logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023

          Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

          septembrie 25, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023

          3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
nutritie-sanatoasa

Beneficiile consumului de rucola, o plantă plină de vitamine și minerale esențiale

Deși interesul românilor pentru consumul de rucola a apărut relativ recent, odată cu creșterea preocupări pentru dietele sănătoase, vorbim de un ingredient folosit de sute de ani în bucătăria mediteraneană. Din acea zonă își are și originile, devenind tot mai populară în întreaga lume pe măsură ce  bucătăria mediteraneană a fost promovată ca un model de alimentație echilibrată, bazată pe un aport sporit de fructe și legume proaspete, ierburi aromate, ulei de măsline pește și fructe de mare.

12.09.2023

Cătălin Țânțăreanu

242

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

7 minute, 13 secunde

Nu întâmplător rucola face parte din ingredientele specifice preparatelor mediteraneene, ci datorită faptului că are un bogat conținut nutrițional și pe deasupra conferă o aromă specifică mâncărurilor în care este adăugată.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale, rucola se consumă în general crudă – sub formă de salate sau ca ingredient pentru diferite gustări – însă poate fi adăugatp și ca ingredient în preparate precum paste, risotto, pizza sau diferite sosuri ușoare.

Câteva informații esențiale despre rucola

Am precizat deja că rucola este o plantă de origine mediteraneană, fiind asociată cel mai des cu bucătăria italiană. O bogată tradiție în consumul de rucola o au și țări sud-americane precum Brazilia sau Argentina, alături state din nordul Africii (Maroc Tunisia, Egipt) și bineînțeles celelalte țări din zona mediteraneană.

Face parte din familia Brassicaceae, fiind înrudită cu varza de Bruxelles, conopida și broccoli. La noi, rucola este deseori confundată cu păpădia, însă în afară de o formă asemănătoare a frunzelor și unele valori nutriționale apropiate, cele două plante nu au nimic în comun.

De la rucola se consumă frunzele, care sunt crocante și au un gust ușor amărui și picant. Un alt motiv pentru care sunt consumate cu precădere frunzele plantei îl constituie faptul că acestea înmagazinează cea mai mare parte substanțelor nutritive pe care le conține rucola.

Care este aportul nutrițional al frunzelor de rucola

Deși uneori pot părea că au un rol strict decorativ în farfurie sau pot trece neobservate în combinație cu alte verdețuri din salate, frunzele de rucola constituie o sursă foarte bogată de vitamine, minerale fibre și alte substanțe benefice pentru organism.

Luând ca punct de referință 100 de grame de rucola, conținutul nutrițional arată astfel:

  • Calorii – cantitatea amintită conține doar 25 de calorii, ceea ce face din rucola o alegere excelenta pentru cei care doresc să-și controleze aportul caloric pentru a slăbi sau a se menține în formă.
  • Vitamina A – o porție de 100 de grame de rucola poate acoperi aproximativ 47% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
  • Vitamina C – este un antioxidant important pentru sistemul imunitar și pentru menținerea sănătății pielii, iar rucola furnizează aproximativ 27% din doza zilnică recomandată.
  • Vitamina K – cele 100 de grame de rucola pe care le analizăm conferă aproximativ 108% din doza zilnică recomandată de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
  • Minerale – rucola conține și cantități semnificative de minerale precum calciu, fier, potasiu și magneziu.
  • Antioxidanți – în compoziția frunzelor de rucola intră și antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul și flavonoidele, care au un rol important în reducerea riscului unor boli cronice.
  • Fibre – conținutul de fibre din rucola este la un nivel moderat, contribuind la îmbunătățirea digestiei.

De ce să consumi rucola cât mai des

Consumul de rucola aduce cu sine o serie de beneficii pentru sănătate, ajutând organismul să se protejeze împotriva anumitor boli sau infecții, și contribuind la derularea unor procese metabolice esențiale. Dacă încă nu ai inclus acest ingredient în dietă, în rândurile ce urmează își vom oferi câteva motive întemeiate să o faci. Așadar, iată care sunt principalele beneficii pe care le aduce consumul de rucola:

Controlul greutății

Dacă vrei să slăbești sau să îți menții greutatea optimă, rucola te poate ajuta să îți îndeplinești aceste obiective dacă o vei consuma cât mai des. După cum am arătat, aceasta are un aport caloric scăzut, astfel că nu trebuie să îți faci griji că se va depune sub formă de grăsime. Din contră, favorizează crearea unui deficit caloric, determinând organismul să topească din depozitele de grăsime pentru a produce energia necesară.

În același timp, conținutul de fibre din frunzele de rucola menține senzația de sațietate, determinându-te să mănânci mai rar sau să servești porții mai mici, reducând astfel numărul de calorii.

Susținerea sistemului imunitar

Acest beneficiu se datorează în special conținutului ridicat de vitamina C, care este un nutrient esențial pentru sistemul imunitar. Mai exact, vitamina C stimulează producția de celule albe din sânge, al căror rol principal este acela de a lupta împotriva agenților patogeni care pot provoca infecții în organism.

Totodată, ceilalți nutrienți din frunzele de rucola contribuie la protejarea celulelor imunitare și asigură funcționarea optimă a acestuia, ceea ce reduce riscul unor infecții și grăbește vindecarea.

Îmbunătățirea digestiei

Revenim puțin la conținutul de fibre, pentru că acești nutrienți joacă un rol important și în ceea ce privește sănătatea digestivă. Fibrele facilitează tranzitul intestinal, prevenind astfel anumite probleme digestive cum ar fi balonarea sau constipația. De asemenea, fibrele constituie o sursă nutrițională pentru bacteriile din colon, iar prebioticele care se găsesc în compoziția frunzelor de rucola stimulează dezvoltarea și activitatea acestor bacterii.

Nu în ultimul rând, această plantă are și un ușor efect stimulator asupra secreției de acid clorhidric din stomac, contribuind și în acest mod la o mai bună digestie.

Reducerea riscului de boli cronice

Efectul antioxidant al beta-carotenului și flavonoidelor din rucola anihilează acțiunea radicalilor liberi și reduce stresul oxidativ, protejând în acest fel celulele din țesturi. Radicalii liberi sunt compuși chimici prezenți în organism, care interacționează cu celulele, determinând oxidarea acestora, implicit deteriorarea lor sau modificarea structurii. Această acțiune nocivă se numește stres oxidativ, iar în mod normal organismul are capacitatea de a o contracara. Atunci când numărul radicalilor liberi crește, capacitatea de apărare a organismului este depășită și sporește riscul apariției unor boli cronice precum cancerul, bolile neurodegenerative sau afecțiunile cardiovasculare.

Substanțele cu efect antioxidant precum cele menționate mai sus, sprijină organismul în lupta cu radicalii liberi, anulând acțiunea nocivă a acestora și contribuind astfel la prevenirea problemelor cauzate de stresul oxidativ.

Controlul tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este una dintre bolile cu cea mai mare incidență și totodată principala cauza a celor mai multe afecțiuni cardiovasculare. Unul din factorii determinanți ai hipertensiunii arteriale este retenția de apă, determinată în principal de consumul ridicat de sare, mai precis de sodiul din compoziția acesteia.

Frunzele de rucola conțin o cantitate importantă de potasiu, care anulează acest efect nociv al sodiului. Se menține astfel un echilibru mineral în organism, care previne retenția de apă și totodată ajută la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, rucola își aduce un aport în acest sens și prin acțiunea antioxidantă a compușilor săi dar și prin aportul caloric scăzut, care nu îngroașă stratul adipos de grăsime.

Un alt avantaj al acestei plante constă în faptul că poate fi consumată aproape cu orice, începând cu brânzeturile ușoare și continuând cu peștele,  fructele de mare pastele, orezul, carnea de pasăre și chiar mâncărurile mai grele pe bază de carne roșie sau sosuri grase.

Așadar, fie că vrei să mai dai jos câteva kilograme sau să îți menții silueta, fie că vrei să mănânci mai sănătos, rucola este un ingredient pe care ar trebui să îl incluzi cât mai des în dietă. Cele mai multe beneficii le poți obține consumând frunzele în stare crudă, însă acestea își păstrează mare parte din proprietățile nutritive și dacă sunt gătite. În acest caz, este important să le adaugi în mâncare atunci când aceasta este aproape gata, pentru că tratamentul termic îndelungat poate distruge o mare parte din nutrienți amintiți pe parcursul acestui material.

Etichete

Etichete:

articol-de-top, rucola

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Adevărat sau fals despre alimente
De câte ori nu i-am auzit pe cei din jurul nostru spunând despre un aliment că îngrașă, că te..

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

20.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Top 10 alimente bogate în proteine

14.09.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de rucola, o plantă plină de vitamine și minerale esențiale

12.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Guma de mestecat, sănătoasă sau nu?

01.09.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Mai multe fructe și legume, un risc mai mic de a face Alzheimer

31.08.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033898
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348130
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350545
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296313
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166061

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Noutati Evenimente Vedete

Recomandări din alte categorii

Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021
Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne