Cum să renunți la fumat fără să te îngrași
Mulți fumători evită să se lase de fumat invocând ca motiv principal faptul că se îngrașă după ce nu mai fumează. Câte kilograme iau în plus? Voi putea slăbi dacă mă îngraș după ce mă las de fumat? Dacă voi reîncepe să fumez, voi slabi? Slab sau Gras răspunde acestor întrebări. Într-adevăr, după renunțarea la fumat, are loc un câștig în greutate, între 3 și 5 kilograme, în special în cazul femeilor. Două treimi din ex-fumători iau în greutate pentru ca apetitul alimentar crește (țigările conferă și senzația de sățietate), iar la mulți se formează reflexul de a ronțăi tot timpul câte ceva.
14.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeFumatul menține o greutate „artificială”
Mecanismele metabolice, independente de voința noastră, duc la creșterea în greutate atunci când renunțăm la fumat – crește stocarea grăsimilor alimentare. Nicotina conținută în țigări are efecte farmacologice care favorizează o ușoară pierdere în greutate. Aceasta crește consumurile energetice cu 6% în repaus și 12% în efort. Altfel zis, pentru același nivel de activitate, fumătorul arde calorii în plus față de nefumător. Fără să mai punem la socoteală că țigara are și un efect de „tăiere a poftei de mâncare”. Se estimează în mare că 20 de țigări fumate zilnic consumă 200 de calorii, și astfel un fumător are cu 3-4 kilograme mai puțin decât ar avea dacă nu ar fuma. Fumatul menține deci o greutate „artificială”, sub greutatea pe care ar trebui să o avem. Este mult mai important pentru sănătate să renunți la acest viciu și apoi să scapi de kilogramele în plus sau pur și simplu să nu permiți să te îngrași.
Renunță la dulciuri și grăsimi
Cel mai important, atunci când te lași de fumat, este să încerci să renunți la obiceiurile alimentare proaste. Supraveghează-ți alimentația. Nu insista asupra produselor prea grase sau zaharoase și nu neglija fructele și legumele proaspete. Ca ajutor, poți consulta și un medic nutriționist, care îți poate indica un meniu personalizat. Soluția cea mai bună, alături de activitatea fizică, este regimul. Trebuie să îți impui un regim alimentar riguros, de 1500-1600 kilocalorii pe zi pentru femei și 1700-1800 kilocalorii pe zi pentru bărbați.
Voință, sport și substituenți nicotinici
- În primele săptămâni și luni de la oprirea fumatului poți avea tendința să mănânci produse dulci, din acest motiv nu ține în casă ciocolată, biscuiți, bomboane; trebuie să ai la îndemână fructe. Câștigul în greutate are loc mai ales în primele luni de la orpirea fumatului, dar după primele două luni, cu puțină voință, îți vei putea recâștiga greutatea normală.
- Fă sport pentru a arde cele aproximativ 200 de calorii pe care le consumai pe vremea când fumai. Sportul te va ajuta și ca stare de spirit -în timp, dă dependență. Fă jogging sau alege un sport unde ai posibilitatea să te amuzi (cele colective, cu prieteni sau colegi). Vei redescoperi bucuria de a respira!
- Pentru a nu mai fi tentat să ronțăi între mese, gestul fumatului trebuie înlocuit în primele zile cu guma de mestecat sau bomboane fără zahăr. Utilizează substituenți nicotinici.
- A fost demonstrat, printr-un studiu, că femeile care se lasă de fumat și folosesc substituenți cu nicotină nu au câștigat în greutate așa de mult ca cele care nu au luat substituenți (1-3 kilograme după 12 săptămâni față de 3-4 kilograme).
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024