logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023

          Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

          septembrie 25, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023

          3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
sanatate

Ce afecțiuni putem trata consumând miere de Manuka

Mierea de Manuka este unul dintre cele mai titrate produse apicole la nivel mondial. A cunoscut celebritatea în ultimele decenii, mai cu seamă în rândul consumatorilor de produse bio, dar nu numai. A stârnit mult entuziasm, dar și numeroase întrebări în legătură cu beneficiile sale. Dacă faci parte dintre cei care încă nu au miere de Manuka în casă, află că acest articol este mai ales pentru tine.

10.12.2020

Natalia Talmacec

4813

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

8 minute, 41 secunde
Cuprins
1. Despre uimitoarele efecte terapeutice ale mierii de Manuka
2. Cum alegi o miere de Manuka de calitate

 

Mierea de Manuka este un tip special de miere monofloră. Aceasta este produsă de albinele care polenizează florile arbustului Manuka (Leptospermum scoparium), care crește doar în Noua Zeelandă și Australia. Este un arbust asemănăt de multe ori cu mirtul, dar în realitate înrudit cu arborele de ceai. Acesta preferă zonele izolate, sălbatice și greu accesibile, ceea ce face recoltarea mierii destul de dificilă (uneori, se ajunge la stupi doar cu elicopterul). În plus, înflorește doar 2-6 săptămâni pe an. De altfel, acestea sunt motivele care determină prețul ridicat al mierii de Manuka.

Te întrebi dacă-și merită costul? Ei bine, cei care folosesc miere de Manuka în mod curent au multe cuvinte de laudă la adresa acesteia. Ea este recomandată pentru un spectru larg de beneficii, iar multe dintre ele au suport științific.

Despre uimitoarele efecte terapeutice ale mierii de Manuka

O bună parte din virtuțile terapeutice ale mierii de Manuka se datorează profilului său unic de polifenoli. Acești compuși naturali cu rol antioxidant oferă protecție împotriva stresului oxidativ și susțin autoapărea organismului. Pe lângă conținutul impresionant de antioxidanți, mierea de Manuka asigură aminoacizi, vitamine din grupa B, dar și cantități apreciabile de calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, mangan etc.

Ceea ce o diferențiază însă cu adevărat de alte tipuri de miere este capacitatea sa antibacteriană. Mierea de Manuka este o sursă generoasă de peroxid de hidrogen, o substanță cu puternice efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Aceasta se regăsește într-o mai mică sau mai mare măsură în mai toate tipurilor de miere, fiind cea care-i conferă calitatea de antibiotic natural.

Mierea de Manuka mai are un mare atu. Ea abundă în metiglioxal (MGO). Vorbim de o substanță cu acțiune antibacteriană extraordinară, prezentă în cantități extrem de mici în alte sortimente de miere (de obicei, între 0 și 7 mg/kg). În fapt, cu cât este mai mare nivelul de MGO, cu atât este mai puternic efectul antibiotic al mierii. Mierea de Manuka poate conține de peste 100 de ori mai mult MGO decât cea convențională. Și asta deoarece, în compoziția ei, MGO provine din conversia unui alt compus, dihidroxiacetona (DHA), găsit în concentrație mare în nectarul florilor de Manuka.

Cum alegi o miere de Manuka de calitate

Trebuie să știi că mierea de Manuka se caracterizează printr-o consistență mai groasă și mai vâscoasă. Ca și aspect, este opacă, oarecum lăptoasă și are adesea particule de propolis și polen în structura ei. Culoarea variază între galbe-portocaliu până la tente brune. În ceea ce privește gustul, mierea de Manuka se distinge prin notele ușor picante și amărui, de rășinoase de la final. Este dulce precum caramelul la început, dar spre final are acel gust particular. Uneori, poate avea și un gust ușor mentolat, ca urmare a intrării în contact a alibelor cu arborele de eucalipt.

Producția anuală de miere de Manuka în Noua Zeelandă este de aproximativ 1700 de tone și reprezintă aproape toată cantitatea produsă la nivel mondial. Cu toate acestea, pe plan internațional se vând circa 10.000 de tone etichetată ca fiind miere de Manuka. Așadar, avem pe piață foarte multă miere de Manuka contrafăcută. Pentru a alege un produs autentic, asigură-te că pe eticheta este prezent sigiliul FernMark, organismul care autentifică produsele locale din Noua Zeelandă. De asemenea, verifică să scrie că este crudă. Este o condiție esențială care trebuie respectată, pentru a-i păstra toate proprietățile.

Atenție la indicatorii specifici!

Ca să ai parte de cât mai multe beneficii de pe urma consumului de miere de Manuka, acordă atenție indicatorilor de pe etichetă care-i atestă puterea antibiotică. Aceasta se măsoară printr-o serie de sisteme de gradare aprobate de Ministerul Industriilor Primare (MPI) din Noua Zeelandă. Unul dintre acestea este UMF (Unique Manuka Factor). Altfel spus, Factorul de Unicitate Manuka. Acesta măsoară nivelulurile de metilglioxal (MGO), de dihidroxiacetonă (DHA) și leptosperin, iar apoi le compară cu acțiunea fenolului (un tip de dezinfectant). UMF este o marcă înregistrată și este utilizată doar de producătorii din din Noua Zeelandă. Din acest punct de vedere, reprezintă o garanţie a autenticității produsului.

Cu cât gradul UMF este mai ridicat, cu atât concentrația de compuși antibacterieni este mai mare și consumul de miere de Manuka te ajută mai mult. Iată ce semnifică aceste grade UMF:

între 0 și 5: activitatea antibacteriană este redusă, comparabilă cu cea a mierii obișnuite

între 5 și 9: nivel scăzut al capacității antibacteriene; se recomandă ca supliment nutriţional

între 10 și 15: nivel mediu al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF se recomandă în scop profilactic

între 16 și 19: nivel ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat atât în scop profilactic, cât și terapeutic,

peste 20: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat în scop terapeutic.

Miere de Manuka pentru imunitate

Prin compoziția sa unică de substanțe active, mierea de Manuka se dovedește a fi un bun aliat al sistemului imunitar. O recomandă în acest sens proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, unele cercetări au arătat că poate avea și efecte antivirale, ceea ce o face de ajutor în combaterea gripei și a altor infecții respiratorii.

Totodată, consumul de miere de Manuka contribuie la întărirea imunității prin prisma impactului pe care îl are asupra echilibrului florei intestinale. Oligozaharidele din compoziția ei constituie o hrană excelentă pentru bateriile bune care populează tubul digestiv. Or, se știe, că aproape 80% din mecanismele de apărare ale organismului pleacă într-un fel sau altul de la nivel intestinal.

Miere de Manuka împotriva stafilococului auriu

Infecțiile stafilococice (există peste 40 de specii aparținând genului Staohylococcus) ridică adesea probleme serioase. Și asta pentru că sunt destul de greu de tratat. Stafilococul auriu, de xemplu, este unul dintre germenii cei mai periculoși, pentru că a dezvoltat miltirezistență la antibiotice. Acesta este o cauză frecventă a infecțiilor nosocomiale. Poate cauză infecții ale pielii, infecții la nivelul căilor respiratorii, infecții osoase, dar și septicemie.

Studiile care au vizat efectul mierii de Manuka asupra culturilor de S.aureus au relevat că aceasta a împiedicat creșterea lor, afectând diviziunea celulară a bateriilor. Cu toate acestea, experții spun că este exagerat să se afirme că mierea de Manuka poate eradica o infecție deja instalată. Conform acestora, consumul de miere de Manuka poate cel mult încetini proliferarea bacteriană, fiind mai degrabă o terapie adjuvantă.

Miere de Manuka împotriva Helicobacter Pylori

Aproximativ 50-60% din populația planetei are în mucoasa stamacului o bacterie spiralată, numită Helicobacter Pylori. Pe scurt, H.pylori. Deși, în general, aceasta este inofensivă, în circa 15% dintre cazuri poate provoca probleme. Printre acestea se numără și gastrita, dar și ulcerul, atât cel gastric, cât și cel duodenal.

Un amplu studiu realizat în Singapore, a constatat că aproximativ 95% din ulcerele duodenale și 85% din ulcerele gastrice au apărut în prezența infecției cu H.pylori. Eradicarea infecției cu H. pylori este, prin urmare, unul dintre obiectivele prevenției și tratamentului gastritei și leziunilor ulceroase. Cercetările de laborator realizate pe biopsii din ulcere gastrice sugerează că mierea de Manuka este un agent antibacterian util împotriva H.pylori.

Mierea de Manuka vindecă afecțiunile gastro-intestinale

Așa cum am menționat deja, consumul de miere de Manuka favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. S-a demonstrat de asemenea, ca poate ameliora dispepsia. Vorbim de acea tulburare digestivă manifestată prin greață, eructații, senzație de sațietate precoce și disconfort accentuat în partea superioară a abdomenului.

Consumul regulat de miere de Manuka poate fi un remediu eficient și în cazul sindromului intestinului iritabil (SII). Această tulburare digestivă destul de frecventă asociază mai multe simptome, inclusiv constipație, diaree, balonare și dureri abdominale.

În cadrul studiilor pe cobai, s-a observat că mierea de Manuka scade markerii inflamației atât la cei cu sindromul intestinului iritabil, cât și la cei cu colită ulcerativă, un tip de boală inflamatorie intestinală. De asemenea, s-a demonstrat că atacă tulpinile de Clostridium difficile. Astfel, consumul de miere de Manuka se poate dovedi a fi un tratament promițător al infecțiilor tubului digestiv provocate de această bacterie.

Mierea de Manuka tratează acneea

Acneea este, de obicei, cauzată de modificări hormonale. Apare însă și pe fondul unei diete dezechilibrate sau ca reacție la stres. O altă cauză frecventă este multiplicarea bacteriilor prezente în porii blocați. Ei bine, mierea de Manuka poate contribui la combaterea acneei.

S-a demonstrat că sortimentele de miere de Manuka cu grad UMF ridicat au capacitatea de a stimula macrofagele, necesare pentru reducerea infecțiilor microbiene. În plus, aceasta are proprietăți calmante și cicatrizante. Există dovezi clare care-i pun în evidență rolul activ în vindecarea țesuturilor. De altfel, aplicarea locală a mierii de Manuka este tot mai des recomandată inclusiv în caz de eczeme, rozacee sau chiar răni, arsuri și ulcerații.

Miere de Manuka sau tratament naturist al infecțiilor respiratorii la copii

Deoarece este un produs natural și nu are efecte adverse, consumul de miere de Manuka reprezintă o opțiune sigură pentru profilaxia tractului respirator la copii. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun, dar și la calmarea tusei și a gâtului iritat. Desigur, consumul de miere de Manuka, la fel ca orice alt tip de miere, este contraindicat înainte de vârsta de un an. Unii specialiști recomandă chiar amânarea consumului de miere crudă, așa cum este și cea de Manuka, până la cel puțin 18 luni.

Etichete

Etichete:

beneficii miere de manuka, dieta cu miere de manuka, miere de manuka

Articole recomandate din categoria Sanatate

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
Deși este un micronutrient esențial pentru menținerea sănătății, fiind implicat in mu..

15.09.2023

tonica
sanatate
Chirurgia estetică și remodelarea corporală

15.09.2023

tonica
sanatate
7 semne că ai deficit de magneziu

14.09.2023

Natalia Talmacec
sanatate
Cum să renunți la fumat fără să te îngrași

14.09.2023

tonica
sanatate
Cancerul și alimentația

11.09.2023

Dr. Ramona Popescu
sanatate
Perfecte după cină: 5 exerciții yoga pentru digestie și somn liniștit

08.09.2023

Natalia Talmacec
sanatate
Cât înseamnă o porție de fructe sau legume?

07.09.2023

tonica
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033893
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348127
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350542
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296310
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166055

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Noutati Reviste

Recomandări din alte categorii

Slăbitul la vârste înaintate - sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
(P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!
Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne