8 întrebări pe care să ți le pui înainte de a începe o nouă dietă

Timp estimat de citire:

3 minute, 8 secunde

Lumea e plină de informație despre diete și slăbit, dar mulți oameni rămân confuzi în legătură cu cea mai bună strategie de slăbit sau cu menținerea rezultatelor. De fapt, această menținere a rezultatelor în urma unui regim de slăbit este chiar mai problematică decât slăbitul în sine.

Dovada? Cele mai recente statistici arată că 95% dintre cei care țin diete eșuează. Mulți oameni dau chiar din lac în puț, îngrășându-se și mai mult. Numai în America, cheltuielile generate de slăbit și probleme asociate kilogramelor în plus depășesc 72 de miliarde de dolari anual…

Ce ne spune acest lucru?

În primul rând ne arată că foarte mulți oameni încearcă! Încearcă din nou și din nou, ajungând să-și consume resursele financiare, să investească timp și să obosească mintal. De ce aleg însă să facă asta? Dietele funcționează până într-un anumit punct. E important să oferi celor care le țin direcții clare despre ce alimente să aleagă, cât și când să mănânce, cum să gătească ori rețete. Având un plan clar, dieta poate funcționa o perioadă, dar este clar că majoritatea dietelor nu sunt sustenabile. Menținerea rezultatelor este o problemă uriașă și pentru asta există o cauză deseori trecută cu vederea.

Ce lipsește?

Organizația americană Precision Nutrition a lucrat de-a lungul timpului cu peste 100.000 de clienți, reușind rezultate notabile. I-au întrebat pe aceștia care au fost cele mai dificile probleme pe care le-au întâmpinat în menținerea rezultatelor dietelor. 63% dintre respondenți au declarat că alimentația pe fond emoțional a fost problema numărul unu. Pe locul doi și trei s-au situat lipsa de planificare și poftele. Alte probleme raportate au fost în principal tot legate de alimentația pe fond emoțional – gustările numeroase și consistente, mâncatul rapid, pofta de dulce. Având în vedere aceste răspunsuri, combaterea alimentației pe fond emoțional ar trebui să fie o preocupare principală în momentul când se începe un program de slăbit.

Combaterea alimentației pe fond emoțional

Mai multe studii au demonstrat că tehnicile de conștientizare (mindfullness) pot ajuta foarte mult. Acestea sunt folosite pentru a separa emoțiile de actul de a mânca necontrolat. O altă tehnică, de data aceasta mai nouă, o reprezintă aceea a interviurilor motivaționale. Această abordare a fost utilizată cu succes în cazul alcoolicilor. Cel în cauză recunoaște problema pe care o are și își activează resursele interioare pentru a face schimbările necesare.  

Cele 8 întrebări

Ca parte a soluției, înainte de a începe o dietă este bine să îți pui aceste întrebări, mai ales dacă ai mai ținut fără succes diete în trecut:

  1. La ce rezultate te aștepți de la această dietă? Vei ajunge la greutatea ideală și ți-o vei menține?
  2. Ce vei învăța din abordarea dietei de data aceasta?
  3. De ce ai renunțat la dieta trecută?
  4. Speri ca această nouă dietă să te împiedice să mănânci prea mult pentru totdeauna?
  5. Ca mulți alți oameni, obișnuiești să mănânci pentru a compensa stresul?
  6. Crezi că următoarea dietă te va ajuta să elimini acest obicei?
  7. Consideri că următoarea dietă va fi un exercițiu de voință sau te va ajuta să-ți modifici obiceiurile alimentare pe termen lung?
  8. Știi că a deveni conștient de ceea ce te determină să mănânci prea mult s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de a te ajuta să slăbești și să te menții?

Sursa: psychologytoday.com 

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate