Ce poate ascunde durerea abdominală

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire:

2 minute, 36 secunde

Medicii afirmă că durerea abdominală este unul din cele mai frecvente motive de prezentare în cabinet. Cu toții am resimțit cel puțin o dată în viață jenă sau durere difuză la nivelul abdomenului. Deși această acuză poate să nu însemne nimic grav, caracterul repetitiv, agravarea acesteia sau asocierea altor simptome trebuie să ridice semne de întrebare.

Cavitatea abdominală este sediul mai multor organe implicate în digestie. Porțiunea inferioară a etajului abdominal găzduiește la femei organele genitale interne care pot suferi diverse probleme ce cauzează dureri difuze cu diverse localizări. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai frecvente afecțiuni ce prezintă în cadrul tabloului clinic durerea abdominală.

Atenție la caracteristicile durerilor abdominale

Dacă suferiți frecvent de dureri cu localizare abdominală, este bine să mergeți cât mai repede la medic pentru un consult de specialitate, analize și investigații țintite. Atunci când veți relata medicului întreaga simptomatologie este bine să punctați următoarele:

  • caracterul durerii (de cât timp o resimțiți, cât durează, la ce se calmează, ce o declanșează, dacă apare după masă)
  • localizarea acesteia și zonele spre care iradiază
  • intensitatea acesteia
  • posibilele semne și simptome asociate: greață, vărsături, febră, meteorism abdominal, tulburări de tranzit, tulburări ale ciclului menstrual în cazul femeilor

Afecțiunile intestinale 

Atât intestinul gros cât și cel subțire ocupă o porțiune importantă a abdomenului. Astfel, inflamația diverticulilor colonici (care sunt protruzii ale mucoasei și submucoasei colonice), ocluzia intestinală și prezența tumorilor pot fi acompaniate de durere de diverse intensități cu localizare la nivelul abdomenului. Alături de acestea, sindromul de colon iritabil este răspunzător de apariția durerilor difuze abdominale, acompaniate de tulburări ale tranzitului intestinal.

Afecțiunile biliare

Vezicula biliară (sau colecistul) poate suferi diverse modificări mai mult sau mai puțin severe care se manifestă cu durere, greață și vărsături. Colecistita acută sau inflamația colecistului se caracterizează prin durere cu localizare în abdomenul superior sau spre partea dreaptă sub coaste, cu posibilitatea iradierii acesteia spre umărul drept. Cauza acestei afecțiuni este obstrucția căii de evacuare a bilei.

Apendicita acută

Obstrucția mecanică a lumenului apendicular cu acumularea de lichid la acest nivel și apariția inflamației este o urgență medicală. Durerea în apendicita acută este localizată în fosa iliacă dreaptă și este acompaniată de greață, vărsături și, uneori, febră. 

Pancreatita acută

Inflamația pancreasului, fie de cauză alcoolică, fie cauzată de calculii biliari, se caracterizează prin durere în abdomenul superior ce debutează de regulă brusc. Acest tip de durere poate iradia în bară în tot abdomenul, asociind frecvent greața și vărsături.

Problemele din sfera genitală

Durerile în etajul abdominal inferior sunt frecvent întâlnite în cazul femeilor. Astfel, ovulația, infecțiile urinare, chisturile ovariene, endometrioza sau chiar sarcina extrauterină sunt doar câteva din posibilele cauze de durere cu localizare în etajul abdominal inferior și cu posibilitatea de iradiere fie în abdomenul superior, fie către spate.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate