Nucile caju: 10 beneficii importante pentru sănătate
Nucile caju, o delicatesă în lumea culinară și apreciate pentru gustul lor delicat și textura lor crocantă, oferă mult mai mult decât o experiență gustativă plăcută.
22.03.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundeCe sunt nucile caju?
Nucile caju sunt semințe oleaginoase care provin de la copacul de caju (Anacardium occidentale), un arbore originar din America de Sud, în special din Brazilia. Acestea sunt cunoscute pentru consistența lor moale și gustul dulce și cremos. Contrar numelui lor, nucile caju nu sunt de fapt nuci, ci semințe.
Nucile caju se găsesc atât crude sau prăjite, cât și sărate sau nesărate. Nucile caju cu adevărat crude sunt procesate înainte de a fi comercializare, deoarece nu sunt sigure pentru consum. Cele neprocesate conțin o substanță denumită urushiol, prezentă în iedera otrăvitoare. Urushiolul este toxic și contactul cu acesta poate declanșa o reacție alergice la unele persoane.
Cum se consumă nucile caju?
De obicei, nucile caju sunt folosite în bucătărie pentru a adăuga textură și gust diverselor feluri de mâncare, dar și pentru a produce ulei de caju. Din ele se pot crea alternative la produsele lactate, precum laptele de caju, brânza pe bază de caju și sosurile și smântâna pe bază de caju.
Ce proprietăți nutritive au nucile caju?
Nucile caju sunt o excelentă sursă de proteine, grăsimi nesaturate și fibre alimentare. De asemenea, acestea conțin o gamă variată de minerale esențiale, printre care cupru, magneziu, mangan, zinc și fosfor, precum și vitamine importante, cum ar fi vitamina K, vitamina B6 și tiamina.
Cum se păstrează în siguranță nucile caju?
Dacă vei cumpăra nuci caju în cantități mari, le poți transfera într-un recipient etanș imediat ce ajungi acasă. Asigură-te că le ții departe de sursele de căldură excesivă pentru a nu râncezi. Pentru depozitare pe termen scurt, temperatura camerei este de ajuns. Însă, pentru a păstra nucile caju proaspete pentru mai mult timp, este recomandat să le păstrezi în frigider sau congelator. Dacă sunt depozitate corect, vor rezista câteva luni la temperatura camerei, un an în frigider sau doi ani în congelator.
10 beneficii importante pentru sănătate oferite de nucile caju
Bogate în proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți, nucile caju oferă o varietate de beneficii remarcabile pentru sănătate. Iată zece dintre ele:
1. Pot scădea colesterolul rău
Nucile caju au fost asociate cu reducerea nivelului de colesterol LDL “rău” și creșterea nivelului de colesterol HDL “bun”, contribuind astfel la menținerea sănătății inimii.
2. Reduc riscul de calculi biliari
Consumul regulat de caju a fost asociat cu un risc redus de necesitate de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta poate fi atribuită proprietăților lor benefice pentru sănătatea digestivă, ceea ce ajută vezica biliară să funcționeze optim.
3. Previn accidentele vasculare cerebrale
Magneziul din caju poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, mai ales în cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice.
4. Mențin un nivel normal al glicemiei
Nucile caju sunt o sursă săracă în carbohidrați și bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea vârfurilor glicemice.
5. Conțin compuși vegetali benefici
Compușii antioxidanți din caju (polifenolii și carotenoizii) ajută la combaterea radicalilor liberi și la reducerea inflamației, ceea ce protejează organismul de diverse boli.
6. Ajută la pierderea în greutate
Deși sunt bogate în calorii și grăsimi, nucile caju conțin, de fapt, mai puține calorii decât se crede, datorită absorbției incomplete a grăsimilor din organism. De asemenea, proteinele și fibrele pot reduce apetitul și crește senzația de sațietate, facilitând astfel pierderea în greutate.
7. Îmbunătățesc sănătatea inimii
Se crede că nucile caju pot reduce tensiunea arterială și nivelul de trigliceride, pe lângă faptul că îmbunătățesc profilul colesterolului, ceea ce duce la o mai bună sănătate cardiovasculară.
8. Benefice pentru persoanele cu diabet de tip 2
Nucile caju au un conținut scăzut de zahăr și sunt bogate în fibre, ceea ce le face o alegere potrivită pentru persoanele cu diabet de tip 2, deoarece pot menține nivelul de zahăr din sânge sub control.
9. Benefice pentru sănătatea oaselor
Conținutul lor bogat de cupru, magneziu și mangan, contribuie la densitatea minerală a oaselor, prevenind riscul de osteoporoză și îmbunătățind rezistența și flexibilitatea oaselor.
10. Ușor de integrat în dietă
Nucile caju pot fi consumate ca gustare, adăugate în diverse feluri de mâncare sau folosite pentru a prepara sosuri și deserturi sănătoase și delicioase.
Nucile caju reprezintă o adiție valoroasă la orice dietă, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Încorporând nucile de caju într-o alimentație echilibrată, te poți bucura de gustul lor delicios și îți poți îmbunătăți starea de sănătate în același timp.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024