Topul alimentelor care contin colesterol

Timp estimat de citire2 minute, 8 secunde

Traditional, de Sarbatori, in plus fata de atmosfera de vacanta, parfumul de brad si colinde, retraim un abuz catre propria sanatate: alimentatia excesiva.

 

Pentru ca preparatele consistente sunt la mare cautare, va prezentam un top al alimentelor care contin colesterol, inamicul aparatului circulator. Nu trebuie sa uitam nici macar in luna cadourilor si petrecerilor ca este mai usor sa previi decat sa tratezi!

 Denumire Aliment

Cantitate Colesterol /  100 g / DZR

(Valori medii)

Kcal / 100 g

(Valori medii)

Cantitate Colesterol / numar kCal

(Valori medii)

Creier

500 %

100

15

 

Ficat / pate

 

170 %

100

5

 

Organe

 

50 %

150

1

Grasimi alimentare

50 %

800

0.18

Smantana

33 %

225

0.42

Branzeturi fermentate

28 %

375

0.22

Fructe de mare

27 %

80

0.37

Carne

26 %

200

0.56

Peste

 

18 %

150

37

Alune/Nuci

0 %

500

0

Colesterolul este un tip de grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).

 

De unde provine colesterolul?

Colesterolul nu este numai de origine exogena (aport alimentar), ci o parte se formeaza la nivelul ficatului. Majoritatea se gaseste in membranele celulare si in special in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, sinteza hormonilor sexuali si suprarenalieni, si ajuta la formarea vitaminei D.

 

Colesterolul, bun si rau

  • LDL (low density lipoprotein), numit si colesterolul “rau”, transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange (65%) si reprezinta sursa principala pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vaselor de sange
  • HDL (hight density lipoprotein), numit si colesterolul “bun”, transporta colesterolul (20%) din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vaselor de sange.

Daca aportul alimentar de colesterol este mult crescut, atunci acesta incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea lumenului arterial – formarea placilor de aterom. Consecinta directa este cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Riscul de aparitie al placilor de aterom depinde insa mai ales de raportul dintre colesterolul „bun” si cel „rau”. Pentru adulti s-au stabilit niste valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL astfel:

  • Colesterol total< 200 mg/dl
  • LDL<100 mg/dl
  • HDL>60 mg/dl

 

Alimente care scad colesterolul

Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul „rau”: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au aceasta proprietate. Dar poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom, mai important chiar decat regimul vegetarian, este pestele. Aceasta deoarece pestele contine mult HDL, care se opune asimilarii colesterolului LDL.

 

George Vasiliu,
Dr. Alin Popescu, medic medicina sportiva

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu