Invatati sa mancati frumos

Timp estimat de citire2 minute, 28 secunde

Fiecare dintre noi s-a aflat cel putin o data in viata in fata unei situatii in care n-a stiut cum trebuie folosit un anumit tacam sau cu ce se mananca un anume produs. Pentru a evita astfel de situatii va punem la dispozitii cateva informatii absolut necesare.

  • Felia de paine se rupe cu mana;
  • Sanvisurile mari se mananca ajutati de cutit si furculita, exact ca bucatile de friptura. Sanvisurile mici  se mananca cu mana. Pentru a intinde untul utilizam un cutit special, nu cel obisnuit. Nu luam untul direct din untiera pentru a unge painea, ci luam o bucata pe care o punem pe farfurie;
  • Mezelurile se taie in felii si se curata de coaja cu cutitul si cu furculita;
  • Icrele, salata de vinete sau pasta de peste luam o portie pe care o punem pe farfurie, dupa care ungem bucati mici de paine, rupte cu mana;
  • Ouale moi le servim puse pe un paharel-suport. Spargem coaja in partea de sus a oului, o indepartam cu lingurita si punem cojile pe farfurioara;
  • Sparanghelul nu se taie cu cutitul. Apucam partea mai groasa cu un servet si mancam varful, care este fraged. Cozile se lasa in farfurie;
  • Cartofii copti in coaja ii intepam cu furculita si ii curatam cu cutitul. Cartofii fierti nu ii taiem cu cutitul si nu ii zdrobim cu furculita in farfurie;
  • Muraturile se servesc in boluri. Castravetii si gogosarii murati ii luam si ii punem pe farfurie, unde ii taiem ca pe friptura. Gogonele se pot lua cu lingura din bolul cu muraturi, pentru a evita sa le sara zeama cand le intepam;
  • Conopida se taie doar cu furculita, nu folosim cutitul;
  • Chiftelele, sarmalele si ruladele se mananca doar cu furculita;
  • Pestele il mancam numai cu tacamuri speciale, ce constau intr-o furculita mai mica decat cea obisnuita si cutitul de peste. Cutitul il folosim cand dezosam pestele, adica desfacem pestele in trei parti si ii scoatem sira spinarii, apoi mancam pestele numai cu furculita. Oasele de peste din gura le putem pune pe farfurie cu ajutorul furculitei. Pestele din conserva il mancam numai cu furculita;
  • Carnea de pui se serveste la masa numai transata si o mancam cu cutitul si furculita. Doar copanelele de pui le putem manca cu mana;
  • Stridiile se mananca astfel: daca scoica este inchisa o deschidem cu lama unui cutit. Scoatem cu furculita intestinele si branhiile, ce au o culoare mai inchisa. Extragem stridia din scoica, desprinzand-o din articulatie. O asezam pe farfurie si o mancam cu lamaie, sare si piper;
  • Crustaceele se servesc fara carapace. Crevetii ii mancam cu mana, le rupem capul si le scoatem intestinele, apoi scotem carnea din carapace;
  • Languste si homari: le rupem cu mana articulatiile, apoi spargem oasele cu un cleste special si scoatem carnea din cosul pieptului, din picioare si din coada. Carnea lor o mancam cu paine prajita si unt;
  • Icrele de Manciuria: punem pe farfurie o portie, dupa care le intindem pe paine prajita unsa cu unt.

Adina Munteanu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate