Pepenele galben: aur curat pentru sanatate si silueta

Timp estimat de citire3 minute, 19 secunde

Racoritor, parfumat si cu un gust mieros, mai mult decat placut, nu e deloc de mirare ca se bucura de un loc privilegiat in clasamentul celor mai iubite fructe de vara. Putini dintre noi stim insa ca, dincolo de savoarea imbietoare, pepenele galben are si o multime de calitati nutritive. In plus, nici nu-i vreo bomba calorica!

In zilele fierbinti, pepenele galben este gustarea perfecta: revigoreaza si hidrateaza excelent, fiindu-ti un bun aliat in lupta cu kilogramele in plus. In mod regretabil, multi oameni nu indraznesc sa-l includa in dieta din cauza gustului sau foarte dulce. E drept, pepenele galben contine zaharuri in proportie de 10-12%, cu toate acestea el este putin caloric: 100 de grame de fruct are sub 40 de calorii. Prin urmare, nicio amenintare pentru silueta. Dimpotriva, pepenele galben iti este alaturi daca vrei sa scazi in greutate, intrucat taie cu promptitudine senzatia de foame.

Sanatate la felie

Chiar daca are un continut mare de apa (88%), pepenele galben ofera organismului si portii considerabile de vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti pretiosi. O portie de 100 g de fruct furnizeaza 112% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult din acest micronutrient esential pentru mentinerea in buna stare a sistemelor imunitar si nervos, dar si pentru echilibrul celui endocrin. Insemnata este si concentratia de vitamina C – o portie contine peste 60% din doza zilnica recomandata. Nici aportul de B6, vitamina antistres, nu este de neglijat, 100 g de miez de pepene bine copt acoperind 5,5% din nevoile organismului din acest punct de vedere. In acest fruct mai gasim cantitati substantiale de tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), vitamina K, dar si minerale precum cupru, calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, zinc si, in mod special, potasiu.

Precautii

Consumul pepenelui galben e bine sa fie evitat in caz de colita de fermentatie, diaree acuta sau cronica, gastrita hiper-acida, pentru a nu accentua aceste tulburari digestive. De asemenea, nu este recomandata asocierea la aceeasi masa cu alimente mai grele (prajeli, fripturi etc.) ori bogate in proteine (oua, carne), deoarece poate produce indigestie.

Bucura-te ori de cate ori ai ocazia de o portie de pepene galben. Iti vei rasfata papilele gustative si-i vei face o mare favoare organismului, data fiind componenta nutritionala valoroasa a acestui fruct delicios.

Top motive sa-l consumi mai des

Daca pana acum il apreciai doar de dragul gustului, dupa ce-i vei descoperi puterile terapeutice, te vei indragosti definitiv de el. Aceasta pentru ca are o multime de proprietati benefice. Iata doar o parte dintre ele:

  1. Te scapa de stres – cercetatorii de la Institutul National Francez au descoperit ca antioxidantii enzimatici, SOD, precum cei continuti de pepenele galben, scad nivelul proteinelor de stres care se acumuleaza in intestine.
  2. Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, datorita continutului consistent de potasiu (265 mg /100 g), dar si de apa organica si alte substante diuretice.
  3. Normalizeaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor – fibrele alimentare din compozitia pepenelui galben impiedica in buna masura asimilarea grasimilor saturate, in timp ce aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rau (LDL) si depunerea lui pe peretii vaselor sangvine.
  4. Combate oboseala oculara – pigmentii din pepenele galben ajuta la mentinerea acuitatii vizuale, prevenind aparitia degenerescentei maculare, dar si a cataractei.
  5. Tine cancerul la distanta – consumul regulat de alimente bogate in beta-caroten, asa cum este si pepenele galben, are un rol protector impotriva cancerului de prostata, potrivit unei ample cercetari conduse de oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard.
  6. Amelioreaza starile febrile – nectarul proaspat de pepene galben (obtinut prin simpla mixare) are efect racoritor, constituind un adevarat tonic natural si un suport pentru sistemul cardiovascular, destul de solicitat atunci cand temperatura corpului este ridicata.
  7. Hidrateaza si improspateaza tenul – pune felii subtiri de pepene galben pe fata si tine-le timp de 15-20 de minute. Rezultatul este unul formidabil!

Pepenele galben este sursa generoasa de zeaxantina, o substanta cu puternic efect antioxidant, care, pe langa faptul ca neutralizeaza radicalii liberi, protejeaza ochii de agresiunea lumii artificiale, filtrand componenta ei albastra.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu