Young Health Programme, program educational de preventie a riscurilor cardiovasculare

Timp estimat de citire3 minute, 47 secunde

Young Health Programme este initiativa globala AstraZeneca de investitii in comunitate, creata pentru ca tinerii din intreaga lume sa beneficieze de sprijinul necesar pentru a-si proteja sanatatea si pentru a-si imbunatati sansele la o viata mai buna in viitor.

Pana in anul 2015, 500.000 de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani vor beneficia de acest program. In prezent, programul se deruleaza in Marea Britanie, Suedia, Canada, India, Brazilia, Zambia si in Korea.

Young Health Programme reprezinta un angajament de a combate bolile netransmisibile in randul tinerilor prin cercetare integrata la nivel global si prin educatie pentru sanatate.    

Bolile netransmibile cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul genereaza anual 36 milioane de decese la nivel global. Jumatate dintre aceste decese sunt asociate comportamentelor care debuteaza si sunt dezvoltate in timpul adolescentei, incluzand consumul de tutun si alcool, obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatilor fizice, aspecte deseori neglijate de tineri.  

David Brennan, CEO AstraZeneca, declara: In AstraZeneca, consideram ca misiunea noastra merge dincolo de productia de medicamente, si anume sanatatea oamenilor. De aceea am dezvoltat Young Health Programme in colaborare cu partenerii nostri. Obiectivul de a reduce cazurile de boli netransmisibile, prin schimbarea comportamentului inca din anii adolescentei, raspunde solicitarilor Natiunilor Unite de a gasi solutii adecvate pentru preventia si controlul acestor boli.”

In Romania, programul Young Health are ca obiectiv preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, in contextul lipsei de informare cu privire la sanatate. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel local. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii (mai devreme de 45 de ani).

Programul vizeaza informarea si educarea tinerilor in privinta principalilor factori modificabili care duc la aparitia bolilor cardiovasculare si reducerea riscului aparitiei acestor boli prin derularea unui program educational de sanatate si promovarea activitatilor sportive.

Pentru noi, adultii, sportul inseamna viata! Pentru ca am inteles ca buna functionare si echilibrul psiho-emotional se afla in stransa legatura cu activitatile fizice. Mai mult decat atat, este demonstrat ca cei care practica sport zilnic isi imbunatatesc stilul de viata – de la adoptarea alimentatiei sanatoase pana la renuntarea la fumat. Pentru tineri, sportul este un mod de viata. De aceea, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie initiaza, dezvolta si sustine educarea tinerilor prin sport”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, Presedinte al Fundatiei Romane a Inimii.

Programul este dezvoltat sub denumirea I sport si este implementat de AstraZeneca in parteneriat cu Junior Achievement Romania si Fundatia Romana a Inimii, cu sprijinul Societatii Romane de Cardiologie, a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Educatiei. “Programul Young Health initiat de AstraZeneca este o initiativa educationala unica adresata elevilor de liceu in ceea ce priveste preventia primara a bolilor cardiovasculare. Avand in vedere ca tara noastra se confrunta deja cu o rata crescuta de mortalitate din cauza acestei patologii, informarea si educarea tinerilor in privinta factorilor modificabili ce stau la baza aparitiei bolilor cardiovasculare este esentiala pentru ca ei sa poata duce o viata sanatoasa. Ministerul Sanatatii sustine acest program care poate schimba starea de sanatate a unei generatii a declarat Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

In urmatorii 3 ani, programul isi propune sa implice 50.000 de elevi de liceu prin dezvoltarea unei campanii de informare despre sanatate si sustinerea activitatilor sportive care conduc la un stil de viata sanatos.

“Educatia este o conditie esentiala pentru a lua decizii informate cu privire la un stil de viata sanatos. AstraZeneca este constienta de rolul pe care il are in comunitate ca si actor social si de ajutorul pe care il poate oferi pacientilor si medicilor in luarea celor mai bune decizii privind sanatatea. Romania ocupa locul 3 in lume in ceea ce priveste rata de mortalitate cauzata de bolile cardiovasculare; datele arata ca 2 din 3 romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, 1 din 3 romani sufera de hipertensiune. Infarctul este de asemenea foarte comun, iar aproximativ 7,000,000 de romani sufera de boli cardiovasculare.

AstraZeneca are o bogata expertiza in cardiologie, astfel incat are si marea responsabilitate de a oferi educatie si sprijin de care sa beneficieze si tinerii, expusi de timpuriu riscurilor cardiovasculare. Ne bucuram ca prin acest program avem ocazia de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a unei generatii” declara Radu Rasinar, Presedinte AstraZeneca Romania.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate