Spiritul Craciunului, localizat la nivelul creierului

Timp estimat de citire1 minut, 37 secunde

Craciunul vine si pe toti ne cuprinde, vrem, nu vrem, o stare speciala. Iuresul pregatirilor, cautarea cadourilor pentru persoanele dragi, vederea decoratiunilor si a bradului impodobit, aromele ametitoare ale preparatelor culinare specifice acestei perioade a anului – toate, impreuna, creeaza o emotie unica. Este un fel de magie, pe care cercetatorii danezi au reusit s-o identifice prin scanare cerebrala.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au demonstrat ca spiritul Craciunului nu este o simpla expresie si ca acest amestec de trairi deosebite poate fi vazut in creierele noastre. Pentru a realiza acest lucru, cercetatorii au recrutat 20 de voluntari sanatosi, dintre care jumatate obisnuiau sa serbeze Craciunul, aspect relevat de raspunsurile oferite in cadrul unui chestionar privind obiceiurile lor legate de aceasta sarbatoare.

Participantii au fost rugati sa vizioneze 84 de imagini 3D, printre care si unele cu tematica de Craciun, cate doua secunde fiecare. In tot acest timp, activitatea lor cerebrala a fost atent monitorizata, folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (IRMf). „Voluntarii nu au consumat nici lichior de oua si nici turta dulce inainte de scanare”, au precizat, amuzandu-se, cercetatorii.

Participa cinci zone ale creierului

Dupa analizarea rezultatelor, autorii studiului au observat ca doar in cazul persoanelor care obisnuiau sa tina Craciunul se activau cinci zone ale creierului in momentul in care vizionau imagini asociate acestei sarbatori. Mai exact, se activau cortexul motor primar stang, cortexul premotor, lobul parietal primar inferior stang si superior si cortextul primar bilateral. Aceste zone sunt responsabile de atingere, spiritualitate, analiza expresiei faciale a emotiilor si capacitatea de orientare catre exterior.

Chiar daca aceste rezultate sunt de-a dreptul fascinante, cercetatorii afirma ca aceasta constatare n-ar trebui luata ad litteram. „Nu putem explica pe deplin un fenomen atat de complex si magic, precum spiritul Craciunului, printr-o simpla lectura a hartii creierului”, au subliniat semnatarii studiului. Ramane totusi o descoperire importanta, care va ajuta la descifrarea misterelor creierului uman.

Sursa: www.santemagazine.fr

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate