Dieta după gastric sleeve – informații și recomandări alimentare
Gastric sleeve este denumirea în engleză pentru operația de micșorare a stomacului, în urma căreia acesta capătă o formă tubulară asemănătoare unei mâneci (sleeve, în limba engleză). Fiind vorba de o intervenție asupra unui organ cu rol important în procesul digestiv, evident că dieta după gastric sleeve este la fel de importantă în ceea ce priveliște recuperarea după operație și adaptarea organismului la această schimbare.
30.08.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 34 secundeContează foarte mult cât și ce mănânci după o astfel de operație și de aceea vom vorbi pe parcursul acestui articol despre dieta după gastric sleeve și despre alimentele recomandate. Nu uita însă că în primul rând trebuie să ții cont de recomandările medicului, întrucât datele pe cele le vei afla din rândurile de mai jos au caracter strict informativ.
Informații generale despre dieta după gastric sleeve
Gastric sleeve este o intervenție chirurgicală recomandată în principal persoanelor care suferă de obezitate, constând în îndepărtarea unei părți a stomacului și remodelarea acestuia sub forma unui tub. Astfel se reduce capacitatea acestuia, implicit cea de a consuma cantități mari de alimente, ceea ce favorizează eliminarea excesului ponderal. Deși tehnicile moderne permit ca o astfel de intervenție să fie realizată prin metode minim invazive, stomacul are nevoie de o perioadă de recuperare ce include si o anumită alimentație. De aceea este necesară dieta după gastric sleeve, care are ca scop evitarea suprasolicitării stomacului în primele săptămâni după operație – interval necesar pentru a se reface.
Dieta după gastric sleeve poate suferi unele modificări în funcție de fiecare caz în parte, însă regulile generale sunt universal valabile. Astfel în prima zi după operație nu se consumă nimic pe cale orală – fiind administrate doar lichide prin intermediul unei sonde – pentru ca ulterior, în dieta după gastric sleeve să fie introduse treptat lichide și alimente cu o consistență moale, care să fie ușor digerabile.
Reguli de bază în dieta după gastric sleeve
Dieta după gastric sleeve poate dura până la două luni, debutând cu ziua imediat următoare operației în care am spus că sunt permise doar lichidele neîndulcite administrate prin intermediul unei sonde care ajunge în stomac. Din ziua a doua până la finalul primei săptămâni dieta după gastric sleeve nu se schimbă semnificativ accentul fiind pus tot pe alimentele cu o consistență lichidă, mai exact pe supe strecurate, ceaiuri fără zahăr sau alți îndulcitori și sucuri naturale, cu diferența că acestea se administrează pe cale orală.
Din săptămâna a doua, în dieta după gastric sleeve pot fi introduse alimente pasate sau date prin blender, astfel încât să capete consistența unui piure fin. Acestea se consumă pe parcursul întregii săptămâni, fiind totodată recomandate mesele scurte și dese. Concret, aceasta înseamnă 6-7 mese pe zi, la fiecare masă fiind permise doar 5-6 linguri de piure care se consumă încet, cu pauze între ele. De asemenea, pentru o bună hidratare se recomandă 2-3 linguri de apă sau ceai la fiecare sfert de oră.
Dieta după gastric sleeve în săptămâna a treia și a patra permite o ușoară diversificare în ceea ce privește alimentele însă acestea trebuie să aibă în continuare o consistență moale și să fie bine gătite.
În funcție de evoluția pacientului, medicul poate decide dacă acesta poate trece la alimente mai solide după a patra săptămână, iar dieta după gastric sleeve se poate încheia după 6-8 săptămâni.
Alimente permise în dieta după gastric sleeve
După cum desigur ai observat, opțiunile în prima săptămână de dietă după gastric sleeve sunt destul de limitate, având în vedere că se consumă doar lichide. În privința supelor sunt permise cele de legume, care nu conțin grăsime, iar la acest capitol putem menționa supele cremă de morcovi, țelină, broccoli sau dovlecei precum și supa de linte – toate bine strecurate.
Cât despre ceaiuri, cele mai recomandate sunt cele cu efecte benefice asupra digestiei precum și cele cu acțiune antiinflamatoare. Cele mai bune exemple sunt ceaiurile de mentă, mușețel, păpădie precum și ceaiurile de fructe de pădure, tei, sau sunătoare.
Dieta după gastric sleeve include și alimente bine pasate sub formă de piure sau pastă, care pot fi consumate din săptămâna a doua. Din această gamă, piureul de cartofi, humusul fără ulei și condimente, pateurile din carne și cele vegetale, marmelada fără zahăr și piureurile de fructe sunt doar câteva exemple.
Din săptămâna a treia, în dieta după gastric sleeve se introduc alimente ușor mai solide, dar cu o consistență moale. Deja se pot consuma ouă fierte moi, pește fără oase, carne de pasăre – fără piele – brânză de vaci, legume fierte sau coapte la cuptor, fructe moi, terci de ovăz, budincă fără zahăr.
Ce alimente trebuie evitate în dieta după gastric sleeve
Este ușor de intuit că din dieta după gastric sleeve trebuie excluse alimentele solide, care sunt mai greu de digerat și solicită stomacul într-o perioadă în care are nevoie de repaus. La fel de greu de digerat sunt însă și grăsimile iar din acest motiv dieta după gastric sleeve exclude și orice alimente grase, incluzând aici și prăjelile, care conțin grăsimi trans. De asemenea, nu este permis consumul de mâncăruri iuți sau bogat condimentate precum și de alimente acide care irită stomacul și pot genera un puternic disconfort gastric după operație.
Ținând cont că scopul operației de micșorare a stomacului este reducerea excesului ponderal, atât din dieta după gastric sleeve, cât și din regimul alimentar care urmează acesteia este bine să fie excluse alimentele cu un aport caloric ridicat, dat fiind faptul că acestea îngreunează procesul de slăbire.
Astfel, lista alimentelor nerecomandate este completată de pâinea, pastele făinoase și alte produse de panificație din făină albă, dulciuri cu zahăr adăugat, alimente de tip fast-food, chipsuri, cartofi prăjiți, carne grasă, lactate nedegresate și alte preparate care conțin cantități mari de grăsime animală.
Nu în ultimul rând, alimentele procesate industrial conțin cantități mari de conservanți și alți aditivi alimentari care în general sunt considerați nocivi pentru digestie, cu atât mai mult cu cât vorbim de un regim adaptat unei persoane care a suferit o intervenție chirurgicală majoră la stomac. Așadar, sunt de evitat și mezelurile, conservele, semipreparatele congelate, dar și produsele de patiserie sau cofetărie.
Este important de reținut că dieta după gastric sleeve nu trebuie să se rezume la cele câteva săptămâni în care stomacul se reface în urma operației, ci trebuie continuată sub forma unui regim alimentar echilibrat, cu accent pe alimentele cu un bogat aport nutritiv și un conținut mai redus de calorii. Fructele și legumele, cerealele integrale, leguminoasele, verdețurile, peștele gras, fructele de mare, carnea slabă, lactatele degresate, nucile și semințele sunt alimentele cele mai recomandate pentru a continua dieta după gastric sleeve atunci când medicul decide că pacientul poate reveni la o alimentație normală.
Totodată, pentru a face cât mai ușor saltul de la obezitate la un indice de masă corporală normal, dieta echilibrată trebuie să fie însoțită și de mai multă mișcare, ceea ce presupune un program de cel puțin de 30 de minute pe zi alocat exercițiilor sau activităților fizice.
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024