Cofeina bat-o vina

Dr. Venera Vartosu, medic specialist medicina fizica si recuperare

Timp estimat de citire:

2 minute, 47 secunde

Te trezesti deja obosit, ai o noua zi de munca in fata si trebuie sa fii la inaltime, energic si inspirat. Munca grea, bani putini… stres. Examene. Efort prea intens. Daca in astfel de momente micul tau refugiu consta intr-o ceasca de cafea, o cola sau un energizant, este posibil sa fii dependent de cofeina.In zilele noastre, cofeina este o substanta extrem de utilizata, atat de adulti, cat si de copii. La nivel mondial, este, practic, cel mai utilizat drog psihoactiv care, spre deosebire de celelalte substante din aceeasi clasa, este legal. In Statele Unite, peste 90% din populatia adulta consuma zilnic cofeina sub diverse forme, iar cantitatea medie zilnica ingerata este de 280 mg/persoana. Dupa cafea si ceai, cea mai importanta sursa de cofeina o reprezinta bauturile nonalcoolice (carbogazoase si energizante), apoi cacaoa si ciocolata. Conform unor date recente, cantitatea de cofeina consumata zilnic la nivel mondial variaza intre 80-480 mg/persoana.

Cofeina este o substanta alba, cristalina, cu gust amar, care face parte din grupa substantelor psihoactive (de stimulare a sistemului nervos central) cu un slab efect diuretic.

Tabel 1. Cantitatea de cofeina continuta in diverse produse alimentare*
 

PRODUS

DOZ|

COFEIN|/DOZ| (mg)

COFEIN|/LITRU (mg)

Ciocolata neagra

1 baton (43 g)

31

Ciocolata cu lapte

1 baton (43 g)

10

 

Cafea (clasica)

240 ml

135

563

Cafea decofeinizata

240 ml

5

21

Cafea espresso

57 ml

100

1750

Ceai

240 ml

50

208

Ceai verde

240 ml

30

63

Bauturi carbogazoase gen Cola (clasic)

355 ml

34

96

Bauturi energizante gen Red Bull

250 ml

80

320

•    valorile sunt aproximative

Mai putin e mai bine…
Principalele efecte ale cofeinei la un consum moderat (100-200 mg/zi) sunt:

  • Stimuleaza activitatea sistemului nervos central (creierul si maduva spinarii) – sporeste atentia si capacitatea de concentrare, inlatura oboseala si micsoreaza timpul de reactie;
  • Stimuleaza respiratia (creste frecventa respiratorie) si provoaca bronhodilatatie (efecte pozitive in tratarea astmului bronsic);
  • Creste rata metabolismul bazal si catabolismul lipidelor – cu alte cuvinte ajuta scaderea in greutate;
  • Amelioreaza performantele sportive si rezistenta la efort.

Stop excesului!
In afara efectelor benefice pe care cofeina le are asupra organismului uman, sunt bine cunoscute si efectele nocive care apar la doze mari (peste 250 mg/zi), la consumatorii zilnici, dar si la doze mici (100 mg/zi), la cei care nu consuma regulat sau nu au mai baut cafea sau echivalente.
Excesul de cofeina se manifesta prin: palpitatii si aritmii cardiace, iritabilitate, insomnie, anxietate si nervozitate, deshidratare, indigestie, lipsa de concentrare, tremor, hiperreflexivitate, migrene. Alte efecte adverse ale cofeinei sunt:

  • cresterea consumului de oxigen al miocardului si astfel favorizeaza aparitia anginei pectorale;
  • creste valoarea tensiunii arteriale, iar intrinsec si prin asociere cu zaharul, ca si prin efectul catecolaminic, cofeina conduce la cresterea valorilor colesterolului;
  • stimuleaza secretia gastrica acida, favorizand ulcerul gastric sau duodenal;
  • favorizeaza labilitatea psihoafectiva, creste anxietatea si tremorul de orice natura. Este total contrindicata in afectiunile psihice. Genereaza irascibilitate si agresivitate in tulburarile de personalitate.

Oprirea brusca a ingestiei de cofeina (sevrajul) se asociaza cu: cefalee (durere de cap), vertij (ameteala), slabiciune marcata, incapacitate de concentrare, scaderea randamentului fizic si intelectual, efecte care sunt de scurta durata (cateva zile) si de intensitate mica – moderata.

In lumina celor de mai sus, recomandarea noastra este sa fiti moderati! Consumul a 1–2 cesti de cafea ocazional in prima parte a zilei, pentru a nu afecta calitatea somnului, nu ridica probleme de sanatate (exceptie persoanele pentru care cofeina este interzisa la recomandarea medicului).
 

Dr. Venera Vartosu


Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic specialist medicina fizica si recuperare

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate