Consumul de semințe de dovleac, 10 beneficii pentru sănătate
La români, semințele de dovleac concurează cu cele de floarea soarelui în topul popularității, fiind consumate de zeci de ani pe stadioane, la cinema, prin târguri, în parc și cu uneori chiar pe stradă. E drept că de multe ori modul în care sunt consumate nu este chiar cel mai civilizat dar nu despre acest aspect ne-am propus să vorbim, ci despre beneficiile pe care la aduce consumul de semințe de dovleac.
12.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 3 secundeDincolo de a fi „sparte” la meci, la film sau în parc, semințele de dovleac pot fi incluse și în dietă, fiind un ingredient cu un bogat conținut nutrițional ce îi conferă beneficiile pe care ți le vom prezenta în continuare.
Ce aport nutrițional au semințele de dovleac
Dacă vrei să slăbești sau măcar să te menții la greutatea actuală, nu trebuie să exagerezi cu consumul de semințe de dovleac pentru că o porție de 100 de grame conține 538 de calorii, adică aproximativ un sfert din doza zilnică necesară. Cele mai multe calorii sunt furnizate de cele 45 de grame de lipide, la care se mai adaugă 25 de grame de proteine și 13 grame de carbohidrați. Totodată, semințele de dovleac mai conțin și aproximativ 4 grame de fibre la suta de grame.
În privința nutrienților, semințele de dovleac sunt o bună sursă de magneziu, fosfor, mangan, cupru fier și zinc, la care se adaugă vitaminele B2, E și K.
Ce beneficii au semințele de dovleac
Pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă semințele de dovleac, este recomandat să le consumi zilnic în cantități mici, reducând astfel aportul caloric dar oferind organismului în mod constant nutrienții și celelalte substanțe naturale pe care le conțin. Ținând cont de elementele nutritive enumerate mai sus, am întocmit o listă cu cele mai importnate 10 beneficii asociate cu consumul de semințe de dovleac.
-
Susținerea funcționării prostatei
Semințele de dovleac sunt o sursă importantă de zinc – mineral de care depinde buna funcționare a prostatei. În acest caz, beneficiile se materializează mai ales în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani, vârstă de la care apare frecvent hiperplazia benignă de prostată. Semințele de dovleac pot preveni această afecțiune și totodată ameliorează simptomele pe care le generează.
-
Reducerea riscului cardiovascular
O bună parte din lipidele pe care semințele de dovleac le conțin sunt acizi grași Omega-3, recunoscuți ca grăsimi sănătoase, cu numeroase beneficii pentru organism. Aceștia contribuie la formarea colesterolului HDL, numit și „colesterol bun” datorită faptului că rolul său este acela de a curăța sângele de alt tip de colesterol (LDL). Acesta este „colesterolul rău” pentru că se depune în interiorul vaselor sanguine și determină apariția hipertensiunii arteriale care, la rândul său, este răspunzătoare pentru majoritatea bolilor cardiovasculare.
-
Prevenirea unor forme de cancer
Semințele de dovleac au în compoziția lor și substanțe antioxidante, care neutralizează radicali liberi în exces și previn stresul oxidativ prin care aceștia modifică structura și funcționalitatea celulelor. Astfel de celule modificate pot da naștere unor formațiuni tumorale maligne, ducând astfel la apariția anumitor forme de cancer. Antioxidanții din semințele de dovleac împiedică acest proces prin distrugerea radicalilor liberi, prevenind astfel și alte boli cronice datorate stresului oxidativ.
-
Facilitarea digestiei
Consumul de semințe de dovleac are beneficii și în plan digestiv, prin prisma aportului de fibrele pe care îl conferă. Acestea îmbunătățesc tranzitul intestinal și ușurează digestia, prevenind astfel tulburări precum constipația sau balonarea. Mai precis, fibrele insolubile se amestecă în intestine cu celelalte resturi alimentare conferind volum materiilor fecale ce parcurg astfel mai ușor tractul intestinal, până la poarta de evacuare naturală. Deplasarea materiilor fecale este înlesnită și de fibrele solubile din semințele de dovleac, care formează un gel ce lubrifiază pereții intestinali și totodată hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie.
-
Îmbunătățirea fertilității masculine
Revenind la prostată, trebuie să menționăm că aceasta este o glandă sexuală masculină implicată în sinteza și evacuarea lichidului seminal. Prin urmare, aportul de zinc din semințele de dovleac atrage beneficii și în ceea ce privește fertilitatea, întrucât crește calitatea lichidului seminal datorită îmbunătățirii funcțiilor prostatei.
-
Întărirea imunității
Zincul și vitamina E sunt nutrienți importanți pentru sistemul imunitar, care se găsesc în cantități importante în semințele de dovleac. Prin includerea acestora în alimentație, organismul primește astfel o importantă resursă care ajută sistemul imunitar să facă față mai eficient agenților patogeni ce provoacă infecții. În același timp și acțiunea antioxidantă a altor substanțe din semințele de dovleac vine în sprijinul sistemului imunitar, preluând o parte din sarcinile acestuia în ceea ce privește controlul radicalilor liberi.
-
Îmbunătățirea calității somnului
Semințele de dovleac sunt și o sursă de triptofan – un aminoacid care, odată ajuns în organism, contribuie la producerea mai multor neurotransmițători. Printre aceștia se numără și melatonina care este implicată reglarea ciclului circadian, inducând senzația de somn când scade nivelul de luminozitate. De aceea, dacă ai probleme cu somnul, îți recomandăm să consumi semințe de dovleac cu câteva ore înainte de culcare.
-
Reducerea nivelului de stres
Triptofanul despre care tocmai am vorbit contribuie în același timp și la producerea de serotonină care este un alt neurotransmițător, precursor al melatoninei. Printre altele, serotonina este responsabilă și cu îmbunătățirea stării de spirit, ajutând astfel organismul să facă față mai ușor situațiilor stresante și să depășească episoadele de anxietate și depresie. Așadar, semințele de dovleac te pot ajuta să faci față mai ușor situațiilor stresante și să te binedispui în perioadele mai nefaste.
-
Prevenirea anemiei
Acest beneficiu de datorează conținutului maree fier din semințele de dovleac, o porție de 30 de grame asigurând aproape 15% din doza zilnică recomandată. Fierul este o componentă de bază a hemoglobinei – o proteină prin intermediul căreia oxigenul este transportat prin sânge către toate celulele din. Un aport scăzut de fier duce la apariția anemiei, caracterizată de oboseală, slăbiciune stări de amețeală și alte simptome ce apar pe fondul oxigenării deficitare a organelor și țesuturilor. Datorită aportului de fier, persoanele care consumă semințe de dovleac sunt expuse unui risc mai scăzut de a face anemie.
-
Combaterea paraziților intestinali
Semințele de dovleac sunt folosite de zeci de ani ca remediu natural împotriva paraziților intestinali datorită unor substanțe din compoziția lor numite cucurbitacine. Aceste substanțe au capacitatea de a paraliza viermii intestinali care astfel nu se mai pot prinde de pereții interiori ai intestinelor, fiind eliminați apoi prin intermediul materiilor fecale. În același timp, cucurbitacinele împiedică și înmulțirea viermilor intestinali, întrucât sub acțiunea lor, ouăle acestora nu mai eclozează.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024