Alternative la paste: idei creative cu legume spiralate
Faci ce faci și iar te întorci la paste. Spaghetti, farfalle, fusilli, maccaroni, penne, rigatoni, tagliatelle, vermicelli... Evident, cu brânzeturi fel și fel și sosuri care mai de care. Cum poți să scazi în greutate cu o asemenea varietate? Cu doar un dram de voință, un spiralator de legume și puțină ingeniozitate.
31.03.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeApreciate pentru simplitate, rapiditate și diversitate în preparare, pastele sunt o prezență constantă în meniul celor mai mulți dintre noi. Sunt însă și o sursă importantă de calorii, provenite în mare parte din carbohidrați, ceea ce nu e mereu în avantajul siluetei. De fapt, nu sunt deloc rare cazurile când aceste bunătăți se alătură principalelor motive pentru care nu mai încăpem în perechea preferată de blugi, iar cântarul ne întâmpină de fiecare dată tot mai neprietenos.
Soluții inspirate
Dacă te numeri printre persoanele care pur și simplu nu pot sta departe de paste, află că nici nu-i musai. Rețetele clasice de paste se pot transforma ca prin minune în opțiuni alimentare ideale, inclusiv pentru cei angajați în lupta cu kilogramele în plus. Cum așa? Prin simpla înlocuire a acestora cu unele făcute din legume!
Deși la prima vedere poate părea ceva foarte sofisticat, în realitate e o joacă de copii, dacă folosești o ustensilă specială de feliat în spirală, căreia i se mai sune și spiralator. Cu ajutorul un asemenea dispozitiv, obții în doar doi timpi și trei mișcări spirale lungi și fine din dovlecei, morcovi, cartofi dulci, sfeclă roșie, dovleac plăcintar, castraveți, ridiche albă sau neagră și alte rădăcinoase, care substituie cu succes pastele făinoase.
Gata cât ai clipi
Ușor de făcut, pastele vegetale se gătesc numaidecât. Se fierb la foc domol, timp de unul-două minute sau în funcție de cât de poroase sau cât de multă apă conțin legumele din care sunt realizate. Sau, și mai bine, se prepară la aburi ori se călesc rapid în ulei încins, cât să capete o textură moale.
În cazul în care vrei să salvezi cât mai multe vitamine, minerale și alte substanțe antioxidante sau pur și simplu nu ai chef să te complici cu prepararea termică, le poți consuma ca atare. Sunt delicioase și crude, iar dacă le adaugi sosul potrivit și o sursă de proteină, nici n-o să-ți vină să crezi că nu sunt paste adevărate. Descoperă în continuare câteva asocieri de ingrediente echilibrate și apetisante.
Varianta 1
paste din dovlecei fragezi + sos pesto + piept de pui la grătar + roșii cherry + semințe de pin prăjite
Este un preparat low-carb plin de savoare, excelent în perioada în care încerci să-și subțiezi silueta.
Varianta 2
paste din sfeclă roșie + sos de muștar dijon cu miere + bacon + gorgonzola + nuci pecan
Gustul dulce al sfeclei roșii și cel sărat al baconului creează un contrast perfect, care îți vor surprinde mai mult decât plăcut papilele gustative.
Varianta 3
paste din morcovi + sos tahini + edamame + broccoli + ceapă verde
Pentru realizarea pastelor, alege morcovii mai mari; se vor spirala mai ușor decât cele subțiri.
Varianta 4
paste din castraveți + sos pe bază de miso + tofu + ciuperci călite + semințe de susan
Poți intensifica aroma acestui preparat inspirat din bucătăria asiatică, picurând la final deasupra puțin ulei de susan.
Varianta 5
paste din cartofi dulci + sos de parmezan cu usturoi + un ou poșat + sparanghel + fulgi de ardei roșu
Formează un cuib din paste și pune oul ochi în centru, pentru un aspect mai interesant.
Încă un motiv să le încerci
Bogate în fibre și substanțe nutritive, pastele vegetale sunt fără gluten, ceea ce le face o opțiune formidabilă și pentru persoanele cu intoleranță la această proteină prezentă în majoritatea cerealelor.
Pentru a-ți ține poftele sub control, mizează pe ajutorul ApetitSlim de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena. Acest supliment alimentar participă la metabolismul lipidelor și la menținerea constantă a valorilor glicemiei, contribuie la controlul senzației de foame și ajută la scăderea în greutate.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024