Beneficiile legumei broccoli
Broccoli este o leguma care are proprietati terapeutice recunoscute de mii de ani, putand preveni sau trata afectiuni dintre cele mai severe: cancerul de san, de colon, de prostata, ovarian, cancerul gastric, gastritele cu bacteria Helicobacter pylori, cataracta.
23.07.2013
9263


Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secundeAfla aici ce proprietati are broccoli, ce beneficii aduce organismului, ce vitamine si minerale contine.
Numeroase studii au demonstrat ca broccoli are proprietati de prevenire a cancerului. Acestea sunt atribuite mai multor factori, in primul rand, prezentei glucorafaninei, un inductor enzimatic care neutralizeaza radicalii liberi (un proces care, la nivel celular, constituie o forma majora de protectie impotriva cancerului).
Alte substante care ar putea explica eficienta legumei broccoli in prevenirea cancerului sunt indolii, prezenti si in celelalte legume din familia crucifere. Acestia protejeaza organismul de actiunea cancerigena a derivatilor din benzopiren (un cancerigen alimentar puternic, care se gaseste in fumul de tigara sau in carnea pregatita la gratarele cu carbuni).
Compozitia legumei se apropie de cea a altor specii de varza. Ea contine un numar mic de glucide (in medie 2,4 g/100 g). 100 g broccoli contine aproximativ 3g de proteine. Lipidele nu depasesc 0,2-0,4 g/100 g. Ca valoare energetica, broccoli contine 25 kcal la 100 g. 100 g broccoli contin 3 g fibre.
Ce vitamine si minerale contine broccoli
- Vitaminele A, B9, C, E, K
Broccoli este o sursa exceptionala de vitamina C, un bun stimulent al imunitatii. 100 g broccoli in stare cruda contin 110 mg vitamina C, iar 100 g broccoli gatit – 60 mg vitamina C. Broccoli contine de doua ori mai multa vitamina C decat portocala. Nu este de neglijat nici aportul de vitamina B9 (acid folic), cantitatea medie a acesteia fiind 0,11 mg la 100 g. Acidul folic este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa si contribuie la asimilarea substantelor nutritive din alimente. Vitamina A (0,5 mg- 2,3 mg/100 g) contribuie la buna functionare a aparatului vizual, la formarea dintilor, a oaselor, a pielii. Vitamina E (0.47 mg – 1.3 mg/100 g broccoli) imbunatateste aspectul pielii, functionarea sistemului vascular si stabilizeaza presiunea sanguina. Broccoli este una dintre putinele legume care ofera un nivel ridicat de vitamina K – 0,17 mg/100 g broccoli. Aceasta ajuta la coagularea sangelui si mentine oasele sanatoase.
- Minerale
Apa pe care o contine broccoli in proportie de 90% este foarte bogata in minerale. Potasiul (370 mg/100 g) are un rol crucial in mentinerea sanatatii inimii. Cu un continut mediu de 93 mg/100 g, broccoli face parte dintre legumele proaspete care contin cea mai mare cantitate de calciu (esential pentru fortifierea oaselor, pentru buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a inimii). Fosforul (67 mg/100 g) are grija, impreuna cu calciul, de sanatatea oaselor si a dintilor si joaca un rol important in mentinerea energiei. Magneziul (16-42 mg/100 g broccoli) mentine echilibrele biochimice, contribuie la functionarea optima a aparatului cardiovascular, a rinichilor si a muschilor.
Broccoli contine si multe oligoelemente, minerale care, desi reprezinta mai putin de 0,1% din greutatea organismului, joaca un rol esential in buna functionare a acestuia: fier, zinc, mangan, cupru, nichel, fluor, cobalt, iod, seleniu.
Sursa: bienfaits-des-fruits.blogspot.ro
Oana Anghel

Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă
08.03.2023