Apneea în somn și alimentația
Termenul de apnee în somn este mai puțin cunoscut în comparație cu una din cele mai evidente simptome (pentru ceilalți) prin care se manifestă, și anume sforăitul. Marea majoritate a persoanelor care sforăie suferă de apnee în somn, care este o tulburare ce se manifestă doar în perioadele de odihnă.
02.06.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 5 secundeDe bună seamă, fiecare dintre noi cunoaște cel puțin câteva persoane care sforăie, astfel că vorbim de o tulburare de somn destul de frecventă, care de cele mai multe ori este tratată cu superficialitate. Acest lucru se întâmplă pentru că cei care suferă de apnee în somn nu își dau seama în multe cazuri de acest lucru, pentru că simptomele se manifestă în timp ce dorm.
După cum am sugerat mai sus, mult mai deranjați sunt cei cu care împart patul sau apartamentul și uneori chiar vecinii, care nu pot dormi la rândul lor din cauza sforăitului ce depășește de obicei limita suportabilă de decibeli.
Cu toate acesta, apneea în somn poate avea consecințe severe și asupra celor care suferă de ea, iar acestea pot fi evitate și cu ajutorul alimentației.
Ce este apneea în somn?
Vorbim despre o tulburare caracterizată de întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, care pot varia ca durată de la 10 secunde la un minut sau chiar mai mult. Cauza principală a apneei în somn o constituie relaxarea mușchilor care susțin limba și mențin deschise căile respiratorii. În acest mod, țesuturile moi obstrucționează căile ce permit pătrunderea oxigenului în plămâni, ceea ce duce la oprirea respirației.
Acest lucru se petrece în mod repetat chiar și de sute de ori pe noapte, ceea ce explică sforăitul puternic, caracteristic persoanelor cu apnee în somn. Multe dintre ele nu sunt conștiente de această problemă, însă în cazurile mai severe, persoanele în cauză se trezesc în mod repetat în timpul nopții și au parte de un somn neodihnitor, chiar dacă dorm suficient de multe ore.
Mai grav este faptul că apneea în somn împiedică oxigenarea corespunzătoare a organelor, iar dacă această situație persistă timp îndelungat poate da naștere unor afecțiuni cronice.
Care este legătura dintre apneea în somn și alimentație
La prima vedere poate părea dificil de făcut o conexiune între apneea în somn și alimentație, însă lucrurile devin mai limpezi, ținând cont de faptul că unul dintre principalii factori de risc ai acestei tulburări este excesul ponderal sau obezitatea.
Astfel, printre problemele ca apar pe măsură ce se acumulează kilograme în plus se numără și apneea în somn, iar acest lucru este confirmat de faptul că majoritatea celor care suferă de o astfel de tulburare sunt supraponderali sau obezi.
Este bine cunoscut faptul că supraponderabilitatea și – ulterior – obezitatea se caracterizează prin formarea de depozite de grăsime în majoritatea zonelor corpului. Aceste depuneri de grăsime apar și la nivelul gâtului, ajungând să comprime mușchii gâtului și limbii. În timpul somnului, acești mușchi devin mai relaxați și cedează sub presiunea depozitelor de grăsime, ceea ce duce la obstrucționarea căilor respiratorii superioare, implicit la apariția apneei în somn.
Cauza principală care duce la apariția supraponderabilității și a obezității este alimentația nesănătoasă și astfel, legătura care părea dificil de făcut la început devine o consecință logică.
Așadar, alimentația este implicată în apariția apneei în somn prin faptul că poate duce la supraponderabilitate sau obezitate, care sunt considerați cei mai importanți factori de risc ai acestei tulburări.
Judecând lucrurile și în sens invers, putem spune că apneea în somn poate fi ameliorată sau chiar vindecată prin schimbarea alimentației, astfel încât să fie eliminat excesul ponderal și odată cu el stratul de grăsime de ce comprimă mușchii gâtului.
Ce alimente se recomandă pentru apneea în somn
Alimentele recomandate persoanelor care suferă de apnee în somn, dar și celor care vor să prevină această problemă, sunt cele ce constituie ingredientele unei diete care să te ajute să îți menții greutatea normală sau să slăbești. În mod cert ai mai întâlnit această listă, întrucât recomandările sunt general valabile pentru multe cure de slăbire și pentru prevenirea majorității bolilor, însă nu strică să ți-o reamintim
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt baza unei alimentații sănătoase, pentru că au un conținut bogat de vitamine, minerale și fibre și un aport caloric scăzut. Mai precis, fructele și legumele îți oferă o cantitate optimă de nutrienți necesari proceselor metabolice din organism, substanțe care sunt consumate integral sau eliminate (dacă sunt în exces) fără a se depune sub formă de grăsime.
În plus, datorită fibrelor pe care le conțin, mențin senzația de sațietate și astfel dispare tentația de a mânca mai mult pe timpul zilei.
Cereale integrale
Cerealele integrale sunt bogate în fibre, care conțin carbohidrați complecși cu o absorbție lentă. Aceste fibre se digeră mai greu, astfel că rămân pentru mai multă vreme în stomac, menținând senzația de sațietate și oferind organismului necesarul de energie pe tot parcursul zilei.
Când vorbim de cereale integrale nu ne referim doar la acei fulgi care se consumă de obicei cu lapte sau iaurt, ci și la pâine din făină integrală, paste integrale, fulgi de ovăz sau biscuiți integrali.
În acest fel, nu acumulezi kilograme în plus și scapi ușor de excesul ponderal, reducând riscul de apariție a apneei în somn.
Carne slabă
Carnea este o bogată sursă de proteine și vitamina B, însă totodată poate conține și grăsimi saturate, considerate nocive. Pentru a evita sau ameliora apneea în somn, este de preferat să consumi carne albă, iar aici ne referim la carnea de pasăre și la pește. În cazul cărnii de pasăre, se recomandă consumul acesteia fără piele, întrucât pielea concentrează marea majoritate a grăsimii.
Lactate degresate
Laptele, iaurtul, chefirul, brânza și alte produse lactate conțin calciu și o serie de vitamine și minerale necesare organismului. La fel ca în cazul cărnii, acestea concentrează și o cantitate importantă de grăsimi saturate, care favorizează excesul ponderal ce determină apneea în somn.
Din acest motiv, se recomandă consumul de lactate și brânzeturi degresate, considerate mai sănătoase decât cele cu un conținut mare de grăsime.
Alimente care conțin grăsimi nesaturate
Există și grăsimi benefice pentru organism, implicit pentru cei care vor să evite sau să scape de apneea în somn. Este vorba de grăsimile nesaturate, care ajută la absorbția unor vitamine, la reglarea nivelului de colesterol și la combaterea radicalilor liberi.
Astfel de grăsimi pot fi găsite într-o serie de alimente precum peștele gras, uleiul de măsline, avocado, nuci, alune, fistic și semințe oleaginoase.
Care sunt alimentele ce favorizează apneea în somn
De cealaltă parte găsim alimentele „rău famate” considerate principalele responsabile pentru acumularea de kilograme în plus, dar și pentru diferite afecțiuni asociate, printre care și apneea în somn.
Carnea roșie
Spre deosebire de cea albă, carnea roșie conține cantități mari de grăsimi saturate, principalele responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol și a greutății corporale. Este vorba în special de carnea de porc, oaie, vită și vânat, care poate fi consumată doar ocazional și în cantități mici.
Alimentele de la fast-food
Un conținut ridicat de grăsimi saturate se găsește și în alimentele tip fast-food, care includ și o serie de alte ingrediente nocive ce pot duce în final la apariția apneei în somn. Ne referim la sosuri, maioneze, uleiuri și diferite adaosuri pentru gust și aromă.
În aceeași categorie se încadrează și produsele de patiserie, precum și cele preparate pe bază de ingrediente congelate.
Produsele de panificație din făină albă
În procesul de obținere a făinii albe se elimină germenii și tărâțele care conțin multe vitamine, minerale și fibre, dar care ar face ca produsul finit să mai fie atât de pur. Prin urmare, pastele făinoase, pâinea și alte produse de panificație au un conținut nutrițional scăzut, dar conțin multe calorii. Dacă nu sunt arse, acestea se depun sub formă de grăsime, iar acesta este un prim pas către excesul ponderal care va determina și apariția apneei în somn.
Dulciurile pe bază de zahăr
Zahărul este un alt ingredient care duce la îngrășare, având și o serie de alte consecințe negative asupra organismului. Știm că e greu să reziști tentației dulciurilor, și nu spune nimeni să faci asta, însă e recomandat să le alegi pe cele care conțin îndulcitori naturali.
În același context, sunt de evitat și băuturile carbogazoase împreună cu energizantele, întrucât conțin cantități mari de zahăr sau de îndulcitori artificiali, la fel de nocivi.
Așadar, dacă apneea în somn îți face probleme, un prim pas este trecerea la o alimentație mai sănătoasă, acompaniată de un stil de viață mai activ, pentru a scăpa de kilogramele în plus și a reduce astfel presiunea pe mușchii căilor respiratorii.
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024