Terapie revoluționară pentru obezitate

Timp estimat de citire1 minut, 27 secunde

Cercetătorii de la Centrul de Diabet Joslin din Boston, SUA, anunță descoperirea unui noi terapii în lupta cu obezitatea și bolile cronice pe care le asociază, printre care și diabetul zaharat de tip 2. Este vorba despre transplantarea unor adipocite – celule grase – modificate genetic să consume energia în loc s-o depoziteze.

Corpul nostru conține atât adipocite albe, cât și adipocite brune. Dacă primele depozitează energia, celelalte o consumă, ajutând astfel la scăderea nivelului de zahăr și lipide din sânge. Se știe că persoanele obeze tind să aibă mai puține adipocite brune decât albe, iar noua terapie promite să corecteze situația.

În laboratoarele lor, oamenii de știință au stimulat experisia unei gene speciale, denumită UCP1, care a determinat transformarea adipocitelor albe în adipocite care le imită pe cele brune, denumite HUMBLE (human brown-like). Ulterior, ei au transplantat aceste adipocite la cobaii cu sistem imun inactivat, pentru a vedea dacă acestea pot funcționa precum celulele proprii.

În următoarea etapă a experimentului, cercetătorii au comparat adipocitele transplantate cu cele albe originale ale cobailor, după ce acestora li s-a oferit hrană bogată în grăsimi. S-a observat că celulele HUMBLE prezintă o sensibilitate mai mare la insulină, dar și capacitate mai mare de a scădea nivelul glocozei din sânge. Totodată, s-a constatat că rozătoarele care au primit transplantul HUMBLE au luat mai puțin în greutate. Oamenii de știință au stabilit că efectele pozitive se datorează în bună măsură semnalelor transmise de adipocitele HUMBLE către adipocitele brune proprii, pe care le activează.

Metoda, spun autorii cercetării, ar putea fi aplicată cu succes și la oameni. Aceasta urmează să fie testată inițial în studii preclinice.

Sursă: Science Daily

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate