„Cum pot să slăbesc?” Răspunsuri și sfaturi pentru rezultate durabile
În ultimii ani, tot mai mulți sunt aceia care își pun întrebarea „cum pot să slăbesc?” atunci când constată că hainele din garderobă „au intrat la apă” fără ca măcar să le fi spălat sau că oglinda a devenit mai îngustă și le reflectă silueta dintr-o margine în cealaltă. Acestea sunt câteva eufemisme folosite mai în glumă mai în serios pentru a denumi un fenomen care deja este considerat o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Este vorba de excesul ponderal care face ca întrebarea „cum pot să slăbesc?” să fie rostită tot mai des de cei care își dau seama că au acumulat niște kilograme în plus.
16.09.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 49 secundeFie că își pun această întrebare strict din considerente estetice, fie că sunt conștienți de riscurile pentru sănătate pe care le presupune excesul ponderal, cei aflați într-o astfel de situație deja au făcut un pas pe drumul cel bun, conștientizând că au o problemă cu greutatea și căutând soluții în acest sens. Pentru a le veni în ajutor oferim în acest articol cele mai elocvente răspunsuri la întrebarea „cum pot să slăbesc?”, însoțite de câteva recomandări.
Cum pot să slăbesc cu ajutorul dietei?
Dieta este primul aspect luat în calcul de majoritatea celor care se întreabă „cum pot să slăbesc?”, întrucât în percepția generală excesul ponderal este asociat cu alimentația în exces. E adevărat că alimentația necorespunzătoare joacă un rol important în acest sens, iar decizia de a trece la o dietă de slăbit este una bine-venită.
Nu sunt recomandate însă dietele restrictive, bazate pe înfometare, aport foarte scăzut de calorii pentru că acestea pot pune sănătatea în pericol. Nici dietele minune ce promit rezultate spectaculoase în decurs de câteva zile nu sunt un răspuns potrivit la întrebarea „cum pot să slăbesc?” pentru că efectul lor nu este de lungă durată iar de multe ori kilogramele acumulate ulterior sunt mai multe decât cele pierdute în timpul dietei.
Cele mai bune diete sunt cele pe termen lung, chiar pe parcursul întregii vieți, bazate pe o alimentație sănătoasă și echilibrată. O astfel de alimentație presupune reducerea aportului de grăsimi saturate, prăjeli, produse din făină rafinată, dulciuri și alimente procesate industrial și consumul preponderent de legume, fructe, carne slabă, lactate degresate, verdețuri, cereale integrale, pește gras, nuci și semințe. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt cele mai bune exemple de diete sănătoase care să răspundă din punctul de vedere al alimentației la întrebarea „cum pot să slăbesc?”.
Cum pot să slăbesc făcând mișcare?
Sedentarismul este o altă cauză care duce la apariția excesului ponderal, astfel că răspunsul la întrebarea „cum pot să slăbesc?” trebuie să includă și mișcarea. Rolul acesteia e de a determina organismul să ardă mai multe calorii decât în mod normal, iar cel mai eficient mod este efortul fizic. Acesta necesită mai multă energie iar pentru a produce energie organismul arde calorii. Când caloriile se epuizează, organismul apelează la rezervele de grăsime care se formează special în acest scop. Astfel, în timpul activităților fizice organismul topește grăsimea pe care o transformă în energie și astfel se reduce stratul adipos.
Un răspuns simplu la întrebarea „cum pot să slăbesc?” este să arzi zilnic mai multe calorii față de câte consumi. Organismul unui adult are nevoie în mod normal de 2.000 – 2.500 de calorii zilnic, necesare funcțiilor normale. Orice calorie consumată în plus se transformă în grăsime astfel că pentru a slăbi e nevoie de un aport caloric moderat, dar și de efort pentru a determina organismul să ardă din grăsimi. Dacă într-o zi alimentația se rezumă la 2.500 de calorii. Organismul rămâne fără resurse suplimentare iar orice efort intens îl va face să apeleze la rezervele de grăsime pentru a produce energie.
Așadar dacă te întrebi „cum pot să slăbesc?” trebuie să îți incluzi în programul zilnic cel puțin 30 de minute de activități fizice intense și să faci cât de multă mișcare poți. Chiar și urcatul pescări sau mersul pe jos într-un ritm mai susținut sunt de folos.
Cum pot să slăbesc cu un program de odihnă bine pus la punct?
Deși mișcarea e foarte importantă, după cum tocmai am văzut mai devreme, dacă te întrebi „cum pot să slăbesc?” este esențial să te și odihnești suficient. Aceasta pentru că pe lângă alimentație și sedentarism, nopțile nedormite sau un program de odihnă haotic constituie un al factor care favorizează îngrășarea. Lipsa somnului încetinește metabolismul, implicit ritmul de ardere a grăsimilor, astfel că procesul de slăbire va decurge mai greu, chiar în condițiile unei diete echilibrate și a unui stil de viață mai activ. Totodată se creează un dezechilibru între hormonii care controlează senzația de foame și cea de sațietate, ceea ce duce la o creștere a apetitului mai ales pentru alimente bogate în calorii care trebuie evitate de cei care se întreabă „cum pot să slăbesc?”.
Pentru a evita aceste impedimente în procesul de slăbire, e bine să-ți faci un program de odihnă fix, care să includă cel puțin 7 ore de somn pe noapte și pe care să-l respecți inclusiv în weekend sau în vacanță. De asemenea, creează-ți toate condițiile de confort în dormitor pentru a avea un somn cât mai liniștit și odihnitor, iar cu cel puțin o oră înainte de culcare nu folosi telefonul, tableta sau vreun alt dispozitiv cu ecran, pentru că lumina acestuia te poate împiedica să adormi ușor.
Recomandări finale despre „cum pot să slăbesc?”
Cu cât o dietă este mai intens promovată și cu cât mai multe vedete îi laudă rezultatele spectaculoase, cu atât trebuie evitată pentru că în cel mai bun caz efectele vor fi de scurtă durată. Sunt de evitat și curele detox promovate ca rețete sigure de slăbit, pentru că acestea pot determina în cel mai fericit caz o pierdere temporară în greutate, fără a se produce însă o topire semnificativă a țesutului adipos. Mai exact, grăsimea rămâne iar scăderea în greutate e datorată eliminării unei cantități mai mari de apă și toxine acumulate în organism, însă în scurt timp va reveni la valoarea dinainte.
Din același motiv nici transpirația excesivă nu este o modalitate eficientă de slăbit, pentru că organismul elimină apă care îi scade greutatea, însă aceasta revine la valoarea inițială după rehidratare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024