Ce sunt dietele hipercalorice?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 43 secunde

Chiar daca obezitatea si problema scaderii in greutate sunt subiecte de maxim interes in momentul de fata, realitatea este ca multe persoane se confrunta cu o greutate sub limita inferioara a normalului. Lasand la o parte aspectul estetic al acestei probleme trebuie inteles faptul ca subponderalitatea poate fi la fel de periculoasa ca o greutate peste valoarea superioara a normalului, putand afecta organismul in nenumarate feluri.

Din pacate, majoritatea celor care se confrunta cu aceasta problema, din dorinta de a avea rezultate cat mai rapide adopta o alimentatie bazata in principal pe dulciuri sau mancare de tip fast-food, facand astfel o greseala ce poate avea repercusiuni asupra starii viitoare de sanatate.

Cand apare subponderalitatea si cand e benefica folosirea dietelor hipercalorice?

Scaderea apetitului poate duce de cele mai multe ori la sarirea peste mese si in final la o scadere in greutate importanta. O scadere a poftei de mancare poate ascunde o multitudine de boli, printre care se numara: bolile renale sau de ficat, infectiile virale sau bacteriene, bolile parazitare si bolile psihiatrice, precum tulburarea anxioasa sau depresia. De asemenea, multe medicamente pot influenta in mod negativ pofta de mancare, fiind necesar ca inaintea inceperii unui tratament medicamentos sa cititi cu atentie prospectul. Medicamentele implicate cel mai frecvent in scaderea apetitului sunt cele indicate in cazul depresiei, unele antihipertensive, cele indicate in osteoporoza, cat si unele antibiotice.

Tulburarile alimentare

Tulburarile alimentare ca bulimia sau anorexia nervoasa pot cauza scadere ponderala importanta. Persoanele diagnosticate cu anorexie isi impun un regim alimentar drastic pana la inexistent deoarece au o viziune distorsionata a realitatii propriului corp. Pe de alta parte, bulimia se caracterizeaza printr-o alimentare excesiva in urma careia pacientii se culpabilizeaza, provocandu-si varsaturi. In ambele cazuri persoanele care prezinta astfel de tulburari alimentare sunt vesnic obsedate de aspectul fizic si de scaderea in greutate. Atat bulimia, cat si anorexia sun afectiuni grave care pot duce la o alterare serioasa a sanatatii, fiind necesar un plan terapeutic atent urmaritatat de catre medicul endocrinolog, cat si de catre psihiatru.

Tulburarile digestive

Printre cauzele de scadere ponderala se numara si tulburarile digestive. Orice afectiune care atinge tulbul digestiv la orice nivel al acestuia (incepand cu esofagul si terminand cu intestinul gros) poate afecta atat apetitul, cat si capacitatea de absorbtie a substantelor nutritive luate din alimentatie, rezultatul fiind scaderea in greutate. Bolile inflamatorii intestinale, boala celiaca, parazitoza intestinala sunt alte cauze ce pot duce la subponderalitate.

In toate cazurile mentionate mai sus dietele hipercalorice intocmite de catre un medic specializat in nutritie clinica pot sa ajute la recapatarea indicelui de masa corporala normal si la mentinerea starii de sanatate.

Riscul dietelor hipercalorice

In general, conceptul de dieta hipercalorica este inteles gresit. Toti cei care vor sa puna cateva kilograme in plus ajung in situatia de a manca haotic, orice si oricand, motiv pentru care metabolismul este sever afectat. Astfel, aceste persoane pot sa cada in cealalta extrema, si anume a obezitatii. Mai mult decat atat, sistemul digestiv este primul care va suferi in urma dietelor hipercalorice. Ulcerul, gastrita, sindromul de colon iritabil, colecistita, steatoza hepatica sunt doar cateva din afectiunile care pot sa urmeze unei diete haotice de ingrasare. Pentru a beneficia de o dieta echilibrata in principiile nutritive va recomandam sa consultati un nutritionist.

Dr. Alin POPESCU

www.dralinpopescu.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate