Probiotice naturale – care sunt alimentele care conțin probiotice?
O dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să includă într-o anumită proporție și alimente care conțin probiotice naturale, importante pentru digestie dar și pentru sistemul imunitar. Probioticele naturale sunt bacterii benefice care colonizează intestinele formând flora intestinală sau micobiomul, fără de care organismul uman nu ar putea funcționa normal.
25.07.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 28 secundeConsumul de alimente care conțin probiotice naturale este important în anumite condiții, când apar dezechilibre la nivelul florei intestinale, însă astfel de alimente trebuie să fie incluse în mod constant în dietă pentru a evita aceste dezechilibre și problemele pe care le atrag.
În acest material vei găsi lista cu cele mai cunoscute alimente care conțin probiotice naturale, precum și explicații detaliate despre importanța includerii lor în dietă.
De ce trebuie să consumi alimente care conțin probiotice naturale
În procesul de digestie, alimentele care ajung în tractul digestiv sunt descompuse pentru ca organismul să poată absorbi mai ușor substanțele nutritive pe care le conțin. Mai întâi, alimentele sunt mărunțite în cavitatea bucală prin masticație, combinându-se cu saliva care conține o serie de enzime și formând bolul alimentar. Acesta ajunge prin esofag în stomac unde alimentele intră în contact cu sucul gastric și alte enzime care le descompun, după care trec în intestinul subțire. Aici există flora intestinală formată din bacteriile probiotice, care au rolul de a continua procesul de descompunere și a separa substanțele nutritive de resturile nefolositoare care urmează a fi eliminate.
Totodată, probioticele sunt o componentă importantă a sistemului imunitar, întrucât constituie o barieră în calea altor bacterii nocive și în același timp stimulează producția de celule imunitare, care au rolul de a apăra organismul de agenții patogeni.
Imbunătățirea digestiei
Consumul de alimente care conțin probiotice naturale aduce un aport de bacterii benefice, contribuind astfel la menținerea unui echilibru al florei intestinale. Aceasta poate fi colonizată și cu bacterii nocive care ajung în tractul digestiv și care uneori se înmulțesc peste măsură și depășesc numărul probioticelor. De asemenea, flora intestinală poate fi afectată de administrarea de antibiotice, care distrug o parte din bacteriile benefice. Așa apar diferite probleme digestive datorate dezechilibrului ce se creează la nivelul florei intestinale, iar în astfel de situații consumul de alimente care conțin probiotice naturale constituie un remediu eficient.
Bacteriile benefice pe care le conțin restabilesc echilibrul și reduc numărul microorganismelor nocive făcând astfel să dispară și problemele digestive. De aceea, consumul alimente care conțin probiotice naturale se recomandă în special pacienților aflați sub tratament cu antibiotice și celor care se confruntă cu diferite tulburări digestive, însă are și rolul de a preveni astfel de probleme.
Întărirea imunității
Bacteriile probiotice sunt în același timp o componentă importantă a sistemului imunitar, contribuind astfel la protejarea organismului împotriva infecțiilor și altor probleme datorate agenților patogeni. În aceste condiții, consumul de alimente care conțin probiotice naturale menține la un nivel ridicat nivelul acestor bacterii și reduce riscul colonizării intestinelor cu bacterii nocive. În același timp, se stimulează producția de anticorpi, se reduce inflamația și se modulează răspunsul imunitar prevenindu-se reacțiile alergice și bolile autoimune.
De asemenea, anumite studii au relevat că probioticele pot fi implicate în detectarea și neutralizarea substanțelor cancerigene precum și a celulelor canceroase. Așadar, alimentele care conțin probiotice naturale pot juca un rol important și în prevenirea apariției bolilor oncologice.
Ce alimente care conțin probiotice naturale poți să consumi
Alimentele care conțin probiotice naturale sunt obținute în urma unui proces de fermentare care creează un mediu favorabil dezvoltării acestor microorganisme benefice. Datorită acestui proces, alimentele despre care vorbim sunt mai mult sau mai puțin acide și au un gust acrișor specific alimentelor fermentate.
Mai jos îți oferim o listă cu cele mai cunoscute alimente care conțin probiotice naturale și pe care e recomandat să le introduci în dietă.
Lactatele fermentate
Sunt poate cele mai cunoscute alimente care conțin probiotice naturale, aceasta și datorită faptului că aduc și alte beneficii iar consumul lor nu este limitat de anumite restricții, așa cum se întâmplă în cazul altor surse de probiotice.
Din această categorie, iaurtul și laptele bătut sunt reprezentative iar mai recent li s-a adăugat și chefirul. Sunt alimente obținute prin inocularea în lapte unor culturi de bacterii benefice care declanșează procesul de fermentare. Prin acest proces, lactoza din lapte se transformă în acid lactic ce determină coagularea proteinelor Astfel se explică de ce laptele bătut, iaurtul sau chefirul au o consistență mai densă, în comparație cu laptele proaspăt.
Diferența dintre cele trei alimente e dată de procesul de preparare și de culturile bacteriene folosite, însă toate conțin probiotice naturale. Este important ca aceste produse să nu fie pasteurizate, întrucât această procedură distruge o bună parte din bacteriile benefice pe care le conțin.
Lista poate fi completată și de brânzeturile fermentate, ce sunt la rândul lor alimente care conțin probiotice.
Murăturile
Consumate ca garnitură la felurile principale sau ca ingredient în sandwich-uri ori preparate culinare, murăturile sunt o altă categorie de alimente care conțin probiotice naturale. Ne referim la murăturile în saramură, nu și la cele în oțet, întrucât doar în primul caz putem vorbi de un proces de fermentare care creează mediul favorabil pentru dezvoltarea de probiotice naturale. Varza murată, castraveții murați gogonelele și murăturile asortate sunt cele mai bine cunoscute exemple din această categorie.
Pe lângă probioticele naturale, murăturile conțin însă și multă sare iar din acest motiv nu se recomandă să fie consumate în cantități mari. Sarea în exces, mai exact sodiul din compoziția sa, determină retenția de apă în organism, ceea ce duce la apariția edemelor și creșterea volumului de sânge urmată de apariția hipertensiunii arteriale.
Măslinele în saramură
În mod similar saramurii în care se pun murăturile, apa sărată în care se păstrează măslinele permite procesul de fermentare și înmulțirea probioticelor. Așadar și măslinele sărate, ținute în saramură, sunt alimente care conțin probiotice naturale, însă și în cazul lor se recomandă consumul cu moderație, din cauza sării care poate determina creșterea tensiunii arteriale.
Oțetul de mere
Și oțetul de mere se obține în urma unui proces de fermentație, astfel că se numără la rândul său printre alimentele care conțin probiotice. Mai întâi merele bine coapte sunt zdrobite, după care se pun la fermentat, adăugând apă cât să le acopere. Pentru a grăbi procesul de fermentare se poate adăuga zahăr, după care recipientul se acoperă cu o bucată de tifon sau o sită și se lasă la căldură între 4 și 8 săptămâni. În primă fază zaharurile naturale se transformă în alcool, după care probioticele naturale dezvoltate în timpul fermentării transformă alcoolul în acid acetic, mai exact în oțet.
Kimchi
De această dată vorbim un preparat specific bucătăriei coreene care a devenit cunoscut și la noi pe măsură ce a crescut interesul pentru mâncarea asiatică odată cu deschiderea primelor restaurante cu acest specific. Este un fel de salată de varză murată, însă nu orice fel de varză, ci doar varză napa, de origine coreeană. Frunzele acesteia se desprind de pe cotor și se pun la murat în apă cu sare, adăugând și fulgi de ardei iute, sos de soia, usturoi și ghimbir. Există mai multe rețete de kimchi iar printre ingredientele adăugate în saramură se pot număra și ceapa, morcovii și ridichile.
Întregul amestec se lasă la fermentat iar în urma acestui proces kimchi devine la rândul său un aliment care conțin probiotice naturale.
Miso
Dacă tot am trecut la bucătăria asiatică, încheiem cu un ingredient din tradiția culinară japoneză, care constituie la rândul său o bună sursă de probiotice naturale. Este vorba de miso – o pastă obținută prin fermentarea boabelor de soia împreună cu boabe de orez, orz și grâu. Nu este neapărat necesar să se folosească toate aceste ingrediente, existând mai multe combinații în funcție de care se obțin diferite tipuri de miso. Boabele se lasă la fermentat cu sare și un tip de mucegai numit koji, iar cu cât procesul este mai îndelungat, cu atât gustul pastei miso va fi mai puternic. Aceasta se folosește la prepararea supelor și a diferite sosuri, ce pot fi considerate alimente care conțin probiotice.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024