Probleme de greutate… in cuplu

Ionut Iamandi, psiholog clinician

Timp estimat de citire:

3 minute, 3 secunde

Consecintele luarii in greutate se resimt atat la nivel fizic, cat si psihic. Acest lucru ne poate afecta pe plan personal si social. In relatia de cuplu pot aparea efecte negative. Nemultumirile partenerului legate de luarea in greutate a celuilalt se vor resimti in comportament sau vor fi verbalizate. Verbalizarea, uneori neadecvata, conduce la tensiune si nemultumire.

Uneori, aceasta “arma” este folosita pentru a manipula, domina, intimida sau rani verbal partenerul. Exprimarea trebuie facuta intr-o maniera care sa nu lezeze stima de sine a celui care trebuie sa se mobilizeze, sa reduca prejudiciile emotionale. Reprimarea sau negarea sentimentelor legate de aceasta problema nu este o modalitate sanatoasa de a reactiona. Pe termen lung aceasta poate genera resentimente, cresterea frustrarii cauzata de imposibilitatea de a actiona pentru a reveni la forma initiala.

Nemultumirea de sine, raspuns psihologic la presiuni

Amanarea sau evitarea inceperii unui proces de slabire sunt doar niste mecanisme de aparare impotriva frustrarii aduse de faptul ca este posibil sa nu poti duce la capat ce ti-ai propus. Deoarece in aceste situatii stima de sine este afectata, este nevoie sa vezi ce resurse sau abilitati ai pentru a le accesa si in acest fel sa poti actiona. Este nevoie sa gasesti instrumentele prin care vei putea dobandi controlul asupra situatiei. Nemultumirea de sine (chiar daca nu este recunoscuta) este un status emotional ca raspuns la situatie.

Cum te mobilizezi?

Aceasta situatie, perceputa ca suparare sau frustrare, o poti folosi in avantajul tau: cand este recunoscuta, cand vezi ca iti afecteaza viata, prin manifestari comportamentale, fiziologice. Toate acestea te pot face sa te mobilizezi, sa constientizezi beneficiile acestei schimbari. Reusind sa pui in practica ce ti-ai propus, iti vei redobandi sentimentul de incredere in tine. Va fi o validare a faptului ca poti pune in act ceea ce iti propui. Este foarte important sa constientizezi ce te motiveaza, de ce doresti aceasta schimbare, ce se va schimba in acest fel, ce se va imbunati, de ce vrei sa te schimbi, ce planuri ai pentru a reusi, ce motive ai sa faci acest lucru si ce inseamna aceasta schimbare. Pentru a reusi in acest demers trebuie sa gasesti raspunsuri pozitive la aceste intrebari!

O stare mai buna de sanatate cu siguranta va avea efecte psihologice pozitive, stima de sine va creste. Nemultumirele partenerului si nemultumirea ta se vor reduce sau vor disparea. Iti vei recastiga locul si respectul in relatie, evitand compromisurile.

Comunicarea cu partenerul

Din cauza nemultumirii cauzata de schimbarea corporala, partenerul in cauza poate simti din partea ta o atitudine irascibila, furie, agresivitate; aceasta atitudine fiind distructiva pentru relatie. Comunicarea optima necesita intelegerea corecta a problemei, prezentarea cat mai motivanta a beneficiilor, dezvoltarea exercitiilor de reflectare asupra relatiei de cuplu, in sensul unei perceptii realiste si a dezvoltarii solidaritatii, rabdarii si a gandirii pozitive.

Reprosurile pot face mult rau

Daca mesajul pe care il trasmiti va fi unul negativ, va fi perceput ca un repros. Sunt multe sanse ca partenerul sa se ambitioneze intr-un mod negativ si sa nu incerce sa piarda in greutate. Nu trebuie sa lasi partenerului impresia ca vrei sa ii controlezi viata. Cand apar astfel de situatii, oamenii ajung sa dezvolte simptome comportamentale: tonus scazut, tendinta de izolare; simptome motivationale: lipsa oricarui interes; simptome afective: tristete, anxietate; simptome fizice: oboseala frecventa, insomnie, apatie. Toate aceste simptome pun subiectul in dificultatea de a actiona.

Sfaturi importante:

  • Identificati si constientizati problema, nepermitand gandurilor negative sa preia controlul si nici regimul de viata sa nu fie dominat de renuntare si abandon;
  • Reduceti starea de tensiune psihica si irascibilitate;
  • Cresteti increderea in propria persoana;
  • Introduceti optimismul in evaluarea viitorului

Ionut Iamandi

Psiholog Clinician

Tel: 0720658591

Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

psiholog clinician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate