logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Ce afecțiuni putem trata consumând miere de Manuka

Mierea de Manuka este unul dintre cele mai titrate produse apicole la nivel mondial. A cunoscut celebritatea în ultimele decenii, mai cu seamă în rândul consumatorilor de produse bio, dar nu numai. A stârnit mult entuziasm, dar și numeroase întrebări în legătură cu beneficiile sale. Dacă faci parte dintre cei care încă nu au miere de Manuka în casă, află că acest articol este mai ales pentru tine.

10.12.2020

Natalia Talmacec

4599

Timp estimat de citire:

8 minute, 41 secunde
Cuprins
1. Despre uimitoarele efecte terapeutice ale mierii de Manuka
2. Cum alegi o miere de Manuka de calitate

 

Mierea de Manuka este un tip special de miere monofloră. Aceasta este produsă de albinele care polenizează florile arbustului Manuka (Leptospermum scoparium), care crește doar în Noua Zeelandă și Australia. Este un arbust asemănăt de multe ori cu mirtul, dar în realitate înrudit cu arborele de ceai. Acesta preferă zonele izolate, sălbatice și greu accesibile, ceea ce face recoltarea mierii destul de dificilă (uneori, se ajunge la stupi doar cu elicopterul). În plus, înflorește doar 2-6 săptămâni pe an. De altfel, acestea sunt motivele care determină prețul ridicat al mierii de Manuka.

Te întrebi dacă-și merită costul? Ei bine, cei care folosesc miere de Manuka în mod curent au multe cuvinte de laudă la adresa acesteia. Ea este recomandată pentru un spectru larg de beneficii, iar multe dintre ele au suport științific.

Despre uimitoarele efecte terapeutice ale mierii de Manuka

O bună parte din virtuțile terapeutice ale mierii de Manuka se datorează profilului său unic de polifenoli. Acești compuși naturali cu rol antioxidant oferă protecție împotriva stresului oxidativ și susțin autoapărea organismului. Pe lângă conținutul impresionant de antioxidanți, mierea de Manuka asigură aminoacizi, vitamine din grupa B, dar și cantități apreciabile de calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, mangan etc.

Ceea ce o diferențiază însă cu adevărat de alte tipuri de miere este capacitatea sa antibacteriană. Mierea de Manuka este o sursă generoasă de peroxid de hidrogen, o substanță cu puternice efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Aceasta se regăsește într-o mai mică sau mai mare măsură în mai toate tipurilor de miere, fiind cea care-i conferă calitatea de antibiotic natural.

Mierea de Manuka mai are un mare atu. Ea abundă în metiglioxal (MGO). Vorbim de o substanță cu acțiune antibacteriană extraordinară, prezentă în cantități extrem de mici în alte sortimente de miere (de obicei, între 0 și 7 mg/kg). În fapt, cu cât este mai mare nivelul de MGO, cu atât este mai puternic efectul antibiotic al mierii. Mierea de Manuka poate conține de peste 100 de ori mai mult MGO decât cea convențională. Și asta deoarece, în compoziția ei, MGO provine din conversia unui alt compus, dihidroxiacetona (DHA), găsit în concentrație mare în nectarul florilor de Manuka.

Cum alegi o miere de Manuka de calitate

Trebuie să știi că mierea de Manuka se caracterizează printr-o consistență mai groasă și mai vâscoasă. Ca și aspect, este opacă, oarecum lăptoasă și are adesea particule de propolis și polen în structura ei. Culoarea variază între galbe-portocaliu până la tente brune. În ceea ce privește gustul, mierea de Manuka se distinge prin notele ușor picante și amărui, de rășinoase de la final. Este dulce precum caramelul la început, dar spre final are acel gust particular. Uneori, poate avea și un gust ușor mentolat, ca urmare a intrării în contact a alibelor cu arborele de eucalipt.

Producția anuală de miere de Manuka în Noua Zeelandă este de aproximativ 1700 de tone și reprezintă aproape toată cantitatea produsă la nivel mondial. Cu toate acestea, pe plan internațional se vând circa 10.000 de tone etichetată ca fiind miere de Manuka. Așadar, avem pe piață foarte multă miere de Manuka contrafăcută. Pentru a alege un produs autentic, asigură-te că pe eticheta este prezent sigiliul FernMark, organismul care autentifică produsele locale din Noua Zeelandă. De asemenea, verifică să scrie că este crudă. Este o condiție esențială care trebuie respectată, pentru a-i păstra toate proprietățile.

Atenție la indicatorii specifici!

Ca să ai parte de cât mai multe beneficii de pe urma consumului de miere de Manuka, acordă atenție indicatorilor de pe etichetă care-i atestă puterea antibiotică. Aceasta se măsoară printr-o serie de sisteme de gradare aprobate de Ministerul Industriilor Primare (MPI) din Noua Zeelandă. Unul dintre acestea este UMF (Unique Manuka Factor). Altfel spus, Factorul de Unicitate Manuka. Acesta măsoară nivelulurile de metilglioxal (MGO), de dihidroxiacetonă (DHA) și leptosperin, iar apoi le compară cu acțiunea fenolului (un tip de dezinfectant). UMF este o marcă înregistrată și este utilizată doar de producătorii din din Noua Zeelandă. Din acest punct de vedere, reprezintă o garanţie a autenticității produsului.

Cu cât gradul UMF este mai ridicat, cu atât concentrația de compuși antibacterieni este mai mare și consumul de miere de Manuka te ajută mai mult. Iată ce semnifică aceste grade UMF:

între 0 și 5: activitatea antibacteriană este redusă, comparabilă cu cea a mierii obișnuite

între 5 și 9: nivel scăzut al capacității antibacteriene; se recomandă ca supliment nutriţional

între 10 și 15: nivel mediu al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF se recomandă în scop profilactic

între 16 și 19: nivel ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat atât în scop profilactic, cât și terapeutic,

peste 20: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat în scop terapeutic.

Miere de Manuka pentru imunitate

Prin compoziția sa unică de substanțe active, mierea de Manuka se dovedește a fi un bun aliat al sistemului imunitar. O recomandă în acest sens proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, unele cercetări au arătat că poate avea și efecte antivirale, ceea ce o face de ajutor în combaterea gripei și a altor infecții respiratorii.

Totodată, consumul de miere de Manuka contribuie la întărirea imunității prin prisma impactului pe care îl are asupra echilibrului florei intestinale. Oligozaharidele din compoziția ei constituie o hrană excelentă pentru bateriile bune care populează tubul digestiv. Or, se știe, că aproape 80% din mecanismele de apărare ale organismului pleacă într-un fel sau altul de la nivel intestinal.

Miere de Manuka împotriva stafilococului auriu

Infecțiile stafilococice (există peste 40 de specii aparținând genului Staohylococcus) ridică adesea probleme serioase. Și asta pentru că sunt destul de greu de tratat. Stafilococul auriu, de xemplu, este unul dintre germenii cei mai periculoși, pentru că a dezvoltat miltirezistență la antibiotice. Acesta este o cauză frecventă a infecțiilor nosocomiale. Poate cauză infecții ale pielii, infecții la nivelul căilor respiratorii, infecții osoase, dar și septicemie.

Studiile care au vizat efectul mierii de Manuka asupra culturilor de S.aureus au relevat că aceasta a împiedicat creșterea lor, afectând diviziunea celulară a bateriilor. Cu toate acestea, experții spun că este exagerat să se afirme că mierea de Manuka poate eradica o infecție deja instalată. Conform acestora, consumul de miere de Manuka poate cel mult încetini proliferarea bacteriană, fiind mai degrabă o terapie adjuvantă.

Miere de Manuka împotriva Helicobacter Pylori

Aproximativ 50-60% din populația planetei are în mucoasa stamacului o bacterie spiralată, numită Helicobacter Pylori. Pe scurt, H.pylori. Deși, în general, aceasta este inofensivă, în circa 15% dintre cazuri poate provoca probleme. Printre acestea se numără și gastrita, dar și ulcerul, atât cel gastric, cât și cel duodenal.

Un amplu studiu realizat în Singapore, a constatat că aproximativ 95% din ulcerele duodenale și 85% din ulcerele gastrice au apărut în prezența infecției cu H.pylori. Eradicarea infecției cu H. pylori este, prin urmare, unul dintre obiectivele prevenției și tratamentului gastritei și leziunilor ulceroase. Cercetările de laborator realizate pe biopsii din ulcere gastrice sugerează că mierea de Manuka este un agent antibacterian util împotriva H.pylori.

Mierea de Manuka vindecă afecțiunile gastro-intestinale

Așa cum am menționat deja, consumul de miere de Manuka favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. S-a demonstrat de asemenea, ca poate ameliora dispepsia. Vorbim de acea tulburare digestivă manifestată prin greață, eructații, senzație de sațietate precoce și disconfort accentuat în partea superioară a abdomenului.

Consumul regulat de miere de Manuka poate fi un remediu eficient și în cazul sindromului intestinului iritabil (SII). Această tulburare digestivă destul de frecventă asociază mai multe simptome, inclusiv constipație, diaree, balonare și dureri abdominale.

În cadrul studiilor pe cobai, s-a observat că mierea de Manuka scade markerii inflamației atât la cei cu sindromul intestinului iritabil, cât și la cei cu colită ulcerativă, un tip de boală inflamatorie intestinală. De asemenea, s-a demonstrat că atacă tulpinile de Clostridium difficile. Astfel, consumul de miere de Manuka se poate dovedi a fi un tratament promițător al infecțiilor tubului digestiv provocate de această bacterie.

Mierea de Manuka tratează acneea

Acneea este, de obicei, cauzată de modificări hormonale. Apare însă și pe fondul unei diete dezechilibrate sau ca reacție la stres. O altă cauză frecventă este multiplicarea bacteriilor prezente în porii blocați. Ei bine, mierea de Manuka poate contribui la combaterea acneei.

S-a demonstrat că sortimentele de miere de Manuka cu grad UMF ridicat au capacitatea de a stimula macrofagele, necesare pentru reducerea infecțiilor microbiene. În plus, aceasta are proprietăți calmante și cicatrizante. Există dovezi clare care-i pun în evidență rolul activ în vindecarea țesuturilor. De altfel, aplicarea locală a mierii de Manuka este tot mai des recomandată inclusiv în caz de eczeme, rozacee sau chiar răni, arsuri și ulcerații.

Miere de Manuka sau tratament naturist al infecțiilor respiratorii la copii

Deoarece este un produs natural și nu are efecte adverse, consumul de miere de Manuka reprezintă o opțiune sigură pentru profilaxia tractului respirator la copii. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun, dar și la calmarea tusei și a gâtului iritat. Desigur, consumul de miere de Manuka, la fel ca orice alt tip de miere, este contraindicat înainte de vârsta de un an. Unii specialiști recomandă chiar amânarea consumului de miere crudă, așa cum este și cea de Manuka, până la cel puțin 18 luni.

Etichete:

beneficii miere de manuka, dieta cu miere de manuka, miere de manuka

Articole recomandate din categoria Sanatate

Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele
Una din cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate ale omului de rând este refulxul gastr..

16.01.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Alimentația pentru creier sănătos

12.01.2023

Stan Stefan
sanatate
Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

06.01.2023

Stan Stefan
sanatate
Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice

19.12.2022

Cristea Bettina
sanatate
Bolile autoimune – cât de mult sunt influențate de modul nostru de viață?

08.12.2022

Dr. Alin Popescu
sanatate
Articulații sănătoase – dieta anti-osteoartrită

06.12.2022

Mariș Adelina
sanatate
7 cauze ale colesterolului mărit

21.11.2022

Cristea Bettina
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030470
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344516
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347647
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293902
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158961

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Editorial Sanatate Reviste Retete

Recomandări din alte categorii

20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne