Mazăre

Mazărea face parte familia leguminoaselor, fiind „rudă de gradul I” cu lintea, năutul, soia și fasolea. Așadar, mazărea este o sursă excelentă de proteine de origine vegetală, dar și de carbohidrați complecși, care, datorită faptului că se digeră mai lent, ne ajută să să ne simțim sătui mai mult timp. Mai mult, proporția dintre proteine și fibre îi conferă un indice glicemic scăzut, ceea ce o face utilă pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, dar și pentru controlul greutății. De fapt, mazărea poate fi integrată fără emoții în dietele care vizează scăderea ponderală, întrucât este foarte departe de a fi o bombă calorică – o porție generoasă de 200 g de mazăre reprezintă doar puțin peste 11% dintr-un necesar de 1.500 calorii/zi.

În plus, ea conține numeroase vitamine și minerale, esențiale pentru menținerea stării de sănătate. Printre acestea se numără vitaminele A, B1, B6, C, K, acidul folic, fierul, magneziu, potasiul, zincul și manganul. De asemenea, mazărea este bogată în fitonutrienți cu rol antioxidant și antiinflamator, așa ca acizii ferulic și cafeic, coumestrolul, catechina și epicatechina, care ne oferă protecție în fața bolilor cronice.

Mazărea nu-i doar nutritivă și sănătoasă, ea este și foarte gustoasă. Poți consuma mazăre ca și garnitură, sau o poți include într-o varietate de rețete: supe, tocănițe, salate etc.

Calorii mazăre

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 84 Calorii | 168 Calorii | 252
Proteine| 6,6 Proteine | 13,2 Proteine | 19,8
Lipide | 0,4 Lipide | 0,8 Lipide | 1,2
Carbohidrați | 9,7 Carbohidrați | 19,4 Carbohidrați | 29,1
Fibre | 7,6 Fibre | 15,2 Fibre | 22,8

 

Alte alimente bogate în proteine pe care le poți include într-o dietă echilibrată sunt:

  • năut fiert (164 calorii/ 100 g)
  • fasole fiartă (132 calorii/ 100 g)
  • linte fiartă (116 calorii/ 100 g)
  • păstrăv (141 calorii/100 g)
  • sardine (134 calorii/100 g)
  • piept de pui (151 calorii/ 100 g)
  • ou fiert (155 g/ 100 g)