Dieta de slabit pentru diabetici

Timp estimat de citire:2 minute, 32 secunde

Diabetul este una dintre cele mai redutabile afectiuni ale civilizatiei umane. Numarul persoanelor care sufera de aceasta boala sau care sunt la risc sa faca aceasta boala este in continua crestere. Cauzele aparitiei acestei afectiuni poate fi genetica sau poate fi si cauza a  excesului ponderal.

Sa aflam, asadar, ce dieta de slabire este recomandata persoanelor cu diabet!

Diabetul zaharat este definit ca o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului bazata pe un deficit de secretie insulinica asociata cu un anumit grad de insulinorezistenta periferica. Statisticile spun ca aproximativ 80% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au fost sau sunt obezi.

Diabetul zaharat, consecinta a stilului de viata

Diabetul zaharat de tip 2 survine dupa vârsta de 35-40 ani pe fondul excesului ponderal ca rezultat al sedentarismului asociat cu un stil de viata nesanatos din punct de vedere nutritional. Deoarece evolueaza silentios, simptomatologia clasica a diabetului poate fi neglijata o perioada lunga de timp. Ca urmare, diabetul zaharat de tip 2 este descoperit cu ocazia unui examen medical de rutina sau cu ocazia aparitiei unor infectii trenante (micoze, furunculoze cutanate, infectii urinare etc.) sau chiar odata cu descoperirea unor complicatii cronice cardiovasculare, pulmonare etc.

Scaderea ponderala, absolut necesara

Dietoterapia in diabetul zaharat este de importanta majora, ea neputând fi substituita de niciun alt tratament medicamentos. Obiectivul principal in diabetul zaharat de tip 2 este scaderea ponderala (bazata pe scaderea procentului de tesut adipos) pentru a imbunatati insulinosecretia, dar si pentru a scadea nivelul insulinorezistentei periferice.

Statisticile spun ca aproximativ 1/3 din populatia diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2 este echilibrata cu ajutorul dietoterapiei.

Reguli generale de urmat in dieta penru diabetici

Necesarul caloric in acest caz se stabileste ca si la persoanele nediabetice, dar tinând cont de necesarul de carbohidrati in mod special, proteine si lipide, in functie de vârsta, sex, greutate ideala, nivelul de activitate fizica zilnica, stari fiziologice, conditii de mediu etc. Ca urmare, dieta trebuie personalizata, deoarece nu exista o dieta standard care sa raspunda nevoilor nutritionale ale tuturor persoanelor diabetice.

Odata stabilit necesarul caloric, trebuie stabilita provenienta nutrientilor: glucide, lipide, proteine.

  • Glucidele se vor incadra in procent de 50-60%, iar originea lor va fi din glucide complexe (provenind din cereale, legume, fructe), nu din glucide simple (dulciuri concentrate), deoarece acestea sunt absorbite rapid in organism, iar controlul glicemiei este greu de obtinut.
  • Proteinele vor reprezenta 12-15% din necesarul caloric astfel: 2/3 de origine animala (proteine cu valoare biologica mare datorita compozitiei in aminoacizi esentiali) si 1/3 de origine vegetala.
  • Lipidele reprezinta aproximativ 30% din ratia calorica, lipidele de origine vegetala fiind mai mult de jumatate din necesar pentru a limita aportul de colesterol sub 300 mg/zi.

Foarte important de stiut este faptul ca alimentele trebuiesc cântarite obligatoriu pentru a aprecia corect cantitatea de carbohidrati recomandata si, implicit, cuantificarea necesarului caloric.

Asocierea efortului fizic cu dietoterapia – in cazul persoanelor cu diabet, dar si cu un nivel corespunzator de hidratare are ca rezultat scaderea ponderala pe baza arderii tesutului adipos, imbunatatind controlul greutatii si al glicemiei pe termen lung.

 Dr. Maria Spirion, nutritionist
Centrul Medical Medsana

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate