5 strategii pentru a slabi, care n-au de-a face cu vointa

Timp estimat de citire1 minut, 55 secunde

Suntem obisnuiti sa privim admirativ persoanele care reusesc sa-si redefineasca stilul de viata si sa scada in greutate spectaculos, crezand cu tarie ca rezultatele obtinute sunt rodul unei vointe de fier. De fapt, lucrurile nu stau tocmai asa.

Daca ai incercat vreodata sa slabesti, cu siguranta ti s-a spus, sub o forma sau alta, ca trebuie sa dai dovada de multa vointa. Cu alte cuvinte, sa depui eforturi consistente si, mai ales, consecvente pentru a-ti mobiliza toate fortele, fizice si psihice, pana ce-ti vei atinge scopul stabilit. Ei bine, studiile din domeniu arata ca in procesul de adoptare a obiceiurilor sanatoase, fie ca-i vorba de inceperea unui plan de antrenament, renuntarea la fumat sau la fast-food, cheia succesului o constituie abordarile, care scot, in buna masura, vointa din ecuatie. Exact asa cum sunt cele de mai jos.

Recunoasterea si acceptarea emotiilor inconfortabile

Starile emotionale neplacute, asa cum sunt frustrarea, furia, stresul, disperarea sau singuratatea, ne submineaza adeseori capacitatea de auto-control. De aici si mancatul compulsiv. Ce poti face pentru a evita deraierea de la bunele intentii? In momentul in care te incearca o pofta, opreste-te o clipa si gandeste-te la ceea ce simti cu adevarat. Incearca sa identifici emotia, iar apoi stai doar cateva minute si observ-o. Acest act de auto-compasiune reduce din intensitatea emotiilor si, in plus, iti ofera un ragaz pretios pentru a putea decide in mod constient ce ai de facut in continuare.

Resetarea gandurilor

Unii dintre cei mai mari sabotori ai eforturilor de scadere in greutate sunt gandurile care ne ruleaza in minte. Partea buna e ca acestea pot fi strunite si modelate, astfel incat sa lucreze in favoarea ta. Demonstreaza acest lucru un studiu condus de dr. Hedy Kober, profesor asociat de psihologie, psihiatrie si neurologie la Universitatea de Medicina Yale, SUA. In cadrul acestuia, participantii au fost instruiti sa se gandeasca la atributele pozitive ale alimentelor sanatoase. De pilda, despre broccoli li s-a spus ca este crocant si delicios si ca, faptul ca-l includ in dieta, ii va face sa se simta bine si sa aiba o parere buna despre ei insisi. Rezultatele au fost uimitoare. „Am descoperit ca, angajand oamenii in acest tip de gandire in mod repetat, ii putem face sa-si creasca apetenta pentru alimentele sanatoase, chiar daca anterior aveau o aversiune pentru ele”, a precizat dr. Kober.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate