logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021

          “Ora de sport în aer liber” pentru 38 de copii nevoiași de la Centrul de zi “Bufkids”

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum scapi de greutatea “de carantină”

          aprilie 11, 2021

          3 ceaiuri care te ajuta să slăbești

          aprilie 9, 2021

          Meniu de 7 zile care te ajută să slăbești sănătos

          aprilie 8, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021

          Stii cate beneficii se ascund in naut?

          aprilie 2, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021

          Alternative la alergat: patru tipuri de mers pentru un corp tonifiat

          aprilie 1, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
diete

Top combinații de alimente pentru a slăbi sănătos

Combinația de alimente este un aspect al nutriției adesea trecut cu vederea. Cu toate acestea, evitarea combinațiilor greșite de alimente îmbunătățește digestia. O digestie bună este esențială pentru asimilarea în mod corespunzător a vitaminelor, mineralelor și antioxidanților, precum și pentru a putea slăbi eficient.

24.03.2021

Liliana Costache

520

Timp estimat de citire:

11 minute, 31 secunde
Cuprins
1. Ce trebuie să știi despre digestie?
2. Care este principiul combinării alimentelor?
3. Ce principii de bază putem adopta?
4. Combinații de alimente cu care vei reuși să slăbești

De multe ori caloriile sunt asociate cu greutatea. Cu toate acestea, un alt factor declanșator al luării în greutate este digestia deficitară, care duce la dureri de stomac și oboseală după masă. Este important să știm că anumite combinații de alimente nu sunt benefice pentru sănătatea noastră și cu atât mai puțin ca să pierdem în greutate. Tulburările digestive, balonarea, constipația, oboseala și creșterea în greutate pot fi cauzate de o combinare greșită a alimentelor.

Combinăm și amestecăm mâncarea fără să știm că organismul nostru nu o poate digera și asimila în mod corespunzător. De ce ar trebui să fim atenți la combinarea alimentelor compatibile? Și chiar ne poate face să slăbim? Mai jos îți oferim câteva sfaturi valoroase ca să știi ce să faci să pierzi în greutate pe termen lung fără efort și să te simți mai bine!

Ce trebuie să știi despre digestie?

Digestia alimentelor depinde de mai mulți factori. Pentru a digera bine, sistemul nostru digestiv depinde de mai multe condiții:

  • Timp de digestie
  • Mediul digestiv acido-bazic
  • Mobilizarea energiei necesare pentru a digera anumite alimente

Timpul de digestie diferă de la un tip de aliment la altul: dacă asociem alimente care sunt digerate în momente diferite, întregul nostru sistem digestiv suferă din cauza reacțiilor de putrefacție și fermentație, a acidității și problemelor digestive.

De exemplu, digestia fructelor durează între 30 și 60 de minute; cea a legumelor, a cerealelor și semințelor 2 ore; a cărnii și peștelui între 3 și 4 ore și a crustaceelor de la 4 la 8 ore.

Când combinăm crustaceele cu un fruct în timpul mesei, fructul este digerat mai repede decât crustaceele care vor rămâne mai mult în stomac și vor fermenta!

FibroProtect de la Naturalis este un supliment alimentar care asigură un tranzit intestinal normal și ajută la procesul de detoxifiere. Conține fibre de Psyllium care conferă rapid senzația de sațietate, diminuează absorbția grăsimilor și a zahărului din alimente. Acestea contribuie la menținerea unor niveluri normale ale colesterolului și glicemiei.

Care este principiul combinării alimentelor?

Nu amestecăm prea multe tipuri de alimente în timpul aceleiași mese pentru a avea o digestie bună, ci le asociem corect pentru a permite asimilarea nutrienților. Se poate apela la o monodietă (se mănâncă un singur aliment pe o anumită perioadă) în funcție de metabolism și de vitalitatea persoanei, însă pe o perioadă scurtă. Deci, cum procedăm? Trebuie să studiem puțin cum funcționează organismul nostru.

Cu toții suntem diferiți (constituție, metabolism, sistem digestiv), prin urmare, dieta trebuie adaptată la specificul fiecăruia și la posibilele probleme de sănătate.

Alimentele asigură nutrienții necesari vieții

Este important să-i oferim corpului ceea ce are nevoie și să învățăm să ne bucurăm de o hrană mai apropiată de firea noastră. Mâncatul până la sațietate sau pentru a ne simți confortabil emoțional este foarte departe de acest principiu.

Alimentația potrivită oferă energie și vitalitate, salvează sistemul digestiv

Cu alimentația corectă ne simțim mai în formă, petrecem mai puțin timp digerând, nu ne mai simțim obosiți după masă (semn că mâncarea nu este potrivită).

Mâncarea oferă ceea ce organismul are nevoie

O alimentație incorectă duce la supraîncărcarea organismului cu toxine și produce carențe în organism.

Supraîncărcarea organismului provine în special de la pesticide, de la aditivii din produsele alimentare prelucrate, zaharurile rafinate, alimentele semiprocesate sau asocierile alimentare proaste.

Supraîncărcarea organismului înseamnă boli metabolice, diabet, supraponderalitate, probleme circulatorii, boli ale pielii, inflamații și boli degenerative.

Carențele provin din lipsa în alimentație a legumelor de calitate (proaspete, organice), dintr-un aport dezechilibrat de grăsimi sau din cauza gătitului necorespunzător care denaturează alimentele.

Carențele în organism înseamnă scăderea sistemului imunitar, pierderea elasticității pielii, scăderea tonusului muscular.

Ce principii de bază putem adopta?

O dietă predominant vegetariană

Comparând omul cu alte animale, vedem că are caracteristicile maimuțelor mari (dentiție, lungimea tractului digestiv, dimensiunea gurii, a stomacului). Maimuțele mari sunt frugivore. Alimentația lor este în esență vegetală și include și puțină proteină animală. Animalul frugivor nu este nici erbivor, nici carnivor!

De exemplu, tractul digestiv al animalelor consumatoare de fructe este mult mai lung decât cel al carnivorelor, care este scurt și permite digestia rapidă a cărnii (într-un tract digestiv lung, carnea ar intra în putrefacție, ceea ce ar determina trecerea toxinelor prin bariera intestinală, corpul și celulele beneficiind de un mediu inadecvat, favorabil apariției anumitor boli).

  • 70% din fructele și legumele proaspete, organice, pot fi consumate crude sau gătite în cel mai scurt timp posibil (aburi, tocană la temperatură scăzută) inclusiv leguminoasele (linte, mazăre galbenă, fasole) care pot fi lăsate la încolțit pentru a fi consumate crude.

Atenție! Gătitul poate denatura alimentele. Vitaminele sunt foarte sensibile la căldură și la timpul de gătit, în special la vitamina C. Pe de altă parte, fibrele legumelor sunt insolubile și pot provoca disconfort intestinal, în timp ce după gătit sunt digerabile (ceea ce face ca extractorul de suc să devină o opțiune interesantă, deoarece extrage fibrele pentru a păstra doar sucul legumelor și, prin urmare, avem un concentrat de vitamine și minerale).

  • Fructele oleaginoase, semințele: migdalele, nucile, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui, semințele de susan și semințele de in sunt bogate în lipide „bune” (adică mononesaturate și polinesaturate), proteine, fibre și minerale care pot fi incluse în alimentație, în cantități măsurate.

Proteinele animale trebuie consumate în cantități mici iar aportul trebuie să fie zilnic. Dacă le mâncăm în cantitate mai mare decât este necesar, surplusul trebuie eliminat, ceea ce poate obosi rinichii. Proteinele animale pot fi înlocuite cu proteine vegetale.

Proteinele animale conțin și vitamina B12; persoanele care nu doresc să consume deloc proteine animale (veganii), adesea din motive etice, iau B12 sub forma unui supliment alimentar. A deveni vegan necesită o cunoaștere aprofundată a nutriției și este necesară multă atenție la compoziția meselor și a aportului de nutrienți.

Fără produse rafinate

Rafinarea îmbunătățește conservarea alimentelor și permite vânzarea în cantități industriale, dar denaturează alimentele. De exemplu, pentru cereale, este îndepărtat totul din jurul boabelor, ceea ce îmbunătățește posibilitățile de depozitare și conservare. Dar ce este în jurul bobului? Germenul care conține micronutrienții și învelișul bogat în fibre. Prin consumul de produse rafinate, absorbim numai produse fără nutrienți esențiali pentru viață (calorii goale) și, în plus, cu un indice glicemic mai mare decât produsele integrale!

Acest lucru este valabil pentru toate produsele rafinate: zahăr, sare, cereale, făină și uleiuri.

Ideea este de a avea un nivel stabil de zahăr din sânge, care să prevină scăderea și creșterea în greutate. Pe scurt, reținem că alimentele cu un indice glicemic scăzut sunt importante pentru ca să avem o energie bună pe tot parcursul zilei și pentru ca să nu creștem în greutate, sau chiar să slăbim, în special prin pierderea grăsimii abdominale.

Vestea bună este că produsele nerafinate (orezul brun, quinoa, pâinea de secară sau pâinea integrală) au un indice glicemic mai mic decât produsele rafinate.

Combinațiile alimentare corecte

Asociere sau disociere?

Anumiți nutriționiști recomandă disocierea alimentelor pentru probleme de digestie și pentru evitarea fermentației și a putrefacției.

Conform acestui principiu, digestia proteinelor necesită un mediu acid spre deosebire de cel necesar digestiei amidonului (amidon, cereale) care trebuie să fie alcalin, iar cele doua medii sunt, prin urmare, contradictorii.

La fel, alimentele acide (roșiile, oțetul, muștarul) nu merg cu amidonul.

Unele diete de slăbire se bazează pe acest principiu, deoarece într-adevăr, dacă le disociem complet, alimentele trec (prea) rapid în intestine, care nu mai au timp să asimileze nutrienții, ceea ce cauzează subțierea pereților intestinelor și multe alte deficiențe!

De puțin amidon este neapărat nevoie pentru asimilarea proteinelor!

Din nou, calea de mijloc este cea mai rezonabilă.

Fermentarea și putrefacția au loc în intestinul subțire și în intestinul gros (și nu în stomac, care este un mediu steril în timpul digestiei, datorită acestei acidități bacteriile sunt distruse; prin urmare nu pot fermenta).

Factorii de indigestie (fermentare și putrefacție excesivă care generează toxine și inconveniente, cum ar fi gazele, eructațiile, durerea etc.) apar ca urmare a:

  • unei mese prea acide și a mestecării insuficiente care nu permit amilazei salivare să înceapă activitatea de digestie a amidonului (alimentele cu amidon). Dacă amidonul nu este pre-digerat în gură, atunci ajunge în intestin, care trebuie să facă toată munca (deoarece stomacul digeră proteinele) și aceasta creează fermentații. MESTECĂ pâinea, cerealele și toate alimentele cu amidon mult timp și nu consuma alimente acide în același timp sau înainte;
  • unei mese care conține prea multe alimente diferite și a cărei digestie durează mult timp; mâncarea va stagna în intestin, fiind dăunătoare sănătății și nu favorizează pierderea în greutate;
  • excesului de zahăr;
  • excesului de alimente cu amidon;
  • cantității prea mari de proteine sau a proteinelor diferite ingerate în timpul aceleiași mese;
  • excesului de grăsimi saturate (care sunt mai puțin miscibile);
  • fibrelor insuficiente și produselor lacto-fermentate (tranzit și floră intestinală);
  • unei flore intestinale dezechilibrate, deoarece aceasta completează digestia glucidelor, proteinelor și a lipidelor. Flora intestinală conține peste 200 de specii de bacterii.

Combinații de alimente cu care vei reuși să slăbești

Deci, în mod concret, iată un rezumat care ilustrează ceea ce este explicat mai sus:

  • Proteine ​​+ legume = OK
  • Alimente cu amidon + legume = OK
  • Proteine ​​+ alimente cu amidon: NU

 

  • Proteine ​​+ legume sau fructe: OK
  • Proteine ​​+ cereale / amidon și / sau zaharuri: NU
  • Proteine ​​+ leguminoase: NU
  • Proteine ​​+ zaharuri: NU
  • Proteine ​​+ produse lactate: NU

 

  • Legume + proteine: OK
  • Legume + fructe: OK
  • Legume + leguminoase: OK
  • Legume + zaharuri: NU (fermentație = gaze)
  • Legume + produse lactate: NU

 

  • Amidon + legume: OK
  • Amidon + fructe: + – OK (există posibilitatea fermentării cu zahăr din fructe)
  • Amidon + proteine: NU
  • Amidon + zahăr: NU (fermentație = gaz)
  • Amidon + produse lactate: NU (fermentare cu lactoză, zahăr din lapte)

Să nu uităm că digestia este a doua vinovată pe listă de pierderea de energie în organism, prima fiind reglarea temperaturii. Digestia mobilizează multă energie care, prin urmare, poate afecta vitalitatea unei persoane. Capacitatea de digestie este variabilă de la o persoană la alta și este legată de potențialul de vitalitate și energie al acestei persoane și rata de energie depinde de alimentația generală în viață.

Dacă o persoană cu vitalitate scăzută mănâncă alimente care nu merg împreună, care îngreunează digestia, va exista neapărat o lipsă de energie încă din timpul digestiei, digestia va fi încetinită, va dura mult prea mult cu alimente care stagnează în organism, în stomac și intestine, provocând fermentații și putrefacții!

Corpul este otrăvit de toxine: respirația urât mirositoare, urina închisă la culoare și puternic mirositoare, scaunele mirositoare, lipicioase sau constipație, limba încărcată pot fi pe lista zilnică pentru unii!

Cum să mâncăm?

O masă : o cruditate la început + un amidon + o legumă la aburi (ex: o salată mixtă + orez brun + broccoli)

Cealaltă masă : o cruditate la început + o proteină + o legumă la aburi (ex: o salată verde + un file de pește + spanac)

Aceste recomandări trebuie respectate cât mai mult posibil, dar trebuie adaptate fiecărei persoane în funcție de capitalul său energetic, gustul și  vârsta sa.

Deserturile prea dulci perturbă digestia

Evită să închei masa cu deserturi foarte concentrate în zahăr, cum ar fi cremele de lapte aromate, înghețatele, iaurturile cu fructe dulci. Aceste zaharuri concentrate pot interfera cu digestia. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eliminăm deserturile, deoarece pentru mulți dintre noi nota de dulceață semnalează sfârșitul mesei. Trebuie doar să știi cum să îți alegi deserturile și chiar mai bine să înveți cum să faci dulciuri delicioase și sănătoase.

Asociază proteinele ​​animale cu legume

În timpul unei mese centrate pe proteine ​​animale, cum ar fi peștele și chiar mai multă carne, optează pentru legume crude și fierte ca acompaniament și o porție mică de carbohidrați, cum ar fi cartofii, pâinea, orezul și alte cereale. Astfel, asociază un pește în primul rând cu o legumă și în cantități mai mici cu orez sau o bucată de pâine. Același lucru este valabil și pentru o masă cu carne.

Nu mânca prea multe proteine ​​animale

De asemenea, evită amestecarea mai multor proteine ​​animale în timpul aceleiași mese. De exemplu pește sau carne + brânză + desert care conține ouă.

Mănâncă cereale și leguminoase

Dacă în timpul meselor combini cereale și leguminoase, asigură-te că respecți proporțiile de aproximativ 2/3 cereale la 1/3 leguminoase.

Etichete:

combinatii alimentare, cum combini alimentele

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Articole recomandate din categoria Diete de slabit

Obiceiuri simple care îți pot face surprize "la cântar"
Te-ai îngrășat (puțin sau mai mult)?! Nu știi de ce, pentru că nu mănânci foarte mult și ai..

07.04.2021

Dr. Corina Zugravu
diete
(P) Cum și când să mâncați pentru a pierde în greutate fără a ține vreo dietă?

06.04.2021

tonica
diete
Slăbește evitând aceste alimente seara

01.04.2021

Stan Stefan
diete
Top combinații de alimente pentru a slăbi sănătos

24.03.2021

Liliana Costache
diete
7 strategii de lupta impotriva tentatiilor culinare

17.03.2021

Stefan Stan
diete
6 ceaiuri numai bune pentru scăderea în greutate

12.03.2021

Stan Stefan
diete
Dieta militară, scurtă și eficientă

09.03.2021

Dr. Corina Zugravu
diete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018526
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334292
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339529
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286263
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144693



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Reviste Noutati Sport Editorial

Recomandări din alte categorii

Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse
Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
(P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Retete de sanatate de la Naturalis
Cum scapi de greutatea “de carantină”
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne