Alimentația – între nevoi, pofte, dorințe
Vreau să mănânc ceva! Îmi este poftă de... ceva! Aș mânca... ceva! Nevoile, poftele, dorințele sunt prezente zi de zi în alegerile noastre alimentare. Sunt cele care ne ajută să menținem un echilibru alimentar sau determină un haos, anulând fluxul ordonat al alimentației.
28.04.2025


Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundePentru fiecare dintre noi există o întrebare importantă: ce anume ne determină alegerile alimentare — nevoia, pofta sau dorința?
Nevoia de a mânca este instinctivă și biologică. Corpul nostru are nevoie de nutrienți pentru energie, refacere, regenerare și funcționare optimă. Senzația de foame reală apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade sau când stomacul este gol.
Pofta se manifestă în special în context emoțional, atunci când ne dorim un anumit aliment, chiar dacă organismul nu are o nevoie reală de el. De exemplu, putem pofti la ciocolată sau chipsuri chiar imediat după o masă copioasă.
Dorința combină aspecte emoționale și psihologice. Este mai profundă decât pofta și poate fi asociată cu anumite amintiri, tradiții sau recompense personale – „merit o prăjitură după o zi grea!”.
Distanța dintre „ce ar trebui” și realitate
Nevoile fiziologice ar trebui să stea la baza meselor noastre, însă în realitate, poftele și dorințele ne influențează mult mai mult, ajungând să definească tiparul alimentar definit la nivel individual.
Când mâncăm ghidați de poftă, tindem să alegem alimente bogate în zahăr, grăsimi, sare, alimente prăjite, băuturi energizante. Aceste comportamente sunt întâlnite la copii, adolescenți și adulți, având diferite forme de manifestare. Alimentele ajung să fie consumate în cantități mai mari decât cele necesare, fiind pregătit pas cu pas terenul pentru dependențe alimentare.
Dorințele stau la baza mâncatului emoțional, atunci când încercăm să umplem un gol afectiv cu alimente, se pierde controlul pe cantitate și calitate.
Conștientizarea este primul pas

Dezechilibrul dintre armonia interioară (minte, trup, suflet) poate duce, în timp, la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul sau tulburările de alimentație. Importantă este conștientizarea unui comportament alimentar disfuncțional, astfel încât să fie integrate alegerile alimentare conștiente.
Ce putem face pentru a îndrepta lucrurile? Înainte de a mânca, gusta, ronțăi ceva, este esențial să ne întrebăm:
- Îmi este foame cu adevărat sau doar poftesc la ceva bun?
- Îmi mănânc emoțiile?
- De ce îmi doresc acest aliment acum?
- Care este nevoia mea reală? Cum mă simt?
Alte soluții
Tehnici precum mindful eating (alimentarea conștientă), planificarea meselor și stabilirea unor limite sănătoase între mese pot ajuta enorm.
De asemenea, cultivarea unei relații pozitive cu mâncarea — fără vină sau pedeapsă — este esențială pentru o viață echilibrată și sănătoasă, fără de care nu putem pune fundația sănătății, a stării de bine.
Alimentația este o călătorie între ceea ce avem nevoie și ceea ce ne dorim. A învăța să distingem între foamea reală și impulsurile emoționale ne poate ajuta nu doar să fim mai sănătoși, ci și să ne bucurăm mai autentic de fiecare masă.
Bucurie în farfurie să fie!
Dr. Alina Epure
CEO Nutribalance
Instagram: alinaepure.nutribalance
Web: www.nutribalance.ro

Alimentația - între nevoi, pofte, dorințe
28.04.2025

Alimente bogate în vitamina K2: listă, beneficii, de ce sunt importante
15.04.2025