Reteta ciuperci gratinate

Timp estimat de citire2 minute, 24 secunde

Reteta cu ciuperci te ajuta in curele de slabire. Sunt la indemâna oricui si se prepara fara prea multa bataie de cap. Atunci de ce sa nu incercam sa slabim cu ele?

Ciupercile sunt foarte sarace in calorii. Insa nu numai acesta e motivul pentru care ne ajuta sa ne mentinem in forma sau sa slabim: ele contin si un numar considerabil de fibre si glucide.

In plan caloric, ciupercile pot fi comparate cu legumele. 100 g de ciuperci  au intre 25-45 kcal.

Ciupercile contin:

  1. 80-90% apa
  2. minerale (0,6-1,5%
  3. proteine (2-4%) 
  4. vitaminele A, B, D (in cantitate variabila in functie de specia de ciuperci).

 Ciupercile se remarca prin bogatia in complexul de vitamine B (mai ales in vitamina B3 – esentiala pentru piele si sistemul digestiv si nervos – si vitamina B2), insa ele mai au si in proportii considerabile fier si zinc. Sunt considerate si una dintre cele mai bune surse vegetale de seleniu. Proteinele continute ajuta mult intr-un regim de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o aduc. Fibrele ciupercilor taie pofta de mâncare si faciliteaza tranzitul intestinal.

In medie, in 100 g de ciuperci  gasim:

2 mg de vitamina B5

1 microgram de vitamina K

12-15 micrograme de vitamina B8

1 mg de zinc

3-5 micrograme de seleniu

 

Reteta  ciuperci gratinate

Pentru doua persoane 

Preparare: 10 minute

Timp pentru coacere: 20 minute  

Ingrediente: 200 g de ciuperci

                     50 g de smântâna degresata

                     1 ou

                     15 g de svaiter

                     1 catel de usturoi

                     1lingurita de unt

                     patrunjel

Preparare:

Ciupercile se spala si pe urma se taie. Se pune untul intr-o tigaie la foc potrivit, apoi se adauga ciupercile, usturoiul (curatat de coaja si taiat in felii subtiri), patrunjelul tocat, putina sare si piper. Lasa-le 10 minute pe foc si ai grija sa nu se arda.

Incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Intre timp bate spuma albusul cu un vârf de lingurita de sare . Amesteca galbenusul cu smântana si cu 30 g de brânza rasa. Peste aceasta compozitie, adauga ciupercile, apoi incorporeaza usor si albusul.

Totul se pune intr-o tava la cuptor si se lasa 10 minute.

    
Elena Raluca Dobra

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate