Năut

Năutul este face parte din familia leguminoaselor – o categorie de alimente care a cunoscut în ultimii ani o ascensiune rapidă în topul recomandărilor medicilor din lumea întreagă. Totul ca urmare a studiilor științifice care le-au pus în evidență calitățile deosebite și rolul avut în menținerea bunei funcționări a organismului.

Năutul, bunăoară, are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat în substanțe nutritive. El este o sursă nemaipomenită de carbohidrați cu absorbție lentă, proteine, dar și de fibre digestive, ceea ce-l face o opțiune excelentă pentru cei care trebuie să-și țină glicemia sub control. Este și un bun aliat pentru cei care se angajează în lupta cu kilogramele în plus, întrucât menține senzația de sațietate. De asemenea, consumul de năut ne asigură, în proporții variabile, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, fier, cupru, seleniu, vitaminele B1, B6 și acid folic.

Calorii năut fiert

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 164 Calorii | 328 Calorii | 492
Proteine| 8,9 Proteine | 17,8 Proteine | 26,7
Lipide | 2,6 Lipide | 5,2 Lipide | 7,8
Carbohidrați | 27,4 Carbohidrați | 54,8 Carbohidrați | 82,2
Fibre | 7,6 Fibre | 15,2 Fibre | 22,8

 

Alte alimente bogate în proteine pe care le poți include într-o dietă echilibrată sunt:

  • fasole fiartă (132 calorii/ 100 g)
  • linte fiartă (116 calorii/ 100 g)
  • păstrăv (141 calorii/100 g)
  • sardine (134 calorii/100 g)
  • piept de pui (151 calorii/ 100 g)
  • ou fiert (155 g/ 100 g)