Cea mai cautata reteta – ce au vrut romanii sa invete sa gateasca in 2016

Timp estimat de citire2 minute, 1 secunda

O reteta frantuzeasca a pus pe jar curiozitatea romanilor anul acesta, regasindu-se in topul celor mai cautate subiecte pe internet, conform datelor facute publice de Google. Este vorba de celebrul preparat numit „coq au vin”, pe care insa cei dornici sa deprinda arta culinara l-au botezat „cocovan”, o amuzanta adaptare fonetica a denumirii acestuia.

Asadar, coq au vin, pe romaneste cocos in vin, este o reteta veche din gastronomia franceza care se pare ca, la origine, a fost un preparat taranesc. Mai mult, exista legende despre un fel de mancare asemanator inca de pe vremea galilor. Oricum ar fi, reteta de coq au vin a fost publicata prima data intr-o carte de gastronomie de la 1864, dar nu despre istoria retetei este vorba aici, ci despre cum anume se prepara.  Exista mai multe variante, mai mult sau mai putin elaborate. Noi am ales-o pe cea clasica.

Ingrediente necesare pentru 4 persoane: 1 cocos tanar de circa 2,5 kg, transat in 12 bucati; 150 g de bacon afumat; 150 g de cepe mici; 200 g de ciuperci champignon; 70 g de unt; 2 linguri de ulei; 40 g de faina; 1/2 lingurita de zahar brun; patrunjel, sare, piper.

Marinata: 1 ceapa; 3 catei de usturoi; 1 morcov; 1 tulpina de telina; 1 sticla de vin rosu; 20 ml de coniac; 100 ml de otet de vin; 12 boabe de piper negru; cuisoare; ierburi aromatice.cocovan

Mod de preparare:

  1. Cu o zi inainte, pune intr-un castron bucatile de carne, telina, morcovul, ceapa si usturoiul, taiate cuburi, boabele de piper, cuisoarele si ierburile aromatice. Toarna peste vinul, otetul si coniacul. Acopera vasul, da-l la frigider peste noapte.
  2. A doua zi, strecoara marinata. Scoate carnea si rumeneste-o intr-o tigaie cu 30 g de unt si 1 lingura de ulei.
  3. Dupa ce carnea s-a rumenit putin, adauga legumele din marinata si lasa-le timp de 5 minute pe foc, amestecand. Presara apoi faina si toarna marinata si 15 ml de apa. Condimenteaza cu sare si piper si lasa preparatul la fiert la foc mic, acoperit, timp de 1 ora si 45 de minute, amestecand din cand in cand.
  4. Intr-o craticioara, pune cepele mici, zaharul si 20 g de unt, acopera totul cu apa si lasa sa fiarba la foc mic pana cand se evapora apa complet.
  5. Curata ciupercile si soteaza-le in 20 g de unt. Separat, prajeste baconul, apoi amesteca-l cu ceapa.
  6. Cocosul se serveste cu sos, garnitura de ciuperci si ceapa. La final, se presara patrunjel tocat.

Pofta buna! Atentie: preparatul are o densitate calorica ridicata, asa ca e bine sa-l consumi ocazional si, evident, cu moderatie.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu

Articole recomandate

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F