Ce sunt si cum evitam varicele

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire:

2 minute, 39 secunde

Varicele sau boala varicoasa reprezinta dilatatii insotite de modificari structurale ale peretelui venos si tulburari circulatorii. Dilatarile sunt segmentare pe trunchiuri venoase mai mari si au un aspect reticulat la venele mai mici. Daca aceasta dilatare a venelor se produce superficial, aceste vene devin vizibile iar cea mai frecventa localizare a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Este o stare patologica extrem de frecvent intalnita in populatie, avand cauze multiple si diverse.

Dintre factorii implicati in aparitia dilatarilor de la nivelul venelor sunt cei legati de:
–    Varsta. Se pare ca odata cu inaintarea in varsta, aceastea apar mai frecvent din cauza deteriorarii calitatilor peretelui venos si valvelor venoase.
–    Sex. Pot aparea atat la femei, cat si la barbatii de orice varsta, dar se pare ca riscul aparitiei varicelor este mai ridicat la femei pentru ca acestea sufera schimbari hormonale atat in timpul perioadelor menstruale si ale sarcinii, cat si in timpul menopauzei. Acesti hormoni contribuie la relaxarea venelor si, deci, la subtierea peretilor venelor, favorizand aparitia varicelor.
–    Factorii genetici. Au un rol important in aparitia venelor varicoase. Astfel, daca aveti in familie persoane care au suferit de varice, sansele de a dezvolta sunt foarte mari.
–    Obezitate. Surplusul de greutate determina o presiune mare asupra picioarelor si a venelor de la nivelul acestora si duc la deteriorarea valvelor de la nivelul venelor care au rol in intoarcerea sangelui la inima.
–    Ortostatismul prelungit.
–     Alti factori de risc sunt reprezentati de factori alimentari (avitaminoze, carente alimentare, toxice, infectii), factori de mediu (caldura excesiva si umiditate), boli endocrine (ovariene, tiroidiene.

Simptomele care apar cel mai frecvent sunt reprezentate de oboseala, senzatie de greutate si durere in membrul respectiv sau senzatie de arsura si durere in muschii de la nivelul gambelor. Un simptom comun este si pruritul in zona in care au aparut varicele. In cazuri severe, varicele se pot rupe sau pot sa dea nastere la ulceratii deschise la suprafata pielii.

Tratamentul varicelor

Pe langa tratamentul medicamentos, masurile igieno-dietetice sunt esentiale. Astfel, se recomanda:
–    combaterea ortostatismului prelungit si efortului de tip „heirup” la cei predispusi;
–    combaterea obezitatii, a tusei si constipatiei;
–     aplicarea de comprese reci care determina venoconstrictie in sistemul superficial si cel profound;
–    bai alternante cald-rece, insa cu diferente mici de temperatura intre ele;
–    purtarea de fase si ciorapi elastici;
–    mers pe jos 3-4 km/zi sau pe plan inclinat;
–    exercitii posturale pasive in plan procliv, cu evitarea sprijinului gambier;
–    exercitii active cu rezistenta pe muschii triceps sural, flexorii degetelor, cvadriceps, vast intern, aductori;
–    pedalare, rotatii de glezne, ridicari ritmice pe varfuri si calcaie;
–    este indicata in timpul verii talasoterapia (cure de litoral).

Uneori este nevoie de interventie chirurgicala prin safenectomie, crosectomie, venectomie, proceduri dupa care pacientul prezinta o stare reziduala postoperatorie in care persista edemul si hipodermita.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate