Ciresele si capsunile
Deosebite prin savoarea lor, dar si prin elementele nutritive pe care le contin, ciresele si capsunile sunt specifice inceputului de vara, sunt cele care deschid "marele bal" al fructelor anotimpului cald.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeCiresele
Originare din Orientul Mijlociu, ciresele sunt prezente in Europa de cateva mii de ani. Legenda spune ca ar fi fost aduse pe continent de catre romani, care le cultivau la malul Marii Negre. In Franta medievala erau foarte apreciate, regele Louis al XV-lea fiind mare amator de cirese si incurajand cultura si dezvoltarea unor noi specii.
Calitati benefice pentru organism
Cele mai dulci dintre fructele rosii, ciresele furnizeaza in jur de 68 Kcal la 100 g (284 J) si o cantitate apreciabila de vitamina C (15 mg la 100 g) si de provitamina A. Bogatia lor in potasiu le confera proprietati diuretice iar fibrele pe care le contin stimuleaza functia intestinala. In trecut se utiliza uleiul extras din samburele de cireasa pentru durerile reumatismale si pentru a facilita eliminarea calculilor renali.
Pigmentul antocian care coloreaza cireasa in mod natural face parte dintre colorantii alimentari autorizati si inscrisi in codul european ca E163.
Un studiu recent efectuat de centrul Dentar Forsyth (S.U.A.) a aratat ca sucul de cirese poate neutraliza in aproape 9 din 10 cazuri activitatea enzimelor implicate in formarea placii bacteriene din cavitatea bucala, luptand astfel contra cariilor dentare.
Consum si conservare
Fructe foarte zemoase, ciresele trebuie consumate rapid pentru a li se conserva calitatile si savoarea. Atrag mirosurile altor alimente si de aceea, daca le pastram in frigider, este bine sa le acoperim.
Pot fi congelate in conditii optime, sunt foarte bune sub forma de compot, dulceata sau chiar coniac de cirese.
Capsunile
Raspandite inca din antichitate in America si Asia, dar si in unele zone ale Europei Occidentale, capsunile cresc in regiunile temperate si sunt foarte raspandite in intreaga lume. Acest fruct a fascinat intotdeauna prin gustul deosebit. Insa, capsuna nu este un fruct in sensul botanic al cuvantului. Acest nume ar trebui purtat de catre semintele mici si galbene, diseminate pe intreaga lor suprafata, care se numesc achene si care deriva efectiv din ovarele florii de capsuna. Partea carnoasa si delicioasa pe care noi o consumam corespunde unei hipertrofii a florii.
Calitati nutritive
Capsunile fac parte dintre fructele care permit organismului sa isi refaca rezervele de vitamina C, avand un continut de 60 mg la 100 g. Continutul caloric este scazut: 35 calorii la 100 g. Continutul lor bogat in fier, calciu si magneziu contribuie la echilibrul mineral al organismului.
Acidul salicilic este constituentul esential al aspirinei. Il gasim de asemenea in capsuni, dar in cantitati mici. Astfel, se poate spune despre capsuni ca au efect antiinflamator, antireumatic sau de protectie cardiaca.
Capsunile si alergia
Capsunile fac parte dintre alimentele “histamino-eliberatoare”- elibereaza histamina in organism, ducand, in cazul persoanelor predispuse, la aparitia fenomenelor de tip alergic (in special urticaria). Solutia (radicala) consta in inlaturarea lor din alimentatie. S-a observat, totusi, ca spuma de capsuni nu da intotdeauna aceasta intoleranta si poate fi consumata cu prudenta de catre persoanele alergice
Consum si conservare
Cel mai bine este sa fie consumate proaspete, naturale. De asemenea, putem adauga:
- zahar (60 calorii pentru o lingura);
- frisca (55 calorii pentru o lingura);
- inghetata (40 calorii pentru o cupa de inghetata de vanilie);
- branza dulce de vaci cu 0% grasime (20 calorii pentru 3 linguri).
Alegeti capsunile stralucitoare, parfumate, cu o culoare uniforma si un peduncul verde.
Capsunile se conserva in frigider cam 2 pana la 3 zile. Congelarea lor nu este recomandata, de aceea, daca ati cumparat o cantitate mai mare, este de preferat sa faceti dulceata sau spuma de capsuni.
Inainte de a le consuma este suficienta o simpla spalare. Nu le lasati in apa pentru ca isi pierd savoarea si vitaminele.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024