Motivatie si Vointa – Secretele dietei perfecte
Este un fapt deja cunoscut acela ca motivatia si vointa sunt factorii hotaratori ce vor determina succesul sau esecul eforturilor noastre de a slabi. Totodata, inainte sa depunem eforturi considerabile in directia pierderii kilogramelor in plus, trebuie sa intelegem foarte clar faptul ca niciuna dintre aceste doua componete psihice nu actioneaza de una singura, nu este suficienta pentru a ne asigura reusita.
01.10.2008
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeMotivatia si vointa actioneaza intotdeauna impreuna. Astfel, o vointa puternica ne poate ajuta sa urmam regimul de slabire pe o perioada indelungata de timp, dar vointa, oricat de puternica si stabila ar fi, nu se poate mobiliza eficient, daca nu suntem suficient si corect motivati.
La randul sau, motivatia puternica de a slabi ne poate determina sa incepem o dieta de slabit, dar fara o vointa adecvata scopului nostru, nu vom face altceva decat sa renuntam la primul obstacol mai serios pe care il vom intalni. De aceea este important ca la momentul de incepere al unei diete de slabit sa ne asiguram ca suntem suficient motivati, dar este indicata si folosirea unor “mici trucuri” care sa ne garanteze declansarea si mentinerea vointei la un nivel optim pe tot parcursul dietei.
Cauta motivul puternic!
Motivele pentru care o persoana se poate decide sa urmeze o dieta de slabit pot fi variate, numeroase, dar este important de retinut faptul ca doar cateva dintre acestea ne vor putea sustine constant in eforturile noastre. Este vorba de acele motive care vin din interiorul nostru, fiind in legatura directa cu imaginea noastra de sine, motivatia intrinseca. In opozitie cu acestea, motivele extrinseci, care vin din afara persoanei, fiind impuse de mediul in care traim sau de constrangerile anturajului, sunt eficiente numai pe termen scurt si fie trebuie ocolite sau inlocuite pe parcurs cu motive mai puternice.
Pregateste-te… vei reusi !
In ceea ce priveste vointa necesara urmarii corecte a unui regim alimentar de slabire, exista cativa pasi simpli ce pot fi parcursi inainte de inceperea dietei, avand rol de pregatire si de anticipare a demersurilor ce vor urma.
Pasul 1 – Planificarea obiectivelor
Obiectivele unui astfel de regim alimentar trebuie sa fie alese in concordanta cu scopul general al unui astfel de demers, sa fie concrete si realiste. Cu alte cuvinte, atunci cand iti fixezi obiectivele, este necesar sa tii cont de propria personaliate, de stilul de viata pe care il ai, dar si de ceea ce ai mai mult nevoie. Astfel, daca motivul principal pentru care urmezi un regim de slabire este acela de a te mentine sanatos, nu va fi nevoie sa iti propui sa pierzi decat suficiente kilograme pentru a-ti mentine starea de sanatate la parametri optimi.
De asemenea, este indicat ca obiectivele propuse sa fie realiste, realizabile, pentru a preintampina esecurile. Nu iti prpune sa pierzi prea multe kilograme sau sa slabesti intr-un timp prea scurt, deoarece fixarea unor obiective nerealiste este de multe ori mai daunatoare decat absenta oricaror obiective.
Pasul 2 – Stabilirea obiectivelor pe termen scurt
Este important ca, pe langa obiectivele majore ale regimului de slabit, sa stabilesti si obiective mai mici, pe termen scurt, care vor fi mai usor de atins, contribuind la imbunatatirea imaginiii de sine si la accentuarea perceptiei ca faci progrese. De exemplu, daca la startul unei diete de slabit iti vei propune drept obiectiv ca dupa trei saptamani sa poti imbraca un obiect vestimentar care iti place foarte mult, dar pe care nu l-ai mai imbracat de ceva vreme pentru ca este “cam stramt”, atunci cand vei reusi acest lucru vei avea un indicator corect si concret al succesului dietei si te vei motiva sa continui.
Pasul 3 – Jurnalul
Inceperea unui jurnal de dieta este o etapa importanta, mai ales in cazul persoanelor cu o vointa mai slaba, care nu se pot mobiliza suficient pe termen lung si care cedeaza des “tentatiilor” culinare. Jurnalul va putea include atat o listare a ceea ce ai mancat intr-o zi de regim (inclusiv eventualele abateri), numarul de kilograme pierdute pe o anumita perioada de timp, cat si impresiile legate de urmarea dietei. Este indicat, de asemenea, ca in cuprinsul jurnalului sa iti reamintesti din cand in cand motivele pentru care vrei sa slabesti, precum si succesele pe care le-ai obtinut in lupta cu kilogramele, pentru a nu uita ce ai de castigat in schimbul eforturilor depuse.
Pasul 4 – Gratificatiile
Odata ce ai facut progrese pe calea pierderii kilogramelor in plus, iti poti oferi mici recompense pentru a te automotiva, fie ca este vorba de achizitionarea de haine noi, fie chiar de mici abateri de la strictetea dietei (fara a exagera insa). Toate acestea te vor ajuta sa iti mentii vointa la un nivel ridicat si sa continui dieta.
Asadar, este extrem de important ca atunci cand decidem sa urmam un regim de slabire, sa ne gandim mai intai la motivele care ne impulsioneaza sa vrem sa slabim. Atunci cand motivul demersului nostru ne va fi clar in minte, cand vom reusi sa-l interiorizam, eforturile noastre vor fi mai sustinute si, automat, vom ajunge sa avem mai multa rabdare si sa nu renuntam la primul obstacol aparut.
Psiholog
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024