Impactul surprinzator al sportului asupra florei intestinale

Timp estimat de citire1 minut, 36 secunde

Stim cu totii ca activitatea fizica are un rol esential in combaterea excesului ponderal si mentinerea sanatatii. Mecanismele care stau, insa, in spatele acestor efecte sunt atat de complexe, incat oamenii de stiinta continua inca sa lucreze la elucidarea lor.

De curand, o echipa de cercetatori de la Universitatea Jyväskylä, din Finlanda, a stabilit ca, pe langa faptul ca imbunatatesc notabil conditia fizica, antrenamentele de rezistenta determina modificarea compozitiei florei intestinale, declansand o serie de alte efecte benefice. Descoperirea a fost facuta in cadrul unui studiu care a implicat 17 femei supraponderale care, timp de sase saptamania, au practicat cate o ora de cycling de trei ori pe saptamana, intensitatea antrenamentelor fiindu-le  adaptata in functie de ritmul cardiac. Foarte important de mentionat este ca, pe perioada studiului, dieta participantelor a ramas aceeasi si nu a fost schimbat niciun alt aspect ce tine de stilul de viata.

Mai multe bacterii „prietenoase”

Dupa cele sase saptamani de antrenament, specialistii au descoperit ca, desi nu a existat o scadere semnificativa in greutate, sanatatea participantelor a avut de castigat din alt puncte de vedere.

„Am constatat ca fosfolipidele si colesterolul din particulele VLDL (lipoproteinele cu densitate foarte scazuta) au scazut ca raspuns la exercitiul fizic. Aceste schimbari sunt benefice pentru sanatatea cardiometabolica, deoarece VLDL transporta lipidele din ficat in tesuturile periferice si se transforma, in circulatia sangvina, in LDL, zis si colesterol «rau»”, precizeaza Satu Pekkala, expert in biologie moleculara in cadrul Academiei Finlandei si profesor la Universitea din Jyväskylä.

De asemenea, precizeaza cercetatoarea, investigatiile realizate au relevat o scadere a concentratiei bacteriilor cu potentiala actiune pro-inflamatoare (Proteobacteria) si o inmultire a bacteriilor implicate in buna funcionarea metabolismului (Akkermansia). Cateva studii transversale anteriorare au aratat ca bacteriile apartinand genului Akkermansia sunt mai abundente in cazul persoanelor cu o conditie fizica mai buna, unii cercetatori fiind de parere ca acestea ar putea fi de ajutor in prevenirea obezitatii si diabetului.

Sursa: www.sciencedaily.com

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate