Retete de sos pesto pe care le poti face la tine acasa

Timp estimat de citire2 minute, 20 secunde

Un pesto bine facut este cel mai simplu si rapid mod de a imbogati considerabil atat gustul, cat si valoarea nutritionala a pastelor, indiferent de tipul lor. Specialitate a gastronomiei italiene, acest sos rece si aromat de origine genoveza este unul dintre cele mai renumite si folosite preparate din lume. Te invitam sa-l „poftesti” si tu in bucataria ta!

Sigur, il poti cumpara de la raionul de sosuri din orice hipermarket. Noi iti propunem sa incerci sa-l prepari la tine acasa. E cu totul altceva! Iti prezentam, in continuare, cateva retete rapide, gata in doar 15 minute: pe cea clasica si alte doua versiuni adaptate. Spor la gatit si la savurat!

Pesto alla Genovese: clasicul verde

Ingrediente pentru 4-6 persoane:

  • 2 buchete busuioc proaspat;
  • 2 catei de usturoi;
  • 40 g de seminte de pin;
  • 3 linguri cu varf de parmezan ras;
  • 8 linguri de ulei de masline;
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:  Spala busuiocul sub jet de apa si separa frunzele de tulpini. Daca sunt foarte ude, usuca-le cu un prosopel de hartie. Curata cateii de usturoi si pune-i intr-un castron impreuna cu frunzele de busuioc, semintele de pin si parmezanul. Mixeaza toate ingredientele cu ajutorul unui blender, apoi adauga treptat uleiul de masline, continuand sa amesteci compozitia. Cand sosul capata o consistenta omogena, opreste blenderul si potriveste de sare si piper.

Pesto rosu: cu rosii uscate

Ingrediente pentru 4-6 persoane:

  • 1 borcanel (aprox. 280 g) de rosii uscate in ulei de masline;
  • 1 ceapa frantuzeasca, zisa si hasma sau salota;
  • ramura de telina;
  • 80 g de caju crud, nesarat;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • ¼ de lamaie, de preferat bio;
  • ½ lingurita de pudra de ardei iute (Espelette sau orice altceva)

Mod de preparare: Scurge rosiile uscate (pastreaza uleiul lor) si marunteste-le. Curata ceapa si taie-o fin. Pune tulpina de telina, cu tot cu frunze, taiata bucati intr-un bol impreuna cu rosiile si nucile caju. Mixeaza bine, folosind un blender, apoi incorporeaza treptat uleiul de masline si sucul de lamaie. La final, adauga ceapa, coaja de lamaie rasa, presara sarea si pudra de ardei iute si amesteca rapid.

Pesto de inspiratie asiatica: cu rucola, fistic si sofran

Ingrediente pentru 4-6 persoane:

  • 1/4 de portocala, de preferat bio;
  • cateva firicele de sofran;
  • 50 g de rucola proaspata;
  • 1 catel de usturoi;
  • 100 g de fistic decojit crud si nesarat;
  • 4 linguri de cascaval ras (tip Comté);
  • 5 linguri ulei de masline;
  • Sare si piper.

Mod de preparare: Da pe razatoarea mica coaja de portocala, apoi stoarce sucul si dizolva in el sofranul. Clateste si scurge de apa frunzele de rucola, apoi taie-le grosier. Curata si marunteste usturoiul. Cu un blender, mixeaza bine fisticul, cascavalul, usturoiul si rucola. Cand compozitia este aproape omogena, incorporeaza treptat uleiul de masline si sucul de portocale cu sofran. Opreste blenderul, adauga coaja de portocala, condimenteaza dupa gust si amesteca totul inca o data.

Pofta buna!

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu