Prajituri savuroase cu fructe si mirodenii aromate. Incearca!
In zilele reci de noiembrie alege sa te rasfeti cu delicioase prajituri, deloc greu de preparat. Am pregatit pentru tine retete de dulciuri cu miere, migdale, mere sau lamaie, intr-un regal de exceptie al simturilor. Tu, stand pe canapea, cu un ceai fierbinte langa si o portie de tort de mere... asta da relaxare!
13.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secunde
Tort de mere cu scortisoara si fulgi de migdale
Ingrediente:
Pentru compozitie:
3 mere mari, golden
2/3 cana cu zahar brun
1 lingura cu praf de scortisoara
4 linguri cu unt topit
Pentru blat:
1 si 3/4 cana cu faina de patiserie, cernuta in prealabil
1/4 lingurita de sare
2 linguri praf de copt
1 lingura cu praf de scortisoara
1/2 cana cu unt, la temperatura camerei
3/4 cana de zahar brun, granulat
50 g fulgi de migdale
2 oua mari
1 lingura cu extract de vanilie
2/3 cana cu lapte
Mod de preparare:
Pentru inceput, incalzeste cuptorul la 150 grade. Cu putin unt, acopera interiorul unei tavi rotunde. Cojeste merele si taie-le cubulete, dupa care alinta-le cu zaharul brun, praful de scortisoara, fulgii de migdale si cele 4 linguri de unt topit. Aranjeaza mixul delicios in tava de cuptor. Urmatorul pas este sa pui intr-un bol faina, praful de copt, lingura de scortisoara proaspat macinata si sarea. Intr-un alt castron, cu ajutorul unui mixer, incorporeaza untul si zaharul brun pana cand obtii o textura pufoasa. Adauga ouale si vanilia tot aici. Apoi, combina aceasta pasta cu mixul de faina din primul bol, adaugand treptat laptele. Imediat dupa, rasfata cubuletele de mar cu minunata compozitie. Baga totul la cuptor pentru 55 ori 65 de minute. Cand e gata, rastoarna-l pe un platou si lasa-l la racit pentru 10 minute!
Prajitura cu miere
Ingrediente:
O cana cu miere de albine
O cana cu sirop de mere
3 oua
O lingura cu praf de scortisoara
½ cana cu migdale maruntite
½ lingura cu nuci sfaramate
2 cani cu faina
O lingura cu praf de copt
O cana cu cafea
Mod de preparare:
Amesteca mierea, siropul de mere si ouale intr-un bol. Intr-un castron separat, combina faina, scortisoara, migdalele, nucile si praful de copt, dupa care amesteca cele doua mixuri. Nu uita sa picuri si cafeaua si sa le incorporezi cu grija, pana obtii o pasta cremoasa. Asaza aluatul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si lasa totul la cuptorul incins la 160 grade, pentru aproximativ o ora.
Prajitura cu lamaie si crema de vanilie
Ingrediente:
Pentru crema:
2 galbenusuri
250 ml de lapte
5 g zahar pudra
O jumatate de baton de vanilie
1 lingura de faina
Pentru blat:
½ zahar brun
Coaja rasa de la o lamaie si un lime
3 oua, batute usor
½ cana cu lapte
½ cana cu ulei de masline
O lamaie feliata, pentru decor
Sucul de la un lime
Mod de preparare:
Asadar, intr-un castron mai mare, bate galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o crema spumoasa. Apoi toarna treptat laptele, pe care in prealabil l-ai fiert cu vanilia si l-ai lasat sa se raceasca. Fa acest lucru ajutandu-te de o lingura de lemn. Nu uita sa amesteci continuu, pana cand crema capata un aspect catifelat. Imediat dupa, asaza totul intr-o cratita, la foc domol. Daca iti doresti o crema mai groasa ca si textura, adauga lingura de faina in ploaie si amesteca cu grija. Inainte sa te apuci de pregatirea blatului, incalzeste cuptorul la 180 grade. Cu grija, unge cu unt interiorul unei tavi pentru tort si tapeteaza marginile cu hartie cerata.
Intr-un bol, presara faina, zaharul si coaja de lamaie si lime. Intr-un alt recipient, amesteca ouale, laptele si uleiul, dupa care incorporeaza mixul uscat cu cel lichid, intr-o cremoasa pasta. Pentru un touch final usor intepator si aromat, picura si putin suc de lime. Pune totul in tava si lasa la cuptor timp de 35, 40 de minute. Dupa ce s-a copt si s-a racit blatul, adauga crema de vanilie pe deasupra si orneaza totul cu felii de lamaie.
Mar copt cu migdale, alune caju, nuca si fistic
Ingrediente:
6 mere
50 g unt
50 g migdale
50 g nuci
50 alune caju
50 g fistic
scortisoara
cuisoare
miere
inghetata de vanilie
Mod de preparare:
Cu atentie, inlatura semintele si cotorul merelor. Umple-le cu mixul de migdale, nuci, alune caju, fistic, scortisoara si cuisoare, dupa care rasfata-le cu un cubulet de unt pe fiecare in parte. Lasa-le la cuptor pret de 20-25 de minute.
Dupa ce le-ai scos din tava, picura peste fiecare mar copt niste miere. Daca iti place, asaza alaturi o cupa de inghetata de vanilie.
Vanessa Stefan
Idei de cină ușoară pentru întreaga săptămână
19.09.2024