Valentin Butnaru, vedeta TV: „Squash-ul mi-a salvat viata si mentalul”

Timp estimat de citire2 minute, 30 secunde

Este un om al actiunii si al provocarilor. Ultima schimbare din cariera – transferul de la pupitrul Observatorului de dimineata in prime-time – confirma acest lucru, ca sa numai vorbim de implicarea ferventa in promovarea unui sport mai putin cunoscut si practicat la noi. Da, vorbim de Valentin Butnaru, amfitrionul „The Wall/Marele Zid”, noul show de la Antena 1, antrenor si jucator profesionist de squash.

Slab sau Gras: De ce squash si nu altceva? Cum ai ajuns sa faci aceasta alegere?

Valentin Butnaru: Am jucat tenis inainte, dar nu am ajuns niciodata in tenis la acelasi nivel la care sunt acum cu squash-ul. Pe langa asta, inotam si mergeam la sala. Apoi, am avut o pauza fortata de cativa ani din cauza humerusului fracturat destul de urat, multa recuperare si o posibila invitatie la scoala de mutanti X-Men, caci m-am pricopsit cu o placa de metal in bratul stang. Inactivitatea cu care nu eram obisnuit, rutina zilnica de mancat in exces pentru a compensa frustrarea unui stil de viata ce nu ma definea, mi-au creat disfunctionalitati ale organismului si m-au facut sa iau in greutate.

Cat anume?

Cam 15-17 kilograme! Schimbarea a aparut cand, absolut intamplator, Nartea, cel mai bun prieten al meu m-a chemat la un antrenament de squash. Va spun sincer ca habar nu aveam despre ce este vorba, dar dupa 10 minute de joc eram la propriu aplecat din cauza spasmelor si pe punctul de a lesina. Nu am mai putut sa continui in acel moment, dar aceea a fost prima intalnire cu sportul care avea sa-mi salveze viata si mentalul. Am plecat de la o ora la doua saptamani si am ajuns la antrenamente zilnice, uneori chiar dimineata si seara. Am 32 de ani, dar ma simt ca la 18. De fapt, la 18 ani nu aveam rezistenta asta fizica!

La orice sport individual exista anumite momente „moarte” in care ai ocazia sa iti stabilizezi ritmul cardiac si sa te odihnesti.  La squash, ai 2 secunde pana se serveste, 90 de secunde pauza intre seturi si, in rest, alergi incontinuu. Este extrem de dinamic!

Ce anume te-a determinat sa-ti doresti sa faci mai mult decat pur si simplu sa te antrenezi?

Odata cu primele concursuri de squash, am inceput sa cunosc mai bine comunitatea. Jucatorii din acest sport sunt o „specie” aparte. Toti sunt oameni de calitate, cu principii si o disciplina exemplara, competitivi, dar totodata extrem de saritori, empatici, amuzanti si preocupati de desfasurarea in bune conditii a competitiilor si de evolutia squash-ului, chiar si fara miza.

Vorbeste-ne de avantajele pe care le are squash-ul fata de alte discipline sportive?

Sunt multe… In primul rand, e foarte usor sa prinzi miscarile de baza si sa joci 30 minute/o ora chiar in primele saptamani! Saltul catre performanta vine mai tarziu, dar daca vrei sa mentii totul la nivel de hobby, activitate de relaxare si socializare, dupa cateva sedinte cu un antrenor esti ca si asigurat. Un alt plus este ca arde foarte multe calorii! Poti ajunge si la nivelul de 1.000 de calorii pe ora, asemanator canotajului.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate