Retete savuroase cu fructe si legume de sezon

Timp estimat de citire3 minute, 54 secunde

Toamna este anotimpul camarilor pline cu borcanele de gem si rafinate dulceturi, vremea gutuilor parfumate si a strugurilor zemosi, anotimpul in care aerul devine inmiresmat de aroma delicioasa a placintelor aburinde si a zacuscai dulceag-picante. Bucataria devine un tarâm magic unde se fauresc cele mai alese bucate. In septembrie, spor la gatit cu… Jamie!Nu-i asa ca aveti pofta sa mâncati ceva gustos, deosebit? Poate un risotto cu crema de sparanghel si lamâie, o friptura de rata la cuptor cu garnitura de prune caramelizate si anason ori delicioase pere coapte cu topping de alune? Ei, ce ziceti? In aceasta editie a revistei am ales sa va prezint câteva retete delicioase marca Jamie Olivier. James Trevor Olivier este un bucatar-sef din Anglia, recunoscut pe plan mondial pentru dibacia, talentul si maiestria cu care prepara bucate absolut geniale. Programele sale televizate dar si cartile pe care le-a scris au devenit sursa de inspiratie pentru milioane de gospodine din intreaga lume, care au invatat de la Jamie arta gatitului sanatos, natural si delicios. Asadar, sa trecem la treaba!

Starter sau aperitiv

  • Bruschete cu vinete si menta

Insfaca o tigaie grill si pune-o pe aragaz la incins. Intre timp, feliaza doua vinete dolofane in rondele de maximum 1,5 cm. Pune feliutele de vânata la prajit si lasa-le sa se bronzeze uniform pe ambele parti, pâna ce capata culoarea delicioasa a caramelului.
Separat, picura intr-un bol 8 linguri cu ulei de masline si 3 lingurite de otet balsamic, peste care presara patrunjel si menta atent maruntite. Innobileaza toppingul cu atingerea spicy a usturoiului proaspat, dupa care condimenteaza amestecul cu sare si piper.
Peste bruschetele calde, aromate, asaza delicat doua straturi de vinete. Lasa apoi sosul sa mângâie delicat legumele si pâinea prajita. Pur si simplu, gustos!

Main Course – Felul de baza

  • Rata la cuptor cu garnitura de prune si anason

Pentru Jamie, garnitura nu este doar un simplu „accesoriu” al fripturii, ci un fel de mâncare consistent, ce vine in completarea tipului de carne lânga care este pregatit, totul pentru a contura tabloul culinar perfect.
Dupa cum ati observat, nici la reteta precedenta nu am prezentat cantitatile, si asta nu din neglijenta mea, ci pentru ca Jamie promoveaza stimularea imaginatiei celui care gateste si lasa la latitudinea acestuia cantitatile pe care vrea sa le foloseasca, dupa propriul sau gust.
Astfel, pentru a gati acest main course, trebuie sa incepi cu prepararea unei marinate. Intr-o punga etans, plaseaza carnea de rata taiata cubulete, stropeste-o din abundenta cu sos de soia si ulei de masline, dupa care adauga inmiresmatele flori de anason, un baton de scortisoara, un praf de piper, o „ciupitura” de chilli si putina zeama de lime, dupa care lasa aceasta comoara aromata sa se odihneasca la frigider timp de doua ore.
Dupa ce timpul s-a scurs, intr-o oala cu margini inalte, construieste un pat din bucatele de prune proaspete, tavalite prin zahar brun. Varsa continutul marinatei peste prune, dupa care, cu ajutorul degetelor, asaza cubuletele de rata la suprafata.
Pune compozitia la cuptorul pe care in prealabil l-ai incalzit la 170°C si lasa totul sa se rumeneasca timp de doua ore. Serveste delicatesa cu pâine prajita cu busuioc, alaturi de un pahar cu vin vechi.

Dublu D – Desert Delicios

  • Pere coapte cu vin, vanilie si crema de alune

Suna excelent desertul, nu? Sa incepem atunci! Incalzeste cuptorul pâna la 220 grade, iar intr-o oala adânca plaseaza cele patru pere decojite, 125 g de vin alb, zahar brun, semintele din doua batoane de vanilie si sucul parfumat de la o portocala. Pune oala pe foc si tine mixtura aici pâna la punctul de fierbere. Din când in când, mângâie perele cu delicatul sos in care se scalda. Zaharul brun le va da o stralucire aparte, imbracându-le intr-un strat subtire de caramel. Dupa ce finalizezi aceasta etapa, actiunea se muta in cuptorul preincalzit. Lasa perele sa se rumeneasca tip de 20, 25 de minute, suficient incât sa devina moi si zemoase, insa nu atât de mult incât sa isi piarda forma. Odata timpul scurs, scoate-le din cuptor si acorda-le ragazul sa se raceasca.
Prajeste alunele de padure pana când devin aurii si crocante, dupa care, cu ajutorul unui blender, piseaza-le marunt. Amesteca praful delicios cu doua linguri de crema mascarpone, picura putin suc de portocale si incorporeaza.
Pe o farfurie plata, aseaza armonios o para coapta, crema de alune si o lingura din sosul aromat de vin si vanilie. Yummy!

Diana Sorescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu