Cand este obligatoriu sa slabesti?

Timp estimat de citire2 minute, 53 secunde

Perceptia noastra asupra propriului corp este subiectiva, de aceea nu realizam intotdeauna cand  depasim momentul siluetei perfecte. Afla cand se impune sa iei masuri impotriva kilogramelor in plus care nu iti ameninta doar frumusetea, ci si sanatatea.

Afla si tu cand este obligatoriu sa pierzi in greutate!

Problemele de greutate se pot instala treptat, iar tu poti trata cu indulgenta situatia, considerand ca este doar o etapa trecatoare. Dar, odata cu inaintarea in varsta metabolismul incetineste, de aceea, chiar daca nu mananci mai mult, arderile sunt mai lente si poti acumula cu usurinta kilograme in plus. Daca observi acest lucru, este cazul sa reduci portiile de mancare sau sa faci mai mult sport.

Daca ai risc de boli…

Este deja dovedit faptul ca pe masura ce acumulezi kilograme in plus, risti mai multe probleme de sanatate. Riscul este cu atat mai mare cu cat in familia ta exista persoane care au boli cronice asociate cu cresterea in greutate: boli de inima, diabet, colesterol marit. Chiar si forma corpului tau poate indica un risc mai mare. De exemplu, un corp in forma de para arata un risc mai mic pentru afectiunile enumerate mai sus, comparativ cu un corp sub forma de mar, care acumuleaza kilogramele in zona abdomenului. Asadar, este necesar sa slabim atunci cand stim ca avem predispozitie genetica spre ingrasare, dar si spre boli asociate cu cresterea in greutate.

Daca ai depasit greutatea normala…

Pentru a exclude perceptia subiectiva asupra propriei greutati, specialistii in nutritie au stabilit o modalitate de calcul in functie de indicele de masa corporala IMC sau Body Mass Index (BMI). Acest indice este un indicator oficial, recunoscut stiintific si in functie de el o persoana poate afla daca are greutatea normala, daca trebuie sa mai slabeasca sau, din contra, daca trebuie sa se mai ingrase. Asadar, in functie de indicele de masa corporala s-a stabilit ca o persoana este subponderala in cazul in care are IMC de 18,49 sau mai mic, are greutate normala daca IMC-ul se afla intre 18,50 si 24,99, este supraponderala daca are un IMC intre 25,00 si 29,99, sufera de obezitate de gradul I daca are IMC intre 30,00 si 34,99,  de obezitate de gradul II daca are IMC intre 35,00 si 39,99, iar daca depaseste 40,00 sufera de obezitate morbida. Daca in functie de aceste calcule greutatea ta este peste cea normala, este indicat sa te gandesti la solutii pentru a scapa de kilogramele in plus.

IMC = m [kg]


h2 [m2]

m = masa exprimata in kilograme, h= inaltimea exprimata in metri

Daca nu te simti bine in pielea ta…

Intre valorile indicate de calculele IMC, care pot arata o greutatea normala si felul in care te simti va trebui sa castige intotdeauna confortul cu tine insuti. Distributia kilogramelor pe corp nu se face intotdeauna uniform si, chiar daca ai greutatea normala conform indicelui de masa corporala, este foarte posibil ca anumite parti ale corpului sa fie disproportionate.  Asa apare disconfortul legat de propria greutate si, in aceste situatii cel mai bine este sa pui la punct un plan de exercitii fizice si o dieta care sa-ti armonizeze partile corpului. Cel mai des, femeile care au un indice de masa corporala normala dar nu sunt multuminte de aspectul lor au depozite de celulita pe coapse, iar barbatii cu un IMC normal se pot confrunta cu depozite adipoase in zona abdomenului. Aceste probleme, despre care poti crede ca necesita doar mici ajustari de dieta si stil de viata pot sa-ti solicite din plin determinarea pentru a obtine rezultatele scontate.

Livia Lucan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate