Sarbatorile, varianta light: 3 preparate gustoase pe baza de curcan

Timp estimat de citire3 minute, 23 secunde

Sarbatorile de iarna… acea perioada magica in care uitam cu desavarsire de rigorile dietei, eforturile depuse la sala si corvoada de a ne abtine de la „placerile vinovate”… doar pentru a ne trezi ca dintr-un vis, la inceputul noului an, cu cateva kilograme bune in plus. Ce-ai zice daca anul asta ai face lucrurile putin… altfel? Nu trebuie decat sa ticsesti masa de sarbatoare cu bunatati in varianta light: trei idei iti oferim noi!

Carnea de curcan nu contine multe grasimi si are doar 160 de kilocalorie/100 g. De aceea este ideala in dietele de slabit, furnizand si proteine de calitate, atat de necesare atunci cand vrei sa pierzi in greutate intr-un mod sanatos. Contine fier, zinc, seleniu, fosfor si vitamine din grupul B.

Piept de curcan cu caise uscate si curry

Ingrediente:

  • 2 lingurite de ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa alba, tocata
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingura de ghimbir proaspat, ras
  • 200 ml de suc de mere/ananas
  • 100 g de caise uscate, tocate
  • 1 lingurita de amidon de porumb
  • 4 cepe verzi, tocate
  • 4 buc. de piept de curcan
  • 100 g iaurt simplu, degresat
  • 2 linguri de menta tocata (optional)
  • 1-2 linguri de praf de curry
  • Sare si piper

Preparare: presara sare si piper pe fiecare parte a bucatilor de piept de curcan si prajeste-le (2-3 min. pe fiecare parte) intr-o tigaie in uleiul incins. Scoate-le pe un platou cu servetele care sa absoarba excesul de ulei. In aceeasi tigaie, caleste ceapa alba 1 min., apoi adauga usturoiul, ghimbirul si praful de curry, amestecand bine 30 sec. Toarna apoi sucul de mere/ananas si adauga si caisele uscate. Cand caisele se umfla (cca. 3 min.), adauga amidonul de porumb amestecat cu putina apa, amestecand pana cand obtii un sos consistent. Pune bucatile de piept de curcan si mai lasa pe foc cca. 1-2 min. La final, adauga ceapa verde si, eventual, menta tocata. Serveste fierbinte cu cate o lingura de iaurt.

239 calorii/portie; 3 g grasimi, 23 g carbohidrati, 30 g proteine, 3 g fibre

Supa de curcan cu dovleac

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de rapita
  • 3-4 cepe verzi, tocate
  • 1 ardei gras rosu, tocat
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 1 l de supa limpede de pui
  • 500 g de dovleac placintar, cubulete
  • 2 linguri de cimbru proaspat, tocat
  • 1 ½ lingurite de seminte de chimion
  • 500 g de piept de curcan, fasii
  • 500 g de boabe de porumb de la conserva
  • 2 linguri de suc de lime
  • ½ lingurita de piper cayenne
  • Sare si piper

Preparare: incinge uleiul intr-o oala medie, la foc potrivit. Adauga ceapa verde si ardeiul gras si caleste-le pana se inmoaie, amestecand din cand in cand. Pune apoi usturoiul si mai amesteca 1 min. Toarna supa de pui, apoi adauga dovleacul, cimbrul si semintele de chimion; acopera si lasa supa sa dea in clocot. Da apoi focul mic si mai lasa sa fiarba inca 10 min. Adauga fasiile de curcan si boabele de porumb si mai lasa sa fiarba cateva minute, pana cand carnea este bine patrunsa. La final, adauga sucul de lime si piperul cayenne. Asezoneaza cu sare si piper proaspat.

231 calorii/portie; 3 g grasimi, 31 g carbohidrati, 24 g proteine, 6 g fibre

Curcan fraged cu sos de merisoare

Ingrediente:

  • 2 buc. de piept de curcan
  • 4 lingurite de ulei de rapita
  • 4 cepe verzi, tocate
  • 2 lingurite de cimbru proaspat, tocat
  • 200 ml de supa limpede de pui
  • 300 g de merisoare, proaspete/congelate
  • 30 g de merisoare uscate
  • 2 linguri de zahar brun
  • 1 lingura de otet aromatizat cu fructe
  • Sare si piper

Preparare: preincalzeste cuptorul la 230 ˚C. Presara sare si piper pe fiecare parte a bucatilor de piept de curcan. Incinge 2 lingurite de ulei intr-o tigaie, la foc potrivit, si prajeste bucatile de curcan pe fiecare parte, pana cand isi schimba culoarea (cca. 5 min.). Pune-le intr-o tava cu hartie de copt si da-le la cuptor 15-25 min. Intre timp, adauga in tigaie cele 2 lingurite de ulei ramase si caleste ceapa verde, cca. 3 min. Pune apoi cimbrul si supa, amestecand bine cca. 1 min. Adauga si merisoarele si lasa-le pe foc 6-7 min., dupa care pune zaharul, otetul si putina sare – gateste totul cca. 1 min. Serveste pieptul de curcan feliat subtire cu sosul caldut de merisoare.

202 calorii/portie; 5 g grasimi, 14 g carbohidrati, 29 g proteine, 2 g fibre

Dana Saporan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu