Muzica ascultata, importanta pentru performanta sportiva

Timp estimat de citire:

1 minut, 17 secunde

Efectul muzicii in timpul antrenamentelor este mult mai complex decat ne putem imagina. Nu doar ca ne energizeaza si ne ridica moralul, ci ne poate potenta performanta sportiva. Vestea formidabila vine din partea cercetatorilor belgieni.

Oamenii de stiinta de la Centrul de cercetari de muzicologie din cadrul Universitatii din Ghent (Belgia) au descoperit ca ritmul muzicii ascultate are o influenta clara asupra numarului de pasi realizati de alergatori in timpul joggingului. Specialistii au facut aceasta observatie in cursul unor teste efectuate pe voluntari, pe care i-au invitat sa alerge pe mai multe bucati muzicale. In prima faza, dinamica muzicala a fost masurata, apoi, la urmatoarea runda de alergare, tempoul a fost adaptat ritmului cardiac al voluntarilor. Au mai existat alte doua runde, in care fiecare alergator a ascultat melodii mai rapide sau mai lente decat ritmul pieselor anterioare.

Ritmurile vioaie sporesc randamentul

Rezultatele au relevat ca schimbarile imperceptibile ale ritmului muzicii au modificat in mod semnificativ ritmul alergatorilor. „Un ritm mai lent determina o cadenta mai mica a pasilor, in timp ce un ritm mai alert creste valoarea cadentei. Ritmul muzicii are, asadar, o influenta de neconstestat in ceea ce priveste numarul de pasi facuti in timpul antrenamentelor, fie ca suntem sau nu constienti de acest lucru”, a afirmat Edith Van Dyck, unul dintre autorii cercetarii.

De mentionat este ca studiul cercetatorilor belgieni a relevat faptul ca femeile au beneficiat mai mult de efectul muzicii, deoarece ele s-au adaptat mult repede ritmurilor diferite prin comparatie cu alergatorii de sex masculin.

Sursa: www.7sur7.be

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate