormala pe timpul noptii poate fi unul dintre motivele pentru care nu te poti odihni, iar rinoplastia este interventia chirurgicala care te poate ajuta sa rezolvi aceasta problema.
16.01.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeCum? Ne va spune Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale, cu peste 6000 de operatii estetice efectuate cu succes.
Ce este rinoplastia?
Rinoplastia, una dintre cele mai cautate si apreciate interventii estetice atat in lume, cat si in Romania, este o procedura ce are ca scop corectarea unor malformatii congenitale ale nasului, a unor deformari cauzate de traumatisme survenite pe parcursul vietii sau inlaturarea unor obstructii nazale.
In timpul rinoplastiei, chirurgul estetician face incizii pentru a avea acces la oasele si cartilajul care sustin nasul. De obicei, inciziile sunt in interiorul nasului, astfel incat acestea sunt invizibile dupa operatie. In functie de rezultatul dorit, unele oase si bucati de cartilaj pot fi eliminate sau poate fi adaugat tesut (dintr-o alta parte a corpului sau cu ajutorul unui material de umplutura sintetic). Dupa ce chirurgul estetician a rearanjat si remodelat osul si cartilajul, pielea si tesuturile sunt reintinse peste structura nasului, iar o atela este plasata pentru a sprijini noua forma a nasului.
Rinoplastia poate fi efectuata sub anestezie generala sau locala si necesita o sedere de 1 noapte in spital.
Cea mai frecventa interventie estetica la femei
„Rinoplastia este o interventie destul de frecventa, care se adreseaza din ce in ce mai mult si barbatilor. Se pare ca si-au luat inima in dinti si au inceput si ei sa isi faca astfel de interventii. Totusi ramane cea mai frecventa interventie la femei, dar de ce sa nu faci o rinoplastie daca stii ca ai o problema respiratorie?”, spune Dr. Cristian Nitescu.
Rinoplastia presupune o recuperare treptata si odihna la pat
Umflaturile si vanataile de la nivelul fetei se amelioreaza dupa cateva zile, timp in care pacientul trebuie sa-si aplice comprese reci in zona fetei. De asemenea, pacientul trebuie sa evite suflatul nasului, cel putin o saptamana, practicarea sporturilor, ridicarea greutatilor si calatoria cu avionul aproximativ o luna dupa interventia de rinoplastie.
Pe langa corectarea defectelor anatomice ce duc la dificultati respiratorii, rinoplastia aduce imbunatatiri estetice nasului prin:
- scaderea dimensiunilor nasului in raport cu structura fetei;
- corectarea latimii nasului, atat la nivelul bazei nazale, cat si a varfului;
- indepartarea „cocoasei” inestetice;
- corectia varfului nasului in cazul in care este cazut sau este prea ridicat;
- ingustarea si schimbarea formei narilor;
- corectia asimetriilor prezente in anumite cazuri de deviatie nazala.
Cum te poate ajuta rinoplastia sa-ti imbunatatesti respiratia
O rinoplastie care este realizata pentru a imbunatati caile respiratorii presupune o atentie deosebita, dat fiind faptul ca impacteaza direct respiratia. Deviatia de sept, care se intampla sa fie una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor respiratorii, este remediata prin realinierea structurii nazale, astfel incat sa eficientizeze fluxul inspiratie-expiratie. Totusi, operatia de rinoplastie imbunatateste si aspectul nasului, nu doar problema de respiratie.
Pacientii care si-au facut deja o rinoplastie pot respira mai usor si nu se mai confrunta cu niciun fel de problema respiratorie, nici macar atunci cand fac efort fizic. Un alt rezultat important al rinoplastiei functionale este imbunatatirea increderii in sine, intrucat dupa operatie, pacientii nu mai ies in evidenta ca fiind cei care nu reusesc sa respire cum trebuie (afectiune ale carei efecte adverse sunt extrem de usor de identificat intr-un mediu social – suierat, senzatie de sufocare, respiratie ingreunata). Unii dintre ei spun chiar ca li s-a imbunatatit si viata sociala. ”In cadrul unei rinoplastii functionale, pe langa eliberarea cailor respiratorii, pentru partea functionala, micsoram si remodelam oasele si cartilajul, pentru ca, din punct de vedere estetic, nasul sa se incadreze mai bine cu fata pacientului.” – incheie Dr. Cristian Nitescu.
Liniste pe timpul noptii
Din punct de vedere psihologic, partenerii celor cu probleme respiratorii sufera cel mai mult din cauza acestora. Efectele acestor disfunctionalitati se resimt cel mai acut in timpul noptii: suieraturi, instalarea sforaitului, senzatie de sufocare etc, iar statisticile arata ca cel mai adesea cuplurile care nu se bucura de un somn linistitor sunt mai predispuse la despartire decat celelalte. De aceea, este recomandat sa iti rezolvi problema de respiratie printr-o rinoplastie cat mai curand.
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024