Vegan vs. vegetarian: care sunt principalele diferente

Timp estimat de citire3 minute, 3 secunde

In ultima vreme, un numar tot mai mare de vedete, dar si oameni de rand se indreapta spre regimuri alimentare care exclud carnea. Unii isi spun vegani, altii – vegetarieni. Pentru ca informatiile vin in cascada si sunt luate adesea de-a valma, nu-i deloc de mirare ca multi ajung sa aiba impresia ca termenii se refera la unul si acelasi lucru. Ca sa te lamuresti, vom puncta in cele ce urmeaza asemanarile, dar mai ales deosebirile dintre cele doua optiuni in ceea ce priveste dieta.

Dincolo de faptul ca atat adeptii veganismului, cat si cei ai vegetarianismului nu mananca niciun fel de carne, cele doua regimuri se deosebesc prin cateva aspecte esentiale. Intai de toate, trebuie subliniat faptul ca vegetarianismul este, in principiu, o dieta, veganismul reprezinta mai degraba un stil si o intreaga filozofie de viata. Astfel, daca cei care aleg sa fie vegetarieni fac acest lucru din dorinta de a fi mai sanatosi sau din motive religioase, in cazul optiunii pentru veganism, primeaza respectul pentru viata animalelor si convingerea ca acestea ar trebui protejate prin legi, la fel ca oamenii.

 

Vegan Vegetarian
Introducere Veganismul reprezinta o filozofie si un stil de viata marcat de compasiune. Adeptii acestuia cauta sa excluda utilizarea animalelor in alimentatie, pentru imbracaminte sau in orice alt scop. Veganii incearca sa nu foloseasca sau sa consume produse de origine animala de orice fel. Vegetarianismul reprezinta adoptarea unei diete care exclude carnea (inclusiv vanatul si produsele secundare rezultate in urma sacrificarii animalelor, pestele, crustaceele si alte animale marine, precum si pasarile de curte). Exista mai multe variante ale dietei, unele dintre care exclud si consumul de oua.
Regimul alimentar Veganii nu consuma carne, oua, lactate, miere sau orice aliment care provine de la animale. Nu consuma carne sau peste. Unii vegetarieni consuma produse lactate, altii consuma oua. Lacto-vegetarienii consuma produse lactate. Ovo-vegetarienii mananca oua. Nu mananca gelatina sau alte subproduse de origine animala.
Alte particularitati Nu folosesc produse necomestibile provenite de la animale, ca de exemplu: blanurile, pielea, lana, matasea etc. Nu aproba efectuarea testelor pe animale. Desi vegetarienii nu consuma carne, majoritatea lor nu are nimic impotriva sa foloseasca alte produse de origine animala, cum ar fi blanurile, pielea sau lana etc.

Precizari necesare

Desi au in comun accentul pus pe consumul alimentelor de origine vegetala (fructe, legume, cereale, nuci si seminte), dieta vegana tinde sa fie mult mai stricta decat cea vegetariana. Pe langa faptul ca exclude carnea de animale, de pasari de curte, pestele, aceasta interzice produsele lactate, ouale, dar si produsele apicole, precum mierea sau polenul. Mai mult decat atat, orice produs alimentar sau alt fel de produs (uneori necomestibil), care rezulta din utilizarea animalelor, este evitat. Aceasta restrictie se extinde adeseori si la imbracaminte, medicamente sau orice alte produse care au folosit animale sau produse de origine animala. De exemplu, un vegan nu ar folosi pantofi sau curele din piele naturala, produse cosmetice care au fost testate pe animale, puf, medicamente sub forma de capsule de gelatina, pulovere de lana sau haine de blana.

Vegani si vegetarieni faimosi

Multe celebritati, activisti si politicieni, artisti si sportivi cunoscuti in toata lumea adera la dietele vegane sau vegetariene. Printre veganii celebri se numara cantaretii Carrie Underwood si Erykah Badu, sprinterul olimpic Carl Lewis, actorul si muzicianul Jared Leto si activistul pentru drepturile civile Cesar Chavez. Cat despre vegetarienii renumiti, ne-ar trebui mai multe pagini pentru a-i enumera pe toti. Ii mentionam aici pe cei care ne vin in minte la prima strigare, si anume: cantaretii Paul McCartney si Chris Martin, liderul indian al miscarii pentru independenta Mahatma Gandhi, actorii Natalie Portman, Kim Basinger, Olivia Wilde, Ellen DeGeneres, Tobey Maguire, Christian Bale sau Peter Dinklage.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate