Top 5 tari cu mancaruri traditionale sanatoase
Bucataria traditionala romaneasca este delicioasa, fara indoiala, insa, daca tinem la silueta, nu ne putem bucura foarte des de bunatatile autohtone, intrucat sunt pline de calorii, grasimi si zahar. In schimb, daca aveti de gand sa calatoriti intr-una dintre aceste cinci tari, puteti degusta pe indelete mancarurile traditionale, sanatoase si, in unele cazuri, chiar dietetice!
03.06.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secunde1. Japonia
Mancarea japoneza este apreciata de gurmanzii din toata lumea, datorita evantaiului de arome adesea contrastante, dar foarte armonioase. Japonezii se numara printre cele mai longevive popoare si acest lucru se datoreaza, cu siguranta, dietei lor sarace in grasimi si bogata in alimente sanatoase, gatite usor – fie la aburi, fie pregatite in tigaie, insa fara ulei. Avand o speranta de viata de 82 de ani, japonezii deprind inca de mici o anumita disciplina alimentara si se ridica intotdeauna de la masa inainte de a se simti satui.
Alimente de baza in bucataria japoneza: broccoli, dovlecel, peste crud, soia, alge, ciuperci shiitake, fructe de mare, ceai verde.
2. Grecia
Bucataria traditionala greceasca este printre cele mai gustoase si sanatoase din lume, fiind punctul de plecare in celebra dieta mediteraneana, recomandata pentru o viata lunga si echilibrata din punct de vedere alimentar. In urma numeroaselor studii realizate de universitati celebre, printre care se numara si Harvard, s-a demonstrat ca dieta mediteraneana poate reduce cu un sfert riscul de a suferi de o afectiune cardiovasculara sau cancer.
Alimente de baza in bucataria greceasca: ulei de masline, fructe proaspete, salata verde, spanac, peste, linte, fructe de mare, vinete, usturoi.
3. Suedia
Tarile din nordul Europei sunt recunoscute in intreaga lume pentru stilul de viata cat se poate de sanatos si ecologic. Mersul pe bicicleta si nu cu masina, consumul de alimente usoare si nu de fast food, precum si nivelul de trai ridicat sunt doar cativa dintre factorii ce fac din tarile nordice un adevarat etalon pentru stilul de viata echilibrat. Bucataria traditionala suedeza este bogata in fibre si antioxidanti, dar si in surse de omega 3.
Alimente de baza in bucataria suedeza: somon, hering, paine neagra, lactate, fructe de padure, cidru, sparanghel.
4. Vietnam
La fel ca si alte bucatarii asiatice, si in cea vietnameza se pune accentul pe legume si fructe proaspete, gatite intr-un mod dietetic si cu multe condimente sanatoase, ce joaca mai multe roluri, de la a da o aroma savuroasa mancarii pana la a arde grasimile sau a infuza organismul cu substante antioxidante. Bucataria vietnameza traditionala sprijina digestia, in special datorita condimentelor asiatice utilizate; mancarurile se prepara nu neaparat cu ulei, ci mai ales cu apa sau bors.
Alimente de baza in bucataria vietnameza: busuioc, menta, fructe de mare, legume, suc de cocos, anason, chili.
5. Italia
Cand spunem bucatarie italiana, ne gandim imediat la pizza si paste, doua feluri de mancare bogate in calorii, insa bucataria acestei tari insorite nu se rezuma doar la ele. Influentele mediteraneene se fac resimtite in tinuturile Toscanei, unde rosiile se consuma atat proaspete, cat si uscate la soare, fiind legume bogate in licopen, ce lupta impotriva tumorilor din organism. In plus, pastele traditionale italienesti sunt proaspete si facute dintr-un grau dur cu un continut bogat in proteine.
Alimente de baza in bucataria italiana: ulei de masline, rosii, usturoi, parmezan, patrunjel, busuioc, oregano, pui.
Raluca Mateescu
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024