Psihologia invingatorului si pierderea in greutate

Ionut Iamandi, psiholog clinician

Timp estimat de citire2 minute, 19 secunde

Pentru a putea iesi invingator dintr-o provocare, aici incluzand si incercarea de a tine o dieta de slabit, este nevoie sa apelezi la anumite aptitudini de care dispui, acestea fiind diferite in functie de o serie de variabile interpersonale. Este nevoie sa-ti constientizezi atuurile si sa te mobilizezi, punandu-le la treaba.

Pentru a reusi intr-un astfel de demers trebui sa ai o personalitate puternica, sa iti gestionezi adecvat emotiile, sa iti imbunatatesti rezistenta la situatii tensionate in care iesi din zona de confort, toleranta la frustrare si capacitatea de a te adapta la situatii noi.

Din punct de vedere psihologic, termenul de invingator se refera la a te descurca intr-un context social, adica sa faci fata unei provocari, nu se refera neaparat la a invinge in competitii sportive.

Toleranta la frustrare

In general, un invingator este o persoana activa. Pentru a atinge obiectivele pe care si le-a propus, o persoana trebuie sa parcurga niste etape, care de multe ori implica si esecuri, dezamagiri, nemultumiri. Poate fi la indemana sa renunti, insa putem fi uimiti de noi, atunci cand ne amplificam si ne activam toate resursele interioare de care dispunem. Devenim mai atenti si mai constienti de obiectivul setat.

Constanta in gandire

Chiar daca vei intampina situatii si momente in care iti va veni sa renunti, incearca sa ramai setat pe obiectivele initiale. Mentine-ti rationamentul care te-a facut sa ajungi in acest pas. Nu te lasa influentat de persoane sau opinii care sunt in contradictie cu gandirea ta si cu obiectivele tale propuse.

Invata din greseli

Multe persoane sunt la cel putin a doua incercare de a realiza un demers. Daca ai renuntat alta data, gandeste-te ce te-a facut sa renunti si ocoleste acel tipar de gandire. Gandeste-te ca ai renuntat prima data si acest lucru nu te-a ajutat cu nimic. Daca-ti dai seama ce greseli au dus prima data la renuntarea ta, incearca sa nu le mai repeti.

Foloseste-ti calitatile

Fiecare persoana are calitatile si resursele proprii. Nu este indicat sa ne comparam cu alte persoane. Cand iti propui sa faci ceva, este nevoie sa te raportezi la acest lucru in functie de nevoile personale si de capacitatea proprie emotionala si fizica. Incearca sa te ajuti de resursele pe care le-ai descoperit la tine si nu incerca sa-i copiezi pe ceilalti.

Adapteaza-te situatiei

O persoana care reuseste ce si-a propus se adapteaza situatiilor cu care se confrunta. Uneori nu iese totul asa cum ti-ai propus, de aceea nu trebuie sa renunti la cel mai mic obstacol. Adapteaza-te situatiei si mergi mai departe!

Rutina este necesara pentru a face lucrurile intr-o anumita ordine, benefica corpului si psihicului tau. Sa mananci la orele adecvate, sa ai un numar optim de mese pe zi, sa te odihnesti corespunzator, toate acestea duc la echilibrul de care ai nevoie.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

psiholog clinician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate