logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • măsurători ale ritmului cardiac

          Modul în care-ți bate inima ar putea prevesti declinul cognitiv

          mai 29, 2025
          statul prelungit pe scaun

          Statul prelungit pe scaun micșorează creierul, iar exercițiile fizice nu anulează daunele

          mai 21, 2025
          alimente nesănătoasă, de tip junk food

          STUDIU: Doar 5 minute de reclame la junk food îi fac pe copii să mănânce mai mult

          mai 14, 2025
          cum se face o flotare la perete

          Un antrenament de doar 5 minute pe zi poate avea un impact uriaș asupra sănătății

          aprilie 24, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          iunie 10, 2025
          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          mai 29, 2025
          Dieta cu fulgi de ovăz: reguli și sfaturi pentru o dietă sănătoasă

          Dieta cu fulgi de ovăz: reguli și sfaturi pentru o dietă sănătoasă

          mai 29, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Gustări sănătoase pentru plajă. Ce să alegi ca să eviți tentațiile nesănătoase

          Gustări sănătoase pentru plajă. Ce să alegi ca să eviți tentațiile nesănătoase

          iunie 10, 2025
          Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase

          Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase

          iunie 10, 2025
          Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă

          Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă

          iunie 10, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă

          Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă

          iunie 13, 2025
          Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament

          Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament

          iunie 12, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • renunțarea la gluten

          Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

          iunie 13, 2025
          De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

          De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

          iunie 11, 2025
          România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

          România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

          mai 28, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • imaginea corporală și stima de sine

          Gras sau slab? Echilibru sau extreme?

          mai 23, 2025
          ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
retete

Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten

Să asiguri copilului o alimentație echilibrată este o mare provocare pentru cei mai mulți dintre părinți. Misiunea este de departe mult, dar mult mai dificilă în cazul în care cel mic suferă de intoleranță la gluten. E nevoie de o vigilență sporită și de o atenție constantă la absolut toate produsele consumate și ingredientele folosite. Din fericire, există numeroase rețete fără gluten, potrivite și pentru copii, care le substituie cu succes pe cele obișnuite.

15.03.2021

Natalia Talmacec
Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

9 minute, 27 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Despre intoleranța la gluten, pe scurt
2. Intoleranța la gluten – simptome specifice
3. Ce e de făcut
4. Cum se tratează
5. Rețete fără gluten pentru copii
6. Sfaturi pentru a crea rețete fără gluten

Despre intoleranța la gluten, pe scurt

Glutenul este o proteină prezentă în mod natural în majoritatea cerealelor și anume în grâu, ovăz, orz, secară și kamut. Dacă pentru cei mai mulți oameni acesta este inofensiv, în anumite situații consumul lui poate cauza probleme serioase. Tocmai de aceea, în ultimii ani glutenul a fost pus frecvent la zid, fiind una dintre substanțele pentru care s-au realizat extrem de multe studii.

Ceea ce s-a lămurit până acum și e important să se știe este faptul că elementele din gluten pot genera mai multe tipuri de răspunsuri din partea organismului:

  • afecțiune de tip autoimun, adică intoleranță la gluten, numită și boala celiacă;
  • hipersensibilitate la nivelul intestinului care poartă denumirea de NCGS (non celiac gluten sensitivity), adică sensibilitate nonceliacă la gluten;
  • reacție IgE mediată (foarte severă de cele mai multe ori), altfel spus alergie la grâu.

„Auzim din ce în ce mai mult despre intoleranța la gluten, dietele fără gluten sau fără lactoză și în ce mod ajută ele în creșterea și dezvoltarea copiilor. Este însă esențial să facem diferența dintre intoleranța la gluten și sensibilitatea la gluten. Prima este o boală care întrunește toate criteriile unei afecțiuni autoimune generate de consumul glutenului la pacienți cu predispoziție genetică. În astfel de cazuri, corpul uman produce anticorpi împotriva unor componente ale glutenului (cum e gliadina). Dacă se consumă alimente ce conțin gluten, apare o inflamație și o afectare la nivelul intestinului subțire, astfel încât restul nutrienților nu se absorb. În consecință, apare o afectare a nutriției, a dezvoltării și a creșterii copilului”, explică dr. Amalia Arhire, medic nutriționist în cadrul Clinicii KiloStop Junior.

Intoleranța la gluten – simptome specifice

Atunci când se declanșează, intoleranța la guten nu trece neobservată. Așa cum precizează medicul, semnele și simptomele apar încă de timpuriu: „La copilul mic, manifestările sunt observabile după ce se începe diversificarea, odată cu introducerea cerealelor sau a derivatelor de cereale: faină, pâine, paste etc. Ele constau în tulburări de tranzit intestinal, cu perioade prelungite de diaree, fie de constipație, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, chiar oboseală, pentru că poate apărea și anemie. Se mai pot înregistra afectarea smalțului dentar, scăderea în greutate, chiar scăderea sau oprirea ritmului de creștere în înălțime. În preadolescență, pe lângă acestea pot să apară și tulburări ale pubertății.”

Ce e de făcut

Pentru a evita complicațiile, copilul trebuie supus imediat unui consult de specialitate. Diagnosticul de intoleranță la gluten se pune de către medicul pediatru sau gastroenterolog pediatru, prin determinarea prezenței unor anticorpi sau în unele cazuri chiar printr-o biopsie a mucoasei intestinului.

„Diagnosticul de sensibilitate la gluten, pe de altă parte, este unul de excludere, după ce se elimină cele de boală celiacă, boli inflamatorii intestinale, diverticulită, anomalii intestinale sau afecțiuni infecțioase intestinale netratate. Și în cazul acestei afecțiuni, ale cărei cauze nu se știu pe deplin, semnele și  simptomele apar la scurt timp după consumul de alimente cu gluten: dureri de burtă, balonare, tulburări de tranzit intestinal sau oboseală. Spre deosebire de boala celiacă însă, în cazul acesteia nu apar anemia sau alte malabsorbții și nici tulburări ale creșterii sau ale pubertății”, punctează medicul.

Cum se tratează

În cazul în care se pune diagnosticul de boala celiacă, tratamentul este exclusiv dietetic. Cu alte cuvinte, se elimină orice aliment cu gluten sau chiar cu urme de gluten. Același timp de tratament se recomandă și pentru sensibilitatea la gluten. „Excluderea glutenului din alimentație ameliorează simptomele atât în caz de intoleranță la gluten, cât și în caz de sensibilitate nonceliacă la acesta. Mai există unele păreri, ca și în alte boli autoimune, precum tiroidita autoimuna, diabetul zaharat tip 1, că excluderea glutenului ar ajuta la un mai bun control al bolii, însă nu există niciun studiu până la această dată care să dovedească acest lucru”, subliniază dr. Arhire.

Mai mult, medicul descurajează excluderea glutenului din alimentație fără a avea o cauză medicală și atrage atenția că astfel se pot provoca deficite severe de fier, vitamina D, vitamine din grupul B sau de fibre, dar și creșterea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge.

Rețete fără gluten pentru copii

Alimentația copiilor care au sensibilitate nonceliacă sau cu atât mai mult intoleranță la gluten diagnosticată de către medic trebuie să fie una strictă și atent supravegheată. „Se elimină complet cerealele de tipul grâului, secarei, orzului, ovăzului și toate derivatele acestora. Așadar, fără făină, griș, paste, pâine, biscuiți sau orice alte produse preparate cu faină din aceste cereale. Acestea se pot înlocui cu porumb, hrișcă, tapioca, mei, amarant, orice legume, fructe sau produse de origine animală”, precizează dr. Amalia Arhire.

Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles, medicul ne propune, cu titlu de exemplu, și câteva rețete fără gluten. Acestea pot alcătui meniul unei zile din dieta copiilor cu intoleranță la gluten.

Rețete fără gluten pentru mic dejun

La micul dejun se poate opta pentru un iaurt grecesc 2%, 30 g de fulgi de hrișcă sau de porumb, 1 banană mică sau 200 g de fructe de pădure, citrice sau orice fruct acrișor și 15 g de nuci. Rezultă o masă sănătoasă, plină de fibre, proteine, grăsimi bune și carbohidrați sănătoși.

O altă opțiune delicioasă pentru micul dejun e budinca de tapioca, ușor și rapid de gătit. Pentru două porții avem nevoie de 100 g de perle de tapioca, 400 ml lapte de vacă sau vegetal, 700 ml de apă, vanilie, 2 linguri de miere. Pentru un mic dejun sănătos folosim o porție, împreună cu 15 g de nuci și câteva fructe de pădure sau vișine.

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, se toarnă apa rece, se adaugă perlele de tapioca și se pun la foc mediu. Atunci când apa se înfierbântă se amestecă până când apa fierbe și perlele de tapioca se ridică la suprafață; apoi se reduce focul la minimum și se continuă fierberea timp de 5-6 minute, amestecând continuu, până când conținutul se îngroașă, formând o pasta ca grisul sau terciul.
  2. Conținutul cratiței se răstoarnă într-o strecurătoare și se clătește cu apa rece. Se amesteca în mod constant, până când apa dispare și rămân doar perlele nelipicioase.
  3. Perlele de tapioca se pun împreună cu laptele, vanilia și un vârf de sare la fiert, la foc mic. Se fierb până când perlele de tapioca devin translucide și laptele e ușor închegat. La final, după ce închidem focul, adăugăm mierea și amestecăm bine.

Rețete fără gluten pentru prânz

O variantă excelentă pentru prânz e reprezentată de: 150 g pește la cuptor sau la grătar – fie biban, dorada sau păstrăv, cu 150 g de orez integral fiert și 200 g de legume sotate cu o linguriță de ulei – morcov, ardei, ceapă, ciuperci.

O altă variantă bună poate fi o mâncare în care am pus 150 g de quinoa fiartă împreună cu 200 g legume: ceapă, broccoli, ardei gras sau orice legume preferă copilul. Alături putem să punem 150 g de friptură de curcan sau piept de pui, fără piele.

Dacă preferatele copilului sunt pastele, putem opta pentru cele de orez fierte: 150 – 200 g, alături de 100 g de vită la wok sau 150 g de pui și legume chinezești sau thai, la wok, cu 1 linguriță de ulei de susan și o lingură de sos de soia.

Rețete fără gluten pentru cină

Cina e masa căreia e bine să-i acordăm cea mai mare atenție, inclusiv în cazul copiilor cu intoleranță la gluten. Și asta deoarece un exces de grăsimi sau de glucide, fără legume poate îngreună digestia, somnul și creste procentul de grăsime din corp.

De aceea, medicul recomandă ca pentru această masă a zilei să se opteze fie pentru o friptură slabă, așa cum e cea de pui sau curcan – circa 150 g, fie pentru un pește slab cu garnitură de legume – circa 100 g, la care fie punem 100 g de mazăre fiartă sau o porție de 100 g de mămăligă.

O altă alegere echilibrată este o supă cremă de legume, pe care s-o însoțim cu 30 g brânză rasă sau 100 g iaurt și 30 g tortilla de porumb.

De asemenea, se poate opta și pentru o salată cu avocado, 60 g de mozzarella și 100 g de porumb, năut sau fasole fiartă.

(P) Cu Bombovit Multi de la Naturalis e mai simplu ca oricând să-i asiguri micuțului tău doza zilnică de vitamine și minerale necesare dezvoltării normale și protecției sistemului imunitar. Sub formă îmbietoare de acadea, acest supliment alimentar are la bază o formulă complexă ce conține 12 vitamine, zinc, seleniu și extract de acerola.

Sfaturi pentru a crea rețete fără gluten

Se pot crea o mulțime de rețete fără gluten noi sau se pot reinterpreta rețetele clasice, folosind paste de orez sau de mazăre, faină de migdale sau faină fără gluten. „Posibilități există. Important e doar să avem un pic de imaginație. De asemenea, este extrem de important să i se explice copilului, în momentul în care acesta poate înțelege, că trebuie să evite orice poate conține gluten sau derivate de cereale, inclusiv pateuri și dulciuri, întrucât acestea îi pot face rău. Viața unui copil cu intoleranță la gluten nu este simplă, dar nici îngrozitoare nu-i. Dacă se respectă anumite reguli, acesta poate crește și se poate dezvolta armonios!”, conchide dr. Arhire.

Bibliografie:

  1. Ivor D Hill, MD. Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of celiac disease in children, Uptodate Jan 2020
  2. Ivor D Hill, MD. Management of celiac disease in children, Uptodate oct 2020
  3. Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med. 2019;17(1):142. Published 2019 Jul 23. doi:10.1186/s12916-019-1380-z
  4. Diez-Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019;2019:2438934. Published 2019 Jul 1. doi:10.1155/2019/2438934
  5. Jones AL. The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity?. Diabetes Spectr. 2017;30(2):118-123. doi:10.2337/ds16-0022
  6. Moschoula Passali, Knud Josefsen, Jette Lautrup Frederiksen, Julie Christine Antvorskov, Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases, Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2316

Data publicarii: 15.03.2021Data ultimei actualizari: 20.03.2021

Etichete

Etichete:

boala celiaca, dieta fara gluten la copii, intoleranta la gluten, recomandat, retete fara gluten, sanatate, sensibilitate la gluten

Articole recomandate din categoria Retete Celiaci

Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten
Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten
Să asiguri copilului o alimentație echilibrată este o mare provocare pentru cei mai mulț..

15.03.2021

Natalia Talmacec
retete
5 rețete simple fără gluten recomandate persoanelor celilace
5 rețete simple fără gluten recomandate persoanelor celilace

18.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Optiuni sanatoase pentru dieta fara gluten
Optiuni sanatoase pentru dieta fara gluten

24.05.2017

Dr. Corina Zugravu
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Sanatate Evenimente Psihologie

Recomandări din alte categorii

Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența
Gras sau slab? Echilibru sau extreme?
4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne